O sindikatu

O Novom sindikatu

Novi sindikat osnovan je 2002.  godine u Zagrebu  kao sindikat općeg tipa, što znači da učlanjuje i organizira radništvo u svim granama i djelatnostima na području cijele Republike Hrvatske. Budući da smisao sindikalizma vidi u ujedinjavanju, a ne u fragmentaciji radništva, Novi sindikat svakodnevno radi na povezivanju i okrupnjavanju sindikalnog pokreta nadilazeći strukovne i teritorijalne podjele. U svim radu, Novi sindikat njeguje ideju neovisnosti, transparentnosti i bezuvjetne posvećenosti interesu svih svojih članova.

Za Novi sindikat ideja sindikalnog organiziranja počiva na odlučivanju odozdo, tako da su temeljni organizacijski oblik Novog sindikata sindikalne podružnice ustrojene na razini poduzeća i ustanova, ali i gradova. Pritom se podržava i potiče autonomija podružnice, jačanje njenih organizacijskih kapaciteta i njeno povezivanje s drugim podružnicama Novog sindikata kao i izbori predstavnika sindikata u radnička vijeća. U ovom trenutku Novi sindikat ima ustrojenih 17 sindikalnih podružnica u 14 poduzeća i ustanova, dva grada (Karlovcu i Ravnoj Gori) te u djelatnosti humanitarnog razminiranja i broji ukupno oko 3000 članova. O interesima članova Novog sindikata brine Stručna služba Novog sindikata koju čine 7 stalno zaposlenih osoba..

Osnovni cilj Novog sindikata jest ostvarivanje interesa radnika koje učlanjuje, pri čemu posebnu važnost pridaje sklapanju kolektivnih ugovora u poduzećima, ustanovama i granama u kojima okuplja članstvo. U svakodnevnom radu, osobito u procesu kolektivnih pregovora za sklapanje kolektivnog ugovora, Novi sindikat se redovito konzultira izravno s radnicima na terenu, uz apsolutno uključivanje sindikalnih povjerenika u sve procese vezane uz sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Novi sindikat je potpisnik 30-ak trenutno važećih kolektivnih ugovora na razini poduzeća i ustanova te dvaju kolektivnih ugovora na granskoj razini (za djelatnost humanitarnog razminiranja i za radnike u ustanovama kulture). Tvrtke (ustanove) u kojima Novi sindikat okuplja članstvo su: Hrvatska poljoprivredna agencija, Badel 1862, Ravna, Calligaris, Finvest Corp, Lipovljani Lignum, JUNP Plitvička jezera, Orljava, KBC Zagreb, Dom zdravlja Vojnić, Dom zdravlja Ozalj, Opća i veteranska bolnica "Hrvatski ponis" Knin, Biokovka, Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj, Zelenilo Karlovac, Čistoća Karlovac, Groblja Jastrebarsko, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Veleučilište Nikola Tesla Gospić, Konzum, Gorenje, Metro, Tisak, Spar Hrvatska, Lonia, Tommy, Dom za starije i nemoćne "Park", SOS Dječje selo Lekenik, Dječji vrtić Lekenik, Croatia banka, Hrvatska poštanska banka, Muzeji i galerije Konavala, PSK, Hellios, Chromos, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Ministarstvo kulture, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, Pravosudna akademija, Hrvatski centar za razminiranje, Apis IT, Asbis Hrvatska, Egis Road, HS produkt, Leistritz turbinske komponente Belišće...

Osim bezuvjetne posvećenosti sindikalnom radu, edukaciji i organiziranju radnika, Novi sindikat aktivno radi na povezivanju s ostalim organizacijama civilnog društva s ciljem stvaranja širih saveza u borbi za radnička prava i obranu javnih dobara.

OSNOVNI PODACI

Novi sindikat