loading

Novosti

Lockout u zadarskoj menzi - poslodavac s rada isključio 7 štrajkaša

Lockout u zadarskoj menzi - poslodavac s rada isključio 7 štrajkaša
26. lis 2020.

U subotu, 24. 10. 2020. Agencija za studentski standard donijela je odluku o isključivanju s rada, tzv. lockoutu dijela radnika u zadarskoj menzi – s rada isključuje samo radnike koji su u štrajku, a lockout stupa danas na snagu.

S lockoutom smo se susreli u srpnju 2018., za vrijeme štrajka u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu, odnosno u hostelima u Zadru i Zagrebu, kada je troje radnika u štrajku dobilo lockout. Novi sindikat tužio je HFHS zbog nezakonitog lockouta, no iako je prvostupanjski sud potvrdio naš stav, Vrhovni i Ustavni sud rekli su da je moguće isključiti i radnike u štrajku, jer se tekst zakona odnosi „samo na radnike“, a ne zabranjuje isključivanje štrajkaša. O odlukama sudova obavijestili smo sindikalne središnjice, no nažalost, nijedna od njih nije ozbiljno shvatila problem.

U odluci Agencije za studentski standard izričito stoji da se isključuju radnici u štrajku: „Agencija je isključila s rada manje od polovine radnika koji su u štrajku, kako je i određeno u čl. 213. st. 3. Zakona o radu“.

Takvo tumačenje zakona i jedna loša sudska odluka, koja proizlazi vjerojatno iz neznanja, i koja nije utemeljena na međunarodnom pravu, dovodi do loše prakse i potpuno krive primjene lockouta.

Njegova je izvorna svrha da smanji ekonomsku štetu poslodavcu, no ovakva primjena znači da u svim budućim štrajkovima poslodavci mogu isključivati štrajkaše, s namjerom da umanje efekt štrajka, iako u tome zasad ne uspijevaju.
 

View post on imgur.com
View post on imgur.com

Naslovna fotografija: Antena Zadar

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija