loading

Novosti

Štrajk radnika Dalekovod proizvodnje kojem Novi sindikat pruža punu podršku

Štrajk radnika Dalekovod proizvodnje kojem Novi sindikat pruža punu podršku
13. ožu 2018.

Sindikat proizvodnje dalekovod pokrenuo je, nakon neuspjelih pregovora i mirenja s upravom, 13. 3. 2018., štrajk u tvrtci DALEKOVOD PROIZVODNJA. S početkom radnog vremena, u 6 ujutro, rad su zaustavila dva pogona ove tvrtke – u Velikoj Gorici i Dugom Selu. Odaziv radnika je izvanredan, štrajku se u oba pogona odazvalo 99 posto radnika, odnosno njih oko 580. Upravo zato ulazak u dvorište tvornice nije bio dozvoljen nikome osim radnicima – uprava ne dozvoljava da novinari snime prazne prostore pogona. 

Medijima se srčanim govorom obratio predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovod, ujedno i predstavnik radnika u Nadzornom odboru društva, Ivica Bajlović: “Najave štrajka su se obistinile, uprava nije imala sluha za naše zahtjeve, a oni nisu pretjerani. Naši zahtjevi su samo da opstanemo, i kao što poruke kažu, da živimo od svoje plaće. Uprava nam želi smanjiti plaće, želi nas obezvrijediti – mi to ne možemo dozvoliti! Štrajk nam nije bio cilj, nego zadnje sredstvo. Pregovaramo od 1. studenog, prošli smo dva mjeseca pregovora, postupak mirenja, skupove radnika, izvanredni nadzorni odbor, sve smo prošli, uprava nema sluha. Uprava koja skida ionako niska prava radnika za nas je katastrofalna uprava. Mi to ne možemo dozvoliti. Kao ljudi, a kao radnici pogotovo, ne možemo dozvoliti da mladi bježe iz Hrvatske, da se sve urušava. Smatramo da je čak namjera da se ovo sruši, proda, da se da nekome u bescjenje. Pitamo ostalu javnost i hrvatske institucije brinu li o radnicima, brinu li za opstojnost proizvodnje u Hrvatskoj, imamo li mi budućnost. Mi želimo znati u kratkom roku možemo li ostati ovdje ili ćemo morati svi ići”.

Riječ je ponajprije o značajnom smanjenju radničkih plaća za 20 posto, a potom i o ukidanju nekih drugih prava: “Naša prava se umanjuju. Ovi radnici su imali dodatak na staž, na prekovremeni rad, pravo na otpremnine – sve se to hoće umanjiti. Ovi ljudi su stvarali Dalekovod i sad ih treba ne rukom, nego nogom izbaciti? To bi napravili, samo kad ne bi nitko gledao i kad ne bi postojali mediji. Zašto? Zbog interesnih skupina. Sramotno je da je najzdravije tkivo hrvatskog društva poniženo. Oni koji su protiv nas, oni su zlo, i takvi trebaju odstupiti, a ne da radnici odstupaju i da moraju bježati!”, rekao je Bajlović. 

Radnici pogona Dalekovoda svjesni su da su konstantni udari na radnike dio već puno puta viđenog obrasca uništavanja firmi protiv kojega se mogu boriti jedino zajedno i unaprijed, ne kad je borba već izgubljena. Na ranijim primjerima štrajkova u organizaciji Novog sindikata, recimo u pilani u Lipovljanima ili u Studentskom centru, vidjeli smo da radničke borbe mogu biti uspješne i kad manji broj radnika ustraje u štrajku, a ovako veliki odaziv, uz slogu, ustrajnost i širu podršku, garantira skoro popuštanje uprave.

Novi sindikat pruža punu podršku radnicima Dalekovoda!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija