loading

Novosti

Iveković i Leček od Plenkovića traže rješavanje pitanja požeške Orljave

Iveković i Leček od Plenkovića traže rješavanje pitanja požeške Orljave
11. lis 2021.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i predsjednik Sindikata TOKG Hrvatske Nenad Leček dopisom su u utorak od premijera Andreja Plenkovića zatražili da ih što prije izvijesti o planu Vlade za požešku tekstilnu tvrtku Orljavu i mogućnosti isplate otpremnina radnicama.

Iveković i Leček premijera su podsjetili kako je Orljava od 13. srpnja 2021. u stečaju, a 172 radnice koje su do tada bile zaposlene, dobile su otkaze par dana nakon otvaranja stečaja, zaključno s 22. srpnja.

"Napominjemo da se radi o radnicama s prosjekom godina oko 50 i da mnogima od njih fali par godina do mirovine, a novi posao će teško naći, što zbog godina, što zbog nedovoljno radnih mjesta", istaknuli su.

U Orljavi je trenutno zaposleno 20-ak radnica na vrlo kratak rok, do 15. listopada kako bi se proizvodnja održala i kako ne bi došlo do gašenja tvornice.

Iveković i Leček podsjetili su kako je premijer na sastanku u Vladi 30. lipnja u vrijeme prosvjeda radnica Orljave rekao da je "prioritet pronalazak strateškog partnera koji će osigurati održivost Orijave", dok je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat obećao da "strateško rješenje za tu tvrtku ostaje pronalazak kvalitetnog strateškog partnera".

"Međutim, do danas nismo dobili nikakve konkretne informacije o mogućim partnerima ni osiguranju posla za Orljavu. Upozoravamo da se izvještajno sudsko ročište za Orljavu, na kojemu će se temeljem izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka i stečajnom planu, jako bliži", naveli su Iveković i Leček, dodavši kako je ročište zakazano za 15. listopada u 9,30 sati.

Također su napomenuli da radnicama po kolektivnom ugovoru pripada pravo na osam otpremnina, od kojih će tri osigurati Agencija za osiguranje radničkih tražbina.

"Smatramo da je Vlada RH odgovorna i za isplatu tih potraživanja. Molimo vas stoga da nas što prije informirate o planu Vlade za Orijavu i mogućnosti isplate otpremnina radnicama", zaključili su Iveković i Leček.

Radnice Orljave 30. lipnja prosvjedovale su ispred Banskih dvora sa zahtjevom da Vlada razgovara s njima o budućnosti tvrtke koja je u stečaju, dok radnice nisu tri mjeseca dobile plaće.

U Vladi je taj dan postignut dogovor s Novim sindikatom, Sindikatom tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (TOKG) i radnicama Orljave o isplati zaostalih plaća i pronalasku novog strateškog partnera. Ministar Horvat izjavio je da će radnici dobiti svoje tri neisplaćene plaće te poručio da ne razmišljaju o likvidaciji firme, već inzistiraju na pronalasku strateškog partnera za Orljavu, a intenzivno su počeli razgovarati s Hemcom iz Đakova.

Kasnije, 13. kolovoza, rekao je kako je Orljava dobila dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanjem i nastavkom proizvodnje te poručio kako nije htio da se Orljava pretvori u mali Uljanik. Par dana nakon, 18. kolovoza, izjavio je kako su tri obećane plaće isplaćene i da se intenzivno razgovara s dva potencijalna strateška partnera.

Također je istaknuo da su problemi u Orljavi generirani od 2012. godine, ali kako je i velika reklamacija njemačkog Olimpa, koji je vratio narudžbu u Hrvatsku, dovela Orljavu u tešku situaciju. Rekao je da Olimp više ne želi poslovni odnos s Orljavom, ali ga želi s Hemcom, s kojim se razgovara.

Hemco je zainteresiran u najam uzeti poslovne prostore Orljave i na posao vratiti 70-ak radnica Orljave, pri čemu 23 radnice temeljem postojećih ugovora već rade, a prema potrebi će se sa Zavoda za zapošljavanje vraćati onaj broj radnika koji će za realizaciju tih ugovora biti potreban, rekao je tada Horvat.

Tekst je izvorno objavljen na tportalu 5. 10. 2021.
Naslovna fotografija: Radnička prava

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija