O sindikatu

O Novom sindikatu

Novi sindikat osnovan je 2002.  godine u Zagrebu  kao sindikat općeg tipa, što znači da učlanjuje i organizira radništvo u svim granama i djelatnostima na području cijele Republike Hrvatske. Budući da smisao sindikalizma vidi u ujedinjavanju, a ne u fragmentaciji radništva, Novi sindikat svakodnevno radi na povezivanju i okrupnjavanju sindikalnog pokreta nadilazeći strukovne i teritorijalne podjele. U svim radu, Novi sindikat njeguje ideju neovisnosti, transparentnosti i bezuvjetne posvećenosti interesu svih svojih članova.

Za Novi sindikat ideja sindikalnog organiziranja počiva na odlučivanju odozdo, tako da su temeljni organizacijski oblik Novog sindikata sindikalne podružnice ustrojene na razini poduzeća i ustanova, ali i gradova. Pritom se podržava i potiče autonomija podružnice, jačanje njenih organizacijskih kapaciteta i njeno povezivanje s drugim podružnicama Novog sindikata kao i izbori predstavnika sindikata u radnička vijeća. U ovom trenutku Novi sindikat ima ustrojenih 17 sindikalnih podružnica u 14 poduzeća i ustanova, dva grada (Karlovcu i Ravnoj Gori) te u djelatnosti humanitarnog razminiranja i broji ukupno oko 3000 članova. O interesima članova Novog sindikata brine Stručna služba Novog sindikata koju čine 7 stalno zaposlenih osoba..

Osnovni cilj Novog sindikata jest ostvarivanje interesa radnika koje učlanjuje, pri čemu posebnu važnost pridaje sklapanju kolektivnih ugovora u poduzećima, ustanovama i granama u kojima okuplja članstvo. U svakodnevnom radu, osobito u procesu kolektivnih pregovora za sklapanje kolektivnog ugovora, Novi sindikat se redovito konzultira izravno s radnicima na terenu, uz apsolutno uključivanje sindikalnih povjerenika u sve procese vezane uz sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Novi sindikat je potpisnik 30-ak trenutno važećih kolektivnih ugovora na razini poduzeća i ustanova te dvaju kolektivnih ugovora na granskoj razini (za djelatnost humanitarnog razminiranja i za radnike u ustanovama kulture). Tvrtke (ustanove) u kojima Novi sindikat okuplja članstvo su: Hrvatska poljoprivredna agencija, Badel 1862, Ravna, Calligaris, Finvest Corp, Lipovljani Lignum, JUNP Plitvička jezera, Orljava, KBC Zagreb, Dom zdravlja Vojnić, Dom zdravlja Ozalj, DS Smith Belišće, Opća i veteranska bolnica "Hrvatski ponis" Knin, Biokovka, Zagrebački holding, Zelenilo Karlovac, Čistoća Karlovac, Groblja Jastrebarsko, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Veleučilište Nikola Tesla Gospić, Konzum, Gorenje, Metro, Tisak, Spar Hrvatska, Lonia, Tommy, Dom za starije i nemoćne "Park", SOS Dječje selo Lekenik, Dječji vrtić Lekenik, Croatia banka, Hrvatska poštanska banka,Hrvatska pošta,  Muzeji i galerije Konavala, PSK, Hellios, Chromos, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Ministarstvo kulture, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, Pravosudna akademija, Hrvatski centar za razminiranje, Apis IT, Asbis Hrvatska, Hrvatska matica iseljenika, Egis Road, HS produkt, Leistritz turbinske komponente Belišće, Zagrebački električni tramvaj, Grad Zagreb...

Osim bezuvjetne posvećenosti sindikalnom radu, edukaciji i organiziranju radnika, Novi sindikat aktivno radi na povezivanju s ostalim organizacijama civilnog društva s ciljem stvaranja širih saveza u borbi za radnička prava i obranu javnih dobara.

OSNOVNI PODACI

Novi sindikat

OIB: 50244479249

Sjedište: Zagreb, Park stara Trešnjevka 2