loading

EU projekti

POČETNA KONFERENCIJA EU projekta "ZG KOMPAS - KOMPetencije Aktivnih Sudionika obrazovanja"

POČETNA KONFERENCIJA EU projekta
21. lip 2018.

U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, održana je konferencija predstavljanja EU projjekta „ZG KOMPAS – KOMPetencije Aktivnih Sudionika obrazovanja“. Lokalnim partnerstvom projekt će doprinijeti povećanju zapošljivosti 60 pripadnika ranjivih skupina (azilanti, korisnici mjesečne naknade, mladi, žene, osobe od 50 godina i starije) koji će se uključiti u programe obrazovanja tražene na tržištu rada, u inovativne module mekih vještina i Klub za zapošljavanje. Projekt je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu 984.413,37 kuna.
Prisutnim gostima uvodnim govorom obratio se ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, gospodin Ivan Šutalo. G. Šutalo je prezentirao rad u području pripreme projekata Pučkog otvorenog učilišta Zagreb te EU projekte koji se trenutno provode, a čija je vrijednost 4.000.000 kuna. Uvodni govor održala je i dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Gđa Pavičić Vukičević prepoznala je vrijednost projekta te je došla iskazati svoju podršku ovoj partnerskoj inicijativi. Također, projekt su svojom prisutnošču došli podržati i mr.sc. Ivica Lovrić, Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i univ. spec. act. soc. Romana Galić, Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Nakon uvodnih govora, uslijedilo je predstavljanje projekta u kojem su sudjelovali nositelj i partneri. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Zagreb, a partneri su Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Zagrebački holding d.o.o., Novi sindikat i udruga Zemljani – Are You Syrious?
Voditeljica projekta, Ivana Sabo, prisutnim posjetiteljima konferencije prezentirala je aktivnosti i rezultate koji se očekuju nakon završetka projekta te najavila inovativni obrazovni program projekta ZG KOMPAS. Ulogu Grada Zagreba u projektu ZG KOMPAS predstavila je mr. sc. Iva Prpić, viša stručna savjetnica pročelnice Grada Zagreba. Gđa Prpić predstavila je rad Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te navela neke od EU projekata u kojima njihov Ured već sudjeluje. Također, govorila je o doprinosu Gradskog ureda projektu, a predstavila je i ciljnu skupinu, korisnike zajamčene mjesečne naknade.
O ulozi Zagrebačkog holdinga d.o.o. u projektu ZG KOMPAS govorile su Mirela Bartolec Barbir iz Ureda Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Željka Šurbek Deduš, direktorica Službe za ljudske resurse. Predstavile su rad i strukturu Zagrebačkog holdinga d.o.o., aspekte projekta u kojima će sudjelovati te podružnice u kojima će se održati praktična nastava (podružnica Vladimir Nazor, Zrinjevac, Gradska groblja). Govorile su i o razvoju modula komunikacijskih vještina koje su potrebne u postupku zapošljavanja, ali i one koje su potrebne tijekom radnog odnosa. Na konferenciji su bili prisutni i mentori stručne prakse koji će nadzirati rad polaznika na praktičnoj nastavi.
Temu „Ulazak u svijet rada ranjivih skupina“ odabrala je Katarina Perković, pravna savjetnica u Novom sindikatu. Gđa Perković, je ukratko predstavila ulogu Novog sindikata u projektu te ukazala na svakodnevnu borbu ranjivih skupina na tržištu rada. Ranjive skupine (mladi, žene, osobe od 50 godina i više) su nedovoljno pripremljene i educirane za izlazak na konkurentno tržište rada, nisu upoznate s osnovama radnog prava te su često izgubile motiviranost za osobni rast i razvoj. Iz tog razloga u projektu se priprema obrazovni modul osnove radnog prava.
Predstavljanje projekta ZG KOMPAS završila je Marija Šutina, MBA dopredsjednica i koordinatorica za integraciju udruge Are You Syrious? Gđa Šutina je predstavila rad udruge tijekom nekoliko posljednjih godina, aktivnosti koje udruga provodi te važnost društvenog uključivanja azilanata u hrvatsko društvo i vraćanje njihovog samopouzdanja. Projekt će doprinijeti tome izradom modula kulturne razmjene.
U okviru projekta bit će izrađen i prvi Priručnik u Republici Hrvatskoj koji se odnosi na ulazak ranjivih skupina u svijet rada, a bit će preveden na engleski, dari i arapski jezik.
Provoditelji su pozvali sve zainteresirane polaznike za uključivanje u ovaj jedinstven i besplatan program. 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija