loading

Novosti

Protiv povećanja kvadrature pirotehničarima

Protiv povećanja kvadrature pirotehničarima
02. kol 2023.

Raditi kao pirotehničar znači svakodnevno držati glavu u torbi. Posao je težak i opasan, a traži visoku razinu koncentriranosti od radnika kako bi sačuvali vlastitu sigurnost i kako bi razminirani tereni bili sigurni za korištenje. No, pirotehničari su stalno pod pritiskom, između ostalog, jer imaju određen broj kvadrata koji dnevno moraju prijeći.

Ta kvota je već sada jako visoka, stoga pirotehničari znaju reći da moraju trčati po terenu da bi mogli odraditi kvadrate. Naime, prema važećem Pravilniku o načinu obavljanja poslova razminiranja, kontrole kvalitete, općeg i tehničkog izvida i obilježavanja minski sumnjivog područja (čl. 29. st. 1.) maksimalni mogući dnevni učinak je 400 metara kvadratnih po pirotehničaru kad se poslovi razminiranja obavljaju samo ručnom detekcijom mina.

Međutim, Novi sindikat nedavno je dobio informacije od naših članova s terena – pirotehničara, pomoćnih djelatnika i strojara – da Ravnateljstvo civilne zaštite (RCZ), sektor unutar Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), pod čijom su ingerencijom pirotehničari, namjerava povećati broj kvadrata koje je potrebno odraditi na dnevnoj razini s trenutnih 400 na 800. Takvom odlukom smanjila bi se i sigurnost rada pirotehničara i kvaliteta obavljenog posla.

Novi sindikat odmah je reagirao, te smo Ministarstvu unutarnjih poslova poslali zahtjev za sastankom u kojemu smo naveli da ćemo nadležno ministarstvo smatrati odgovornim za unesrećene ako se pirotehničarima podigne kvadratura.

Na sastanku održanom 21. srpnja 2023. predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite negirali su takve namjere, međutim, uvjereni smo da su ih oštre poruke pirotehničara Novog sindikata i svijest da bi se mogli pobuniti natjerale da odustanu od povećanja.

Isti sastanak iskoristili smo za temu o kojoj nastojimo s odgovornima raspravljati već duže vrijeme – odlazak pirotehničara u mirovinu, s fokusom na pomoćne djelatnike. Na tu temu zadnji put smo tražili sastanak početkom ožujka 2023., međutim, odgovor je stigao tek sada, na naš ponovni zahtjev, kad se pojavio problem vezan direktno uz sigurnost radnika.

Naveli smo tada da su posljednjih godina u minskom polju najviše stradali upravo pomoćni djelatnici kojima nije omogućeno korištenje prava na mirovinu reguliranih posebnim Zakonima. Naime, prema Zakonu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja pirotehničari imaju pravo na starosnu mirovinu bez obzira na godine života, ako imaju navršenih najmanje 25 godina mirovinskog staža, od čega najmanje 8 godina provedenih na poslovima pretraživanja, razminiranja, nadzora ili tehničkog izvida. Pomoćnim djelatnicima nije omogućeno to pravo.

Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite RCZ-a istaknuo je da Ravnateljstvo tu izmjenu podržava te da će pripremiti izmjene i dopune Zakona u skladu s prijedlogom. S tom informacijom smo zadovoljni, ali ostaje nam pratiti daljnji razvoj situacije.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija