loading

Novosti

Suradnjom udruga i sindikata do boljih uvjeta u tekstilnoj industriji

Suradnjom udruga i sindikata do boljih uvjeta u tekstilnoj industriji
06. ruj 2023.

 

Dugovanja i otkazi radnicima u tekstilnoj industriji te vršenje pritiska na modne brendove bili su glavna tema sastanka hrvatsko-bosanske koalicije međunarodne mreže Clean Clothes Campaign (CCC) održanog prošli vikend (1. 9. i 2. 9.) u Tesliću u Bosni i Hercegovini.

Organizacije Zora, Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj iz Zenice, Helsinški parlament građana Banja Luka (HPG), Regionalni industrijski sindikat (RIS) i Novi sindikat raspravljale su o postignućima unutar kampanje Pay Your Workers (Plati svoje radnike) te o planovima za daljnji zajednički rad.

Kampanja CCC-a Pay Your Workers pokrenuta je prije dvije godine, na početku pandemije koronavirusa, kad su brojni modni brendovi počeli otkazivati narudžbe, koristeći kao opravdanje klauzule više sile iz ugovora s tvornicama koje proizvode za njih. Takve klauzule dopuštaju odgađanje plaćanja ili raskid ugovora ako se, kao u slučaju pandemije, roba ne može proizvesti. Na taj način modne kompanije izvlačile su se od isplata tvornicama od kojih su naručivale robu, a posljedično su tekstilne radnice i radnici ostajali bez plaća i/ili otpremnina.

Takvih primjera bilo je i u našim zemljama. Na primjer, iz Hrvatske je otišao brend Hugo Boss i oko 750 radnika dviju tvornica (iz Krateksa i Kotke) ostavio bez posla. Također, njemački brend Olymp otkazao je suradnju požeškoj Orljavi što je ovu tvornicu dovelo do stečaja. Najprije je otpušteno stotinjak radnica koje su bile zaposlene na određeno, a potom je i preostalih 172 dobilo otkaz.

Međutim, slučaj Orljave imao je pozitivan kraj za radnice, zahvaljujući 18-mjesečnoj kampanji koju je vodio Novi sindikat, uz veliku podršku već spomenutih organizacija HR-BiH koalicije CCC-a, a potom i uz podršku njemačke koalicije CCC-a i brojnih drugih organizacija iz mreže. Nakon niza sastanaka, tiskovnih konferencija, kampanja na društvenim mrežama i dva prosvjeda Vlada RH donijela je odluku o isplati 491.074 eura za 237 radnica, što uključuje kolektivnim ugovorom propisanih osam otpremnina te neke druge dodatke koji nisu ranije bili isplaćeni. Pobjeda radnica Orljave najveći je uspjeh naše koalicije unutar kampanje u zadnje dvije godine.

Osim toga, HR-BiH koalicija imala je i niz drugih aktivnosti. Organizacija Zora je izradila pregled situacije u tekstilnim tvornicama za vrijeme pandemije u BiH, a Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat analizirali su situaciju u Hrvatskoj.

U BiH su brojne narudžbe bile otkazivane ili prolongirane, a dostava robe otežana. Javljali su se problemi jer su se radnici razbolijevali i išli u izolaciju, pa nije bilo dovoljno radnika u proizvodnji. Nije bilo masovnih otkaza u 2020., vjerojatno jer se većina industrije preusmjerila na proizvodnju zaštitne opreme. Ipak, nešto otkaza je bilo, a broj radnika je smanjen.

U Hrvatskoj je većina tvornica bila otvorena za vrijeme pandemije, iako su zaštitne mjere bile nedovoljne. Na primjer, u nekim gradovima nije bilo javnog prijevoza pa je po nekoliko radnika išlo zajedno autima na posao – u situaciji kada je trebalo izbjegavati fizičke kontakte. Od početka pandemije (veljača 2020.) do danas broj radnika u industriji tekstila, odjeće i kože smanjio se za oko 3000 i pao na 21 tisuću.

Još jednu važnu aktivnost provela je udruga Zora u BiH – treninge pod nazivom „Abeceda sindikalizma“ na kojima je sudjelovalo više od 100 radnika iz nekoliko tvornica: iz tvornice obuće Kavat (Novi Travnik), iz tvornice Sportek u Kotor Varoši koja proizvodi za adidas, zatim iz tvornice Napredak iz Tešnja čiji radnici proizvode za Burberry.

Također, sudjelovali smo u mnogim akcijama solidarnosti, npr. kolegice iz Helsinškog parlamenta građana sudjelovale su na maršu za 8. mart u Banja Luci pod nazivom „Nismo jeftina radna snaga” te su iskoristile priliku da pošalju poruke za Pay Your Workers kampanju. Radnice Orljave organizirale su akciju solidarnosti s radnicama adidasa, jer je adidas jedan od modnih brendova koji su ostavili milijune radnica i radnika bez posla, a do sada ni na koji način nije reagirao ni pokazao bilo kakav znak odgovornosti.

Uspjesi kampanje Pay Your Workers bili su značajni i na globalnom nivou – kroz kampanju je do sada osigurano više od 10 milijuna dolara neisplaćenih plaća i otpremnina radnicima u Europi i Aziji. Uz to, u nekim je tvornicama izboreno pravo na sindikalno organiziranje, u drugim su na posao vraćeni radnici koji su dobili nezakonite otkaze. U indijskoj državi Karnataka izborena je isplata razlike između stare, niže zakonske minimalne plaće i nove, više minimalne plaće, koju vlasnici tvornica nisu htjeli isplaćivati.

O tome na koje načine međunarodna mreža Clean Clothes Campaign može pomoći radnicima u Hrvatskoj i Bosni u borbi za bolje uvjete rada također smo razgovarali na sastanku, kojemu su se drugi dan pridružili članovi Sindikata tekstila, obuće i kože Republike Srpske.

Osim kampanje Pay Your Workers, predstavili smo okupljenim radnicama i radnicima mehanizam „Urgent Appeal“ (Hitan apel). Putem tog mehanizma Clean Clothes kampanja može pružiti podršku borbi radnica i radnika na terenu na nekoliko načina: pokretanjem globalnih peticija, kampanjama na društvenim mrežama protiv brendova za koje se proizvodi, zatim akcijama i prosvjedima na ulicama, slanjem i prikupljanjem pisama solidarnosti, vršenjem pritiska na nacionalne vlade, organiziranjem događaja poput tiskovnih konferencija ili javnih tribina.

Sve su to načini na koje sindikati i udruge zajednički mogu vršiti pritisak na poslodavce u borbi za bolje uvjete rada (i koje smo koristili u borbi za otpremnine radnica Orljave), stoga su organizacije koalicije pozvale radnice i radnike okupljene na sastanku da im se jave ako na radnom mjestu naiđu na bilo kakav problem za čije rješavanje bi im mogla pomoći Clean Clothes kampanja.

Kolegice iz Helsinškog parlamenta građana govorile su o još jednom važnom problemu – seksualnom iznuđivanju. HPG je pokrenuo kampanju “Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!”, kroz koju nastoje podići svijest građanki i građana BiH o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja seksualne iznude. Radi se o obliku ucjene u kojemu nadređeni od radnica traže seksualne usluge u zamjenu za neka osnovna radnička prava, npr. dane godišnjeg odmora.

Na sastanku je bilo riječi o mogućim izmjenama pravnih propisa u pogledu uvođenja seksualne iznude i antikoruptivne politike i rodne politike, kao i o uvođenju internih mehanizama zaštite u poduzeću, posebno u sektorima tekstilne industrije i industrije obuće.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić istaknuo je da je sindikat prepoznao važnost inkorporiranja seksualnog uznemiravanja u pravne propise, zbog čega su i zagovarali usvajanje Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu Republike Srpske.

Više o aktivnostima svake od članica koalicije čitajte na njihovim web stranicama i društvenim mrežama. Mi nastavljamo suradnju kako bi se zajednički izborili za bolji život radnica i radnika u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija