Međunarodna suradnja

Clean Clothes Campaign u Hrvatskoj

Dana 1. travnja 2019. godine službeno je započeo projekt pod nazivom "Filling the gap: achiering Living Wages through improved transparency". Projekt provodi Novi sindikat u suradnji s međunarodnom mrežom nevladinih udruga i sindikata CCC, čije smo mreže više godina dio. Tema projekta je problematiziranje povezanosti zahtjeva za ostvarenjem prava radnika na dostojanstvenu plaću u globalnim lancima opskrbe tekstilom. Sve aktivnosti moći će se pratiti na ovoj stranici.

Novi sindikat je član međunarodne platforme Clean Clothes Campaign. To je organizacija koja se bavi borbom za poboljšanje radničkih prava u tekstilnoj industriji diljem Europe i svijeta. Glavna vizija i plan ove platforme jest da svi radnici zaposleni u tekstilnoj industriji uživaju svoja prava na radnom mjestu i zajednici u kojoj žive, te da budu u mogućnosti obraniti i unaprijeđivati svoja radnička prava. Platforma CCC osnovana je 1989. i trenutno djeluje u 16 europskih zemalja, a sastoji se od preko 200 sindikata i nevladinih organizacija, uz suradnju sa sličnim organizacijama iz Sjeverne Amerike, Australije i Azije. U Hrvatskoj se Novi sindikat uključio u suradnju s ovom platformom prije osam godina kad je platforma krenula širiti svoje aktivnosti na područje Istočne Europe. Glavna vizija i plan ove platforme jest da svi radnici zaposleni u tekstilnoj industriji uživaju svoja prava na radnom mjestu i zajednici u kojoj žive, te da budu u mogućnosti obraniti i unaprijeđivati svoja radnička prava.