Europska komisija objavila prijedlog Direktive o korporativnoj odgovornosti

24. velj 2022.

PRIOPĆENJE CLEAN CLOTHES KAMPANJE POVODOM OBJAVE DIREKTIVE O KORPORATIVNOJ ODGOVORNOSTI

Clean Clothes kampanja (CCC), a ujedno i Nacionalna koalicija CCC-a Hrvatska-Bosna&Hercegovina, s oprezom pozdravljaju dugo očekivani prijedlog Direktive o korporativnoj odgovornosti koju je jučer, 23. veljače, objavila Europska komisija.

Iako prijedlog nije u skladu s našim preporukama, uvođenje obveze za kompanije o poštivanju ljudskih prava i zaštiti okolišta korak je prema korporativnoj odgovornosti.

Pozivamo Europski parlament i Vijeće Europske unije kao zakonodavce da kroz Direktivu osiguraju još snažniju zaštitu za radnike i druge nositelje prava.

Posebno pozdravljamo uključivanje slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja, dostojanstvene plaće, te odredbi o očuvanju zdravlja i sigurnosti, među stavke koje će tvrtke morati adresirati.

Pozitivna točka Direktive također je mogućnost da se tvrtke na sudu pozove na odgovornost za povrede ljudskih prava u njihovim proizvodnim lancima. Pozivamo Europski parlament i Vijeće EU da dodatno povećaju korporativnu odgovornost i pristup žrtava pravosuđu. Ne smijemo dopustiti tvrtkama da izbjegnu odgovornost za radnike zaposlene u svojim proizvodnim lancima.

“Smrtonosni požar u tvornici Ali Enterprises u Pakistanu jedan je tragičan primjer onoga što je na kocki: tvrtka za reviziju posjetila je tvornicu i proglasila je sigurnom samo nekoliko tjedana prije požara u kojemu je poginulo 250 radnika. Gotovo desetljeće poslije, obitelji žrtava i dalje se bore za pravdu”, rekla je Neva Nahtigal iz Clean Clothes kampanje.

Jedan od negativnih aspekata prijedloga Direktive su visoki kriteriji za kompanije na koje bi se ova Direktiva odnosila. Europska komisija predlaže da se primjenjuje samo na tvrtke s više od 500 zaposlenih i više od 150 milijuna eura prometa, a za kompanije u visokorizičnim sektorima, što uključuje i tekstil, odjeću i obuću, prag je smanjen na 250 zaposlenih/40 milijuna eura prometa, ali uz ogradu da takav prag vrijedi samo u slučaju “ozbiljnih kršenja”.

Clean Clothes kampanja smatra da se Direktiva mora odnositi na sve tvrtke, bez obzira na njihovu veličinu ili strukturu.

Također smatramo da mora obuhvaćati i poluformalne i neformalne oblike rada, kao i rad od kuće.

“Europska Unija ima jedinstvenu šansu zaštititi milijune radnika koji proizvode za europske zemlje. Zakonodavci moraju zahtijevati, između ostalog, da tvrtke prilagode svoje prakse naručivanja robe. To nije moguće bez mapiranja proizvodnih lanaca i transparentnosti, što mora biti i jedan od temelja korporativne odgovornosti”, rekla je Muriel Treibich iz Clean Clothes kampanje.

Clean Clothes kampanja poziva Europski parlament i Vijeće Europske Unije da iskoriste ovu priliku i usvoje direktivu koja će adekvatno odgovoriti na temeljne izazove i strukturne nejednakosti u proizvodnim lancima.

Cijelo priopćenje možete pročitati na linku: European Union one step closer to corporate accountability but with a long way to go.