loading

Novosti

Pismo Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara ministru rada

Pismo Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara ministru rada
13. stu 2020.
Biserka Sertić, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske (SSZSC RH), uputila je pismo ministru rada Josipu Aladroviću. U pismu ističe da osnovni zahtjev štrajkača, ističe da posebnu štetu trpe studenti koji sve glasnije apeliraju da se što prije nađe rješenje, te traži od ministra da idući tjedan primi predstavnike sindikata i Agencije za studentski standard, poslodavca štrajkača, kako bi zajednički došli do rješenja.
 
Zadar, 13.11.2020.
 
MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOG 
SUSTAVA OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE
Ministar Josip Aladrović
 
Poštovani gospodine Aladrović
 
želim Vas informirati o štrajku radnika Agencije za studentski standard  u Zadru, koji traje već 29 dana.
 
Razlozi za štrajk su vrlo jednostavni i iznimno legitimni. Pokušava se stvoriti slika da radnici žele izboriti veće plaće, no to je pogrešno. Radnici žele izboriti svoje osnovno pravo da im u kolektivnom ugovoru  stoji vrijednost boda i sistematizacija što je osnovica za izračun plaće. Morate se složiti da ne traže previše.
 
Međutim, uprava Agencije za studentski standard u Zadru to odbija s prijedlogom da plaću, ako treba i jednom mjesečno, određuje Upravno vijeće Agencije. Uz to pokušava osporiti pravo da se to pitanje regulira kolektivnim ugovorom argumentirajući to činjenicom da radnici imaju svog predstavnika u Upravnom vijeću koje donosi odluke o visini plaće. Očito se radi o nedovoljnom poznavanju radnog prava, koje je dovelo do ovog štrajka.
 
Posrednu štetu u ovom sporu trpe studenti, koji nas podržavaju, ali ujedno sve glasnije apeliraju da se što prije iznađe rješenje i da im se ponovno omogući kvalitetna prehrana, koju će im naši članovi sa velikim veseljem priređivati i posluživati čim se dovrši štrajk.
 
Ovako nešto smatram apsolutno neprihvatljivim i vjerujem da ćete se i vi složiti sa mnom. Ovim putem molim da svojim posredovanjem razriješite ovu situaciju na način da sljedeći tjedan primite predstavnike sindikata, direktoricu AZSS Jasnu Vujević i predsjednicu Upravnog vijeća Agencije kako bi došli do zajedničkog i pravednog rješenja.
 
Kao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, vi ste nam jedina šansa da prekinete agoniju u kojoj se nalaze radnice i radnici Agencije već 29 dana.
 
Za sve dodatne informacije možete dobiti kod kolege Tomislava Kiša, predsjednika štrajkačkog odbora sindikata, tel: 091/35 66 100
Srdačan pozdrav, 
__________________
Biserka Sertić
Predsjednica SSZSCH
 
Naslovna fotografija: Screenshot/Antena Zadar

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija