loading

Novosti

Prema povećanju plaća u Podravci

Prema povećanju plaća u Podravci
22. sij 2024.

Zajedno sa zastupnicom Radničke fronte Katarinom Peović upozorili smo u petak da radnici Podravke rade za bijedne plaće, jedva iznad minimalca, dok Martina Dalić i ostali članovi Uprave dobivaju između 15 i 20 tisuća eura plaće.

"Dok radnici rade za nešto malo više od minimalca, svi znamo da menadžeri tamo imaju ogromne plaće", rekla je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Peović, ustvrdivši da Dalić "manipulira" jer su povećali plaće prije povećanja minimalne plaće, što se po zakonu radi u listopadu svake godine.

Poručila je da to nije nikakvo povećanje plaća te da je "sramota" što reprezentativni sindikati šute i ne traže značajno povećanje plaća.

To što su neke radnice pokušale otuđiti 12 vrećica Vegete po riječima saborske zastupnice govori dovoljno o "takvom famoznom zadovoljstvu radnika kojim se Dalić hvali jer šteta koju Dalić radi i ono što ona uzima su nekoliko kamiona Vegete".

"Martinu Dalić treba biti sram koliko plaća te radnice u pogonu, a nažalost sram je radnice koje su dobile otkaz zato što se otkrilo da su pokušavale otuđiti 12 vrećica Vegete. Njih ne treba biti sram, one bi se trebale pobuniti protiv robovskih uvjeta u kojima ih drže i u kojima rade”, istaknula je.

Mario Iveković iz Novog sindikata istaknuo je da stvari nisu baš onakve kakvim ih Dalić pokušava prikazati, iako su, kaže, zadovoljni time što Podravka dobro posluje i otvara nove tvornice. Međutim, dodaje, otvaranje novih tvornica može ići uz davanje boljih plaća radnicima, a ne minimalnih.

Iveković je napomenuo da njegov sindikat nije reprezentativan i da se javljaju zato što su radnici nezadovoljni reprezentativnim sindikatima koji ne traže povećanje plaća. Ocijenio je žalosnim što Dalić predlaže i diže plaće, a sindikati potpisuju ono što im ona pripremi.

Martina Dalić govori o pet valova povećanja plaće, ali to, ističe Iveković, treba ogoliti jer su povećanja plaća najniže plaćenim radnicima mjesečno u džep donijela oko 100 eura.

"Minimalna plaća danas je u Hrvatskoj 840 eura, a najniže plaćeni radnici u Podravci imaju negdje oko 847 eura bruto plaću i onda imaju naravno te još neoporezive dodatke što smatramo da je sramota za Podravku, tvrtku koja ima dobit 300 do 400 milijuna eura godišnje", kazao je Iveković.

Naglasio je da su predlagali konkretne mjere za povećanje mase plaća od 100 milijuna kuna ali su dobili samo paušalne odgovore.

Dok menadžeri dobivaju od 10 do 20 tisuća eura, radnici su na minimalnoj plaći, upozorio je Iveković, napomenuvši da se sada formalno preko reprezentativnih sindikata radnici slažu da oni imaju male plaće kako bi kompanija rasla.

Istaknuo je i da su kao prvu mjeru predložili hitno povećanje od barem 400 eura neto svakom radniku za koje smatra da ne bi naštetilo poslovanju Podravke, ali bi radnici živjeli ''poludostojanstveno''.

Tekst je izvorno objavljen na portalu Novosti 19. 1. 2024. pod naslovom "Peović: Dalić treba biti sram zbog radnika Podravke"

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija