loading

Novosti

Dostojanstvena plaća je moguća! – crtice s međunarodnog foruma o dostojanstvenoj plaći u Zagrebu

Dostojanstvena plaća je moguća! – crtice s međunarodnog foruma o dostojanstvenoj plaći u Zagrebu
22. srp 2022.

Početkom srpnja Novi sindikat organizirao je u Zagrebu međunarodni forum pod nazivom „Dostojanstvena plaća je moguća!“ (Living wage is possible!). Na forumu je sudjelovalo 110 predstavnika organizacija članica Clean Clothes kampanje, međunarodne organizacije koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, i drugih prijateljskih organizacija i sindikata s ciljem osnaživanja suradnje i poboljšanja položaja tekstilnih radnika. Sudionici su stigli iz cijelog svijeta: 20 europskih zemalja, Afrike, Indije, Kine, Hong Konga, Tajvana, Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Na panelima održanim 6. i 7. srpnja raspravljali smo o koracima prema dostojanstvenoj plaći, nužnoj transparentnosti modnih brendova, korporativnoj odgovornosti, sindikalnom organiziranju i povezivanju sindikata i organizacija civilnog društva. Zaključili smo da je dostojanstvena plaća moguća, uz ostvarenje nekoliko preduvjeta: s jedne strane potrebno je bolje organiziranje radnika i jačanje uloge sindikata u društvu. S druge strane, potrebna je podrška civilnog društva u nastojanjima da se brendove obveže na poštivanje radničkih prava, uključujući i dostojanstvenu plaću, što je moguće i kroz trenutno prisutne zakonodavne inicijative (Europska građanska inicijativa za dostojanstvene plaće, Direktiva o korporativnoj odgovornosti).

Adidas potkrada svoje radnike

Snažna poruka solidarnosti prethodila je panelima. Sudionici foruma okupili su se 5. srpnja najprije ispred adidas trgovine u Ilici 21. Nosili su transparente s porukama “adidas, plati svoje radnike!” na svojim materinjim jezicima, a skandiranjem su se obratili direktno adidasu i glavnom direktoru Kasperu Rørstedu, poručivši da plate radnicima ono što duguju.

Na početku pandemije koronavirusa dobavljač adidasa iz Kambodže prevario je 1020 radnika da daju otkaz kako bi izbjegao isplatu otpremnine koju im po zakonu duguje. Oko 5600 radnika dobavljača adidasa, također iz Kambodže, stupilo je u štrajk u svibnju 2022. zbog neisplaćenih plaća. adidas konstantno krši prava radnika u svom dobavnom lancu.

Jedna grupa ušla je u dućan, želeći predati pismo za adidas, no vlasnik trgovine koji je posebno iz Osijeka stigao u Zagreb radi akcije nije htio ni poslušati razloge dolaska ispred trgovine, uz opravdanje da je on vlasnik franšize i da trgovina nije u vlasništvu adidasa. No, prilikom otvaranja trgovine 2017., adidasovi ovlašteni predstavnici trgovinu su predstavili kao adidasovu, što dotični nije demantirao.

Sramotno ponašanje brenda Olymp pohranjeno u Muzeju prekinutih veza

Nakon toga prosvjednici su se uputili prema Muzeju prekinutih veza, gdje su tri radnice Orljave iz Požege – Mirela Bonić, Mirjana Pavić i Manuela Kajinić – Muzeju predale nekoliko predmeta iz njihove tvornice.

Šivaća mašina, radnička uniforma, košulja koju su sašile devedesetih i reklama s trgovine simboliziraju prekinutu vezu između tvornice i njemačkog brenda Olymp, koji tvrdi da je socijalno odgovoran, a još uvijek duguje radnicama 450.000 eura otpremnina. Izložba u Muzeju sadrži i izjave radnica, u kojima govore o ponašanju Olympa: lošim uvjetima u tvornici, niskim plaćama, prekovremenom radu itd.

Na tiskovnoj konferenciji ispred Muzeja radnica Mirela rekla je: “Većina od nas 172 koji smo dobili otkaze u srpnju 2021. radila je za Olymp više od 30 godina. Sad Olymp mora pokazati da nas poštuje i platiti što nam duguje!”

Novinarima se obratila i direktorica Muzeja Olinka Vištica, rekavši da je Muzej prekinutih veza tu da da glas onima koji su zanemareni: “Vrlo smo sretni što možemo pohraniti predmete iz tvornice i podržati radnike na takav način.”

Podrška kulturne institucije i podrška stotinjak ljudi iz cijelog svijeta zasigurno su bile snažna poruka Olympu i adidasu: Cijeli svijet vas gleda – želimo da platite svoje radnike i preuzmete odgovornost za kršenja radničkih prava u svojim dobavnim lancima!

Hoće li glumac Gerard Butler pomoći radnicama Orljave u borbi za otpremnine?

Navedene akcije dio su globalne kampanje Pay Your Workers, koju zajednički provodi niz organizacija iz cijelog svijeta. Kampanja je usmjerena prema modnim brendovima koji su pod izlikom pandemije koronavirusa radnicima podijelili otkaze i duguju im plaće i/ili druge materijalne dodatke.

Novi sindikat i Clean Clothes Campaign nastavljaju kampanju prema Olympu – meta aktualne kampanje je glumac Gerard Butler, dugogodišnji ambasador Olympa. Od njega tražimo da iskoristi svoj utjecaj i zatraži od Olympa da preuzme odgovornost prema radnicama.

Dodatni linkovi:

Facebook event: Podržite radnice koje šivaju vašu odjeću - ispred Muzeja prekinutih veza

Radnice Orljave i dalje se bore za otpremnine
Tekstilke iz Indije organizirale akciju solidarnosti s radnicama Orljave
Vlada RH zaboravila čestitati Dan žena radnicama Orljave
Radnice Orljave i na Dan žena bore se za svoja prava
Nastavak kampanje za otpremnine Orljavinih radnica
Vlada RH i Olymp odgovorni su za Orljavu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija