loading

Novosti

Vlada RH i Olymp odgovorni su za Orljavu

Vlada RH i Olymp odgovorni su za Orljavu
21. pro 2021.

Jučer u 11 sati Novi sindikat je organizirao okupljanje radnica Orljave i tiskovnu konferenciju. Okupljanje je organizirano u suradnji sa Sindikatom tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske ispred Orljavinog dućana u pješačkoj zoni Požege (Ul. Svetog Florijana 5). Okupilo se preko 50 bivših radnica Orljave koje su nosile transparente s porukama: „Hoćemo otpremnine“, „Vlado RH i Olympe, isplatite otpremnine“, „Hoćemo raditi“ i „Olymp mora platiti otpremnine“ (Olymp muss die Abfindungen zahlen“).

Na tiskovnoj konferenciji medijima se obratio Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata. Rekao je da Vlada i ministar Horvat do sada nisu uspjeli naći strateškog partnera i da nisu održali obećanje da će radnice nastaviti s radom u Orljavi.

„Državu, odnosno Vladu RH, kao vlasnike Orljave smatramo odgovornima za tešku financijsku i životnu situaciju u kojoj su se našle njihove radnice. Vlada RH pokazala je totalnu nebrigu za sudbinu 172 radnice. Stalno slušamo o nekakvom potencijalnom strateškom partneru, a njega za sad nema ni u tvornici, a čini nam se, niti na vidiku“, rekao je Kiš.

Osim što su radnice ostale bez posla, ako se nešto ne poduzme i prostor Orljavinog pogona počet će propadati – u zadnjem nevremenu nije sanirana šteta na krovištu, jer je novac od police osiguranja vinkulirano preuzela banka i naplatila svoje potraživanje.

Na sjednici odbora vjerovnika održanoj prošlog ponedjeljka konstatirano je da radnice imaju pravo na otpremnine u iznosu 8 bruto plaća. Za sada je sigurno da će tri otpremnine isplatiti Agencija za radnička potraživanja, no Novi sindikat i Sindikat TOKG s tim nisu zadovoljni – mi tražimo da se radnicama isplati svih 8 plaća.

„Kao izvore financiranja vidimo dva potencijalna kandidata – jedan je država, neodgovorni vlasnik Orljave u liku i djelu Vlade RH i u personifikaciji ministra Horvata. Drugi je njemački brend Olymp koji je bezdušno više od 50 godina eksploatirao Orljavu i radnice da bi na kraju prekinuo suradnju i proizvodnju pod različitim izlikama. Smatramo nemoralnim da se nakon 50 godina izvlačenja profita i ekstra profita njemački naručitelj jednostavno povuče i nestane bez ikakve odgovornosti za nastalu situaciju“, objasnio je Kiš.

Radnice Orljave podržale su i članice međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign u Njemačkoj, čiji je Novi sindikat član. Ispred Olympovih dućana u ponedjeljak su ulične akcije solidarnosti organizirale regionalne organizacije iz Dortmunda, Hannovera i Bielefelda, a jučer u Dresdenu i Berlinu. Primjenjujući taktiku „Prozovi i osramoti“ poručili su: „Kako Olymp zahvaljuje za 50 godina suradnje? S otpuštanjima! Otpremnine za radnice Orljave odmah!“, zatim „50 godina minimalca, a sada 'doviđenja'? Sram te bilo, Olympe!“ i „Luksuzne košulje i siromašne plaće? Neće moći!“

Radnice Orljave podržala je i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, koja situaciju u Orljavi prati od prvog dana i nastoji pomoći na lokalnoj razini.

Na tiskovnoj konferenciji Novi sindikat najavio je da će kroz Clean Clothes kampanju i u idućoj godini nastaviti niz akcija kreiranja pritiska na Vladu RH i Olymp.

Vlada RH i Olymp trebaju naći sredstva za preostalih 5 plaća, kako bi 172 radnice dobile pune otpremnine!

Ovim putem najavljujemo da ćemo tražiti pomoć od lokalne gradske i županijske vlasti – želimo da osiguraju što je više moguće radnih mjesta za radnice koje je država ostavila na cjedilu ili da Grad Požega i Požeško-slavonska županija nađu mogućnost da radnicama pomognu u prekvalifikaciji. Također, tražit ćemo i jednokratnu socijalnu pomoć.

Svaki mjesec nalazit ćemo se ispred Orljavinog dućana, izmjenjivati informacije i raditi na pritisku na Vladu RH i Olymp da isplate pune otpremnine!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija