loading

Novosti

Radnice Revije čekaju poziv u Vladu, u Iskra brodogradilištu strahuju od čipova u kacigama

Radnice Revije čekaju poziv u Vladu, u Iskra brodogradilištu strahuju od čipova u kacigama
25. kol 2023.

Novi sindikat, koji je preuzeo zastupanje bivših radnica Revije, čija je tvrtka prestala postojati nakon najduljeg stečaja u povijesti Hrvatske, tijekom ovoga tjedna očekuje poziv iz Ministarstva državne imovine na sastanak o preostalim potraživanjima 326 bivših radnica. Ne stigne li poziv, u rujnu će organizirati prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu jer isključivo od Vlade RH očekuju isplatu duga u iznosu od 1,29 milijuna eura, rečeno je na konferenciji za novinare u Šibeniku.

– U prvim kontaktima s predstavnicima Vlade bilo je nekakvih reakcija, ali događa se ono na što smo u Hrvatskoj već navikli. Odgovara se pozitivno, ali poziva za sastanak nema. Odlučili smo se krenuti s pritiscima i prvi takav će biti u Rujnu. Nama je cilj da Radnice revije dobiju ono što su zaslužile i da se održi sastanak koji je ministar Bačić obećao još prije par mjeseci. Reagiraju li u roku par dana na ovu najavu i pozovu predstavnice Revije u Vladu na sastanak, prosvjeda neće biti – kazao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

– Već zadnja tri mjeseca intenzivno komuniciram s kabinetom potpredsjednika Vlade i ministra Državne imovine Bačića i šefica kabineta mi je više puta rekla da je ministar Bačić voljan primiti predstavnike Novog sindikata i radnica Revije. Poziva za sastanak ni danas nema, a mi više ne možemo čekati. Riječ je o najduljem stečaju u Europi koji je trajao 20 godina, a jedini nagrađeni u njemu je stečajni upravitelj, koji je katastrofalno vodio stečajni postupak i bez objašnjenja odbio sedam ponuda za kupnju Revije. Država je odgovorna za obeštećenje radnica. Krive su sve Vlade, ne samo ova – Vedran Uranija, višegodišnji pravni zastupnik radnica Revije, a sada i pravni zastupnik Novog sindikata.

Druga tema presice bilo je nezakonito postupanje Županijskog suda u Rijeci u radnom sporu grupe radnika gradske tvrtke ‘Leć’ Vodice, radi isplate materijalnih naknada za prekovremeni i noćni rad te rad blagdanom i nedjeljom petorice zaposlenika.

– Riječ je o crnoj točci hrvatskog pravosuđa. Ovaj radni spor je pokrenut prije sedam godina, Općinski sud u Šibeniku donio je presudu u korist radnika prije tri godine, a potom je žalba tvrtke ‘Leć’ došla na Županijski sud u Rijeci. Uz sve poslane požurnice Županijski sud u Rijeci je tek prije dva mjeseca odlučio ukinuti presudu i vratiti predmet na ponovno postupanje Općinskom sudu u Šibeniku. Iako je zakonski rok za rješavanje žalbe mjesec dana, Županijskom sudu u Rijeci trebale su tri godine. Smatramo da se radi o nezakonitom postupanju suda i da je tu politika umiješala prste. Pripremit ćemo se i vjerujemo u Općinski sud u Šibeniku, ali u daljnjem postupku ćemo tražiti izuzeće Županijskog suda u Rijeci za sva vremena – poručio je Vedran Uranija.

Iz Novog sindikata najavili su i kako pripremaju prijedlog Kolektivnog ugovora te okupljaju članstvo za pregovore s upravom Iskra brodogradilišta u Šibeniku.

– Prije par mjeseci su nam se obratili radnici Iskra brodogradilišta u Šibeniku koji su vrlo nezadovoljni svojim materijalnim statusom, a pročitali smo izjave iz uprave poduzeća po kojima posluju jako dobro. To nije čudno. Normalno je da ostvaruju dobre rezultate kada radnici koji obavljaju težak fizički rad primaju vrlo niske plaće, jedva nešto preko minimalne u Republici Hrvatskoj. Zato mi sada u dogovoru sa radnicima pripremamo platformu za pregovore i okupljamo članstvo te ovaj mjesec postajemo većinski sindikat u Iskra brodogradilištu. U listopadu ili studenome očekujemo početak pregovora za Kolektivni ugovor. Za sada se u startu ne slažemo u stavovima s Upravom jer oni tvrde da jesu za sklapanje Kolektivnog ugovora, ali pod uvjetom da se ne mijenjaju sva materijalna prava iz postojećeg Pravilnika o radu te da se u slučaju otežanih uvjeta može brzo raskinuti Kolektivni ugovor. A upravo time što piše u tom Pravilniku radnici su nezadovoljni i zbog toga pokrećemo pregovore – kazao je Mario Iveković dodavši da su radnici dosta uznemireni najavama uvođenja nadzora u kojem se spominju kamere i čipovi u kacigama.

Tekst je izvorno objavljen na Šibenskom portalu 22. 8. 2023. 

Foto: Google Maps

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija