loading

Novosti

Nastavak bezakonja u radu digitalnih platformi

Nastavak bezakonja u radu digitalnih platformi
04. tra 2023.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj na Markovom trgu u 10 sati predstavnici Novog sindikata i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović govorili su o bezakonju u radu digitalnim platformi u Hrvatskoj.

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, izvijestio je prisutne da Novi sindikat posjeduje sve više dokaza o organiziranom kriminalu u sustavu rada digitalnih platformi u Hrvatskoj. Na prvom mjestu, radi se o trgovini ljudima od kojih se u njihovim državama uzima novac (5 do 10 tisuća eura), uz obećanje da će im u Hrvatskoj biti omogućen rad uz pristojnu plaću i osiguran smještaj.

Umjesto toga, smješta ih se u neljudske uvjete, a isplaćuje im se jedna minimalna plaća za rad kod dva poslodavca (cca. 80 sati tjedno). Za sve radnike u djelatnosti porezi i doprinosi obračunavaju se samo na minimalnu plaću (i to vrlo često za minimalnu plaću za 20 posto radnog vremena), dok se isplate vrše u gotovini uz zadržavanje većeg dijela zarade.

Na kraju izlaganja Mario Iveković je rekao da se u susretima sa stranim radnicima po prvi puta osjetio posramljen kao građanin države koja dozvoljava moderno ropstvo. 

Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte u Hrvatskom saboru upozorila je da se DORH bavi beznačajnim stvarima, dok istovremeno nema problema s modernim ropstvom. Način na koji se digitalne platforme odnose prema svojim radnicima, kaže, ne može se drugačije nazvati.

Navela je dva primjera – prvi primjer su domaći radnici koje se isključuje s digitalnih platformi bez ikakvog opravdanja, a nekima je to jedini izvor prihoda. Dovoljno je da se netko uključi u rad Inicijative zajednice dostavljača Wolta – već su trojica radnika iz inicijative isključena. Zadnji je Osman, otac maloljetnog djeteta kojemu je ovo bio jedini prihod, za kojeg je povod navodno bio to da je u privatnoj konverzaciji uvrijedio zaručnika direktorice Wolta.

Drugi primjer je onaj stranih radnika. Ona i ostali članovi inicijative su se uvjerili da neki strani radnici žive u srednjovjekovnim uvjetima, u urušenoj kući bez prozora gdje spavaju na golom betonu, smrzavajući se preko noći. Neki od njih preko dana rade na građevini da bi u večernjim satima vozili dostave – sve za manje od 500 eura.

Ako digitalne platforme pitate za ove primjere, odgovorit će vam da oni nisu njihovi poslodavci, dok istovremeno isključuju i uključuju radnike s platformi, određuju tko će raditi, a tko ne. Također autonomno i bez konzultacija s radnicima uvode pravila, tako je od jučer Wolt uveo novo računanje kilometraže kojom se očito vozači zakidaju, a kilometri cestovne vožnje prikazuju u manjim iznosima od realnih.

Država je za to odgovorna jer štiti platforme, omogućava im ovakav neregularan status, te time drži stranu, praktički, suvremenom robovlasništvu.

Peović je napomenula da će od opozicije tražiti potpise da što prije omogući rasprava o ovom pitanju u Hrvatskom saboru.

Također je pozvala sve radnike u zdravstvu, koji najavljuju svoj štrajk, da se solidariziraju i s radnicima digitalnih platformi jer prekarni, nesigurni, pa i robovlasnički način rada nije iznimka, već Vladina sustavna politika.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš rekao je: “Nakon što smo se posramili kao građani države koja dozvoljava ovakav odnos prema stranim radnicima, upućujem poziv predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, da problem shvati ozbiljno. Predlažem da s ciljem rješavanja problema kršenja radnih i ljudskih prava što prije organizira sastanak na kojem će biti prisutan i ministar rada, ministar policije, predstavnik Ureda pučke pravobraniteljice, kao i predstavnici Novog sindikata, kako bi se dogovorio način rješavanja problema radnika u djelatnosti, što uključuje i diskriminaciju na osnovu porijekla, nacionalnosti i boje kože.“

„U protivnom, obratit ćemo se međunarodnim organizacijama koje se zalažu za poštivanje ljudskih prava i bore protiv modernih oblika porobljavanja i ropstva. Što se tiče dokaza za ove tvrdnje, imamo ih. Za svaki daljnji ksenofobni eksces koji se eventualno može desiti smatrat ćemo odgovornim Vladu RH zbog nerješavanja problema na koje smo ukazali. Nerješavanje problema bilo bi direktno narušavanje ugleda RH“, zaključio je Kiš.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija