loading

Novosti

Predstavljanje Europske građanske inicijative za dostojanstvene plaće

Predstavljanje Europske građanske inicijative za dostojanstvene plaće
23. ožu 2022.

Dostojanstvena plaća osnovno je ljudsko pravo prepoznato u mnogim međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvima. Dostojanstvena plaća radnicima omogućuje da pokriju osnovne potrebe za sebe i svoju obitelj, što uključuje hranu, režije, stanovanje, obrazovanje i zdravstvenu skrb, kao i diskrecijski prihod za neočekivane troškove. To je plaća koja se isplaćuje za radni tjedan u trajanju od najviše od 48 sati.

Velika većina radnika u sektoru proizvodnje odjeće i tekstila diljem svijeta zarađuje vrlo niske plaće, a mnogi se ne mogu izvući iz siromaštva. U mnogim zemljama nije određena čak ni minimalna plaća, a tamo gdje postoji, minimalac ne može pokriti ni osnovne potrebe.

Bez dostojanstvene plaće radnici su prisiljeni raditi prekovremene sate ili kombinirati više poslova, a većinom u azijskim zemljama djecu umjesto u školu slati na posao. Ne mogu pokriti osnovne životne potrepštine, a nepredviđene situacije poput pokvarenog kućanskog aparata ili bolesti ih zbog troškova ukopaju u još veće siromaštvo.

Europa je najveće tržište na svijetu, a u većini kompanija ne poštuju se ljudska prava, a još manje pravo na dostojanstvenu plaću. Mehanizmi na bazi volonterstva nisu dovoljni. Potrebna nam je legislative koja će obvezivati kompanije na poštivanje dostojanstvenih plaća, legislativa koja će se odnositi na sve kompanije i osigurati ravnopravne uvjete u industriji.

Inicijativa “Good clothes, fair pay”, Europska građanska inicijativa za dostojantsvene plaće, fokusira se i na kompanije koje prodaju svoje proizvode u EU, ne samo na one čija je proizvodnja bazirana u Europskoj uniji.

EU je najveći uvoznik odjeće na svijetu, 2020. je uvezeno više od 69 milijardi eura vrijedne odjeće. Kao najveće zajedničko tržište, ima odgovornost osigurati da se odjeća koju prodaje proizvodi u sigurnim uvjetima, a da su ljudi koji izrađuju tu odjeću pošteno plaćeni.

Ako globalni lanci opskrbe odjevnim predmetima prelaze granice, potrebno nam je zakonodavstvo koje također prelazi granice.

Imajući zakonodavstvo na razini EU-a umjesto nacionalnog, veća je vjerojatnost da će tvrtke provoditi procese dubinske analize u svom opskrbnom lancu i uspostaviti jednake uvjete u cijeloj industriji.

Zbog svega navedenog organizacije koje se bore za radnička prava u tekstilnoj industriji, poput Clean Clothes kampanje, čiji je Novi sindikat član, pokrenule su Europsku građansku inicijativu za dostojanstvene plaće, odnosno inicijativu koja bi obvezala kompanije bazirane u EU i koje prodaju proizvode u EU da poštuju pravo na dostojanstvenu plaću.

Više na stranici inicijative.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija