Pirotehničari najavljuju dolazak kod predsjednika Vlade

01. kol 2020.

Zbog manje posla u sektoru razminiranja otkaz je od početka godine dobilo 58 pirotehničara, a većina poslodavaca najavila je dodatna otpuštanja, jer posla nema dovoljno za sve. Kako bismo odgovorne potaknuli na rješavanje problema najavljujemo dolazak pred zgradu Vlade u utorak, 4. 8. u 11:00 sati.​

NOVI IZAZOVI I NAJAVA VALA OTKAZA U HUMANITARNOM RAZMINIRANJU

Poštovani,

već smo Vam se obratili dopisom od 22.07.2020., kojim smo Vam ukazali na probleme koji se događaju u sustavu humanitarnog razminiranja, na koji niste reagirali.

Uz sve, tada navedeno, napominjemo kako od početka 2020., do danas, kapaciteti u protuminskom djelovanju nisu dovoljno korišteni, te uz pandemiju koja je obustavila poslove u ožujku, travnju i svibnju, pirotehničari nisu radili punim kapacitetima ostale mjesece u godini.

Kulminacija problema krenula je otpuštanjem djelatnika već početkom godine, te je do današnjeg dana od ukupnog broja 543 djelatnika, poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu dobilo 58 radnika, što je više od 10% u cijelom sustavu. Prema informacijama koje primamo od članstva, većina poslodavaca najavila je i daljnja otpuštanja jer posla nema dovoljno za sve. Prema grubim procjenama, uslijedit će još cca 100 dodatnih otkaza, što ugrožava dobrobit Republike Hrvatske, sigurnost njenih građana, kao i egzistenciju obitelji tih radnika.

U nacionalnom programu protuminskog djelovanja, za ovu godinu predviđeno je razminiranje 51 millijun kvadrata, međutim na održanom sastanku s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje u srpnju, obavješeni smo da će se razminirati samo 32 milijuna kvadrata, što znači da već od rujna, gotovo nema posla niti za jednu tvrtku koja obavlja poslove humanitarnog razminiranja jer se neće razminirati 19 milijuna planiranih kvadrata.

Sindikati su se za pomoć obratili ministru unutarnjih poslova, g. Davoru Božinoviću, koji je sastanak prepustio svom pomoćniku g. Damiru Trutu, koji nije ponudio nikakvo rješenje, osim prijedloga zajedničkog sastanka s poslodavcima krajem kolovoza.

Osim gorućih problema, potrebno je razgovarati o dinamici samog razminiranja, kao i o izlaznoj strategiji, odnosno prekvalifikaciji i zapošljavanju pirotehničara koji do kraja razminiranja neće steći uvjete za mirovinu, te o iznosu njihove najniže mirovine.

Obzirom da od Vas nismo dobili nikakvu reakciju, primorani smo najaviti Vam sastanak za utorak, 04.08.2020. u 11,00 sati, kada ćemo doći pred zgradu Vlade kako biste nas primili Vi osobno ili netko tko ima ovlasti rješavati gorući problem, a ne samo o njemu razgovarati.

Temeljem izloženoga izražavamo uvjerenje kako ćete radi dobrobiti Hrvatske i poštivanja nacionalnog plana i programa protuminskog djelovanja, izdvojiti vrijeme i primiti nas na sastanak.

S poštovanjem,
Mario Iveković, predsjednik