Propalo mirenje Croatia Airlinesa i sindikata

12. lip 2018.

Propalo je mirenje uprave Croatia Airlinesa i sindikata. Kako doznajemo, pošto su i zakonski iscrpljene sve mjere, otvorena je mogućnost štrajka. No, još nema službene najave sindikata.

Prema informacijama iz jednog od sindikata zaposlenih u Croatia Airlinesu, štrajk je izvjestan, iako još nije službeno najavljen. Radnici traže veće plaće, dugotrajnije kolektivne ugovore i manje prekovremenih sati.

Priopćenjem se oglasila i uprava Croatia Airlinesa:

"Ponuda poslodavca sukladna je ponudi iz prosinca 2017. godine, što uključuje zadržavanje svih prava iz bivšega kolektivnog ugovora (čije se odredbe i dalje primjenjuju), povećanje plaća od 2,5 posto, isplatu regresa u iznosu od 1000,00 kn i potpisivanje kolektivnog ugovora do kraja 2019. godine, kao i mogućnost da se kolektivni ugovor potpiše do kraja 2018. godine te da se pregovori nastave nakon završetka ovogodišnje turističke sezone kako se ne bi negativno utjecalo na turistički proizvod Hrvatske. Uz to, ponuđeno je i potpisivanje dodatka sporazuma o redosljednoj listi za letačko osoblje i ukidanju programa komercijalnog školovanja pilota (u sadržaju koji je već ranije dogovoren i primjenjuje se u cijelosti od 2017.g.).

No, predstavnici sindikata ORCA i jučer su ponovili kako je minimalni zahtjev za nastavak pregovora njihov prijedlog kolektivnog ugovora na 3 godine iz prosinca 2017.g., što je za kompaniju u financijskom smislu neprihvatljivo i neodrživo jer bi predstavljalo dodatni godišnji trošak od oko 32 milijuna kuna", stoji u priopćenju.