Radnice Revije i Novi sindikat najavljuju prosvjed

23. kol 2023.

Bivše radnice šibenske Revije ne odustaju od svojih potraživanja za neisplaćene plaće i otpremnine te će prosvjedovati u rujnu na Markovu trgu u Zagrebu ako ih iz Vlade ne pozovu na traženi sastanak, najavili su u utorak u Šibeniku predstavnici Novog sindikata.

Stečaj tvrke Revija zaključen je u rujnu 2020. godine nakon skoro 20 godina stečajnog postupka, a više od 300 bivših radnica i dalje traže da im se isplate plaće i otpremnine u ukupnom iznosu od oko 1,29 milijuna eura.

- Još uvijek se ne zna točan datum prosvjeda jer čekamo poziv potpredsjednika Vlade Branka Bačića na sastanak koji nam je obećao prije nekoliko mjeseci, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na konferenciji za novinare istaknuvši kako im je iskustvo pokazalo da "bez jačih pritisaka Vlada neće ništa napraviti.

Cilj im, kaže, nije prosvjed, već da radnice dobiju ono što im pripada.

- Ako u idućih tjedan dana ne dobijemo nikakvu povratnu informaciju iz Vlade, sigurno ćemo organizirati prosvjed na Markovu trgu, a pozvat ćemo da nam se pridruže i radnici nekih drugih tvrtki u Šibeniku i u Zagrebu, poručio je Iveković.

Primijetio je i kako Vlada s jedne strane glumi socijalnu osjetljivost, a s druge strane rješava samo one slučajeve radnika koji prosvjeduju pred Banskim dvorima pa su tim putem odlučile krenuti i bivše radnice Revije.

'Nezakonito' postupanje Županijskog suda

Predstavnici Novog sindikata upozorili su i na nezakonito postupanje Županijskog suda u Rijeci u radnom sporu grupe radnika vodičkog komunalnog poduzeća Leć d.o.o., koji su prije sedam godina tužili poslodavca zbog neisplate prekovremenih sati, noćnog rad te rada vikendom i blagdanima.

Presuda u korist radnicima donesena je na Općinskom sudu u Šibeniku prije tri godine, nakon čega se tužena tvrtka žalila Županijskom sudu u Rijeci. Tom je sudu za rješavanje žalbe, kažu sindikalci, trebalo tri godine da bi na kraju, prije dva mjeseca, predmet bio vraćen na sud u Šibeniku.

- Ovdje je riječ o još jednoj crnoj točki hrvatskog pravosuđa. Žalba je po zakonskoj praksi trebala biti riješena u roku od dva do tri mjeseca. No tri godine kasnije, slučaj je vraćen u Šibenik, rekao je Vedran Uranija, pravni savjetnik Novog sindikata.

Poručio je i da će se sindikat tražiti izuzeće Županijskog suda u Rijeci u ovom slučaju zbog tako dugog postupka koji je izvan svih zakonskih rokova.

Tekst je izvorno objavljen 22. 8. 2023. pod naslovom Novi sindikat najavio prosvjed bivših radnica šibenske Revije.