loading

Novosti

Radnice Orljave i dalje se bore za otpremnine

Radnice Orljave i dalje se bore za otpremnine
17. svi 2022.

Sedamdesetak bivših radnica Orljave okupilo se jučer u 11 sati ispred Orljavinog dućana u Požegi. Radnice se pred dućanom okupljaju od prosinca 2021. i s tom aktivnosti će nastaviti sve dok se ne izbore za otpremnine koje im Vlada RH i njemački brand Olymp duguju. Okupljanje organizira Novi sindikat, u suradnji sa Sindikatom tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, obavijestio je radnice da se nastavlja zajednička kampanja za isplatu otpremnina Novog sindikata i međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji.

Podsjetimo, radnice Orljave proizvodile su luksuzne košulje za Olymp više od 50 godina. Olymp je čak 2019. s ponosom proslavio 50. godišnjicu suradnje, a samo godinu dana poslije, s početkom pandemije koronavirusa, počeli su otkazivati narudžbe dok nisu u potpunosti odustali od proizvodnje. Orljavu je to odvelo u stečaj, a u srpnju prošle godine 172 radnice dobile su otkaz.

Novi sindikat odgovornima smatra Olymp, kao glavnog naručitelja s kojim je Orljava čak imala ugovor o ekskluzivnosti, po kojemu nije smjela raditi s nikim drugim, i Vladu RH kao vlasnika tvornice.

Svaka radnica Orljave ima pravo otpremninu u iznosu 8 bruto plaća, od kojih tri otpremnine plaća Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Sveukupno, radi se o iznosu nešto manjem od 500.000 eura.

Nova je vijest objavljena na odboru vjerovnika Orljave – đakovačka firma Hemco d.o.o. potpisala je početkom svibnja ugovor o zakupu poslovnih prostora i Orljavine opreme. Trebao bi zaposliti četrdesetak radnica.

Predstavnici Novog sindikata rekli su da još ne mogu komentirati da li je ta vijest dobra ili loša, jer nemaju informacija o tome kakvi će biti uvjeti.

„Netko je nešto napravio u Ministarstvu – i to je ok. Zašto – ne znamo, ali znamo da nije dosta da se kaže 'bitno je samo da žene rade'. To je bitno, ali bitno je i kolika je plaća, hoće li biti neplaćenog prekovremenog rada, na koliko mjeseci će biti ugovori, hoće li se raditi subotom...“. Radnice su također komentirale da se radnici koji će biti zaposleni biraju po raspravljivim kriterijima.

Na jučerašnjoj akciji najavljeno je da međunarodna kampanja ide dalje – trenutna meta je glumac Gerard Butler, koji reklamira Olympove košulje. Aktivisti Clean Clothes kampanje od njega traže da iskoristi svoj utjecaj i zatraži od Olympa da prihvati odgovornost prema radnicama.

Također, radnice su najavile da će uskoro doći u Zagreb, na Markov trg – budući da Vlada do sada nije odgovorila ni na jedno pismo Novog sindikata i da nema reakcije po pitanju otpremnina, smatraju da im imaju puno toga za reći.

Borba se nastavlja – do isplate punih otpremnina za 172 radnice Orljave!

Kampanju pratite na facebooku ili webu Novog sindikata.

Starije vijesti:
Tekstilke iz Indije organizirale akciju solidarnosti s radnicama Orljave
Vlada RH zaboravila čestitati Dan žena radnicama Orljave
Radnice Orljave i na Dan žena bore se za svoja prava
Nastavak kampanje za otpremnine Orljavinih radnica
Vlada RH i Olymp odgovorni su za Orljavu

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija