loading

Novosti

Najava prosvjeda pirotehničara i organizacijske upute

Najava prosvjeda pirotehničara i organizacijske upute
07. ruj 2020.

Prosvjed radnika iz sektora razminiranja u organizaciji Novog sindikata održat će se u četvrtak, 10. 9. u 12 sati na Markovom trgu. Razlog prosvjeda jest neispunjenje zaključaka sa sastanka održanog u Ministarstvu unutarnjih poslova u u rujnu 2019.

Tada je zaključeno da će se oformiti međuresorna skupina za rješavanje pitanja povećanja mirovina pirotehničara, da će se MUP zalagati za reguliranje i poboljšanje radnog statusa pirotehničara koji neće ostvariti uvjete za mirovinu nakon završetka procesa razminiranja, da će se omogućiti kontinuirani rad pirotehničara kroz cijelu godinu sukladno radnim uvjetima i da će se na projektima iz Okvirnog sporazuma omogućiti početak radova, po završetku postupka javne nabave, tijekom prosinca 2019.

Povod prosvjedu jest dijeljenje otkaza pirotehničarima. Želimo naglasiti da otkaza ne bi bilo da su ispoštovani zaključci dogovoreni 2019. Tada smo odustali od najavljenog prosvjeda, jer je MUP podržao naše zahtjeve: zahtjev za povećanjem mirovine pirotehničara na 5000 kn, donošenje izlazne strategije i osiguranje posla tokom cijele godine, kako pirotehničari ne bi u zimskim mjesecima bili na minimalnoj plaći ili čak bez nje.

Ove godine s rješavanjem problema odugovlače isti ljudi – u vrijeme prvog sastanka koji smo održali po pitanju rješavanja problema bilo je 30 otkaza. Do posljednjeg sastanka u Sisku održanog prije dva tjedna ništa se nije riješilo, a broj otkaza porastao je na 70. Osim toga, zbog smanjenja broja pirotehničara i trenutačnog nedostatka posla u konačnici neće moći biti ispoštovan nacionalni plan razminiranja.

Dosta nam je jalovih razgovora s onima koji ne poštuju dogovor, tražimo druge sugovornike! Zaustavite otkazivanje ugovora o radu!

 

UPUTE ZA PROSVJEDNIKE

Prosvjed koji organiziramo u četvrtak prosvjed je upozorenja. Prijavili smo 60 sudionika i na dan ove objave okupili potreban broj ljudi. Molimo prosvjednike koje smo kontaktirali da svatko ponese svoju masku.

Plan prosvjeda:
11:00
Okupljanje prosvjednika na Trgu bana Josipa Jelačića kod spomenika

11:00 - 11:35
Epidemiološke i sigurnosne upute sudionicima; potpisivanje liste sudionika zbog evidencije koju smo obvezni voditi zbog epidemije koronavirusa; obraćanje organizatora prosvjednicima.

U to vrijeme također pokušavamo dogovoriti sastanak/ke s klubovima zastupnika, a Vladi se najavljujemo za 12:30.

11:35 – 12:00
Kretanje prosvjednika prema trgu sv. Marka

12:00
Tiskovna konferencija

Nakon završetka skupa dogovorit ćemo se o daljnjim aktivnostima na licu mjesta, ovisno o tome kako će proći razgovori s odgovornim osobama.

Molimo sve podržavatelje prosvjeda koje organizatori nisu kontaktirali da ovaj put ne dođu zbog epidemioloških razloga. Prosvjed koji ćemo održati u četvrtak prosvjed je upozorenja. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni, na novo okupljanje pozvat ćemo sve koji nas podržavaju.

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija