loading

Novosti

Digitalne platforme moraju preuzeti odgovornost za radnike

Digitalne platforme moraju preuzeti odgovornost za radnike
21. tra 2023.

Hrvatska je među prvim državama koja je posljednjim izmjenama Zakona o radu pokušala urediti status radnika digitalnih platformi.

Po našim saznanjima, utemeljenim na iskustvima samih radnika, kao i informacijama koje smo zahvaljujući njima prikupili, zakonska rješenja usvojena u Zakonu o radu radnike dovode u trajno loš položaj. Digitalnim platformama omogućuje se izbjegavanje izravne odgovornosti prema radnicima, a u potpunosti je onemogućeno kolektivno pregovaranje i utjecaj radnika na materijalna prava i uvjete rada.

Zbog toga smo pokrenuli lobiranje za izmjenu Zakona o radu u dijelu koji od 1. 1. 2024. regulira rad digitalnih platformi. Tražimo da se kroz ZOR utvrdi izravna odgovornost digitalnih platformi za sve radnike koji za njih obavljaju poslove, a kao najbolje rješenje smatramo izbacivanje mogućnosti zapošljavanja preko agregatora (štogod to bilo).

Također, tražimo bolju regulaciju zapošljavanja stranaca, čime bi se zaštitilo dostojanstvo stranih radnika u Hrvatskoj i onemogućilo korištenje stranih radnika za snižavanje cijene rada.

Jučer smo bili na sastancima u tri kluba zastupnika gdje smo predstavili naše zahtjeve: u Klubu HSLS-a, SDP-a i HDZ-a. Predstavnici svih klubova pokazali su razumijevanje za probleme u ovom području, a SDP je obećao konkretnu podršku prijedlozima izmjena ZOR-a, koji su u skladu s prijedlozima Inicijative za radnički ZOR i koje je Radnička fronta uputila u saborsku proceduru prilikom procesa donošenja Izmjena i dopuna Zakona o radu.

Borbu i lobiranje nastavljamo i dalje.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija