Sindikalna škola

Što je sindikalna škola Novog sindikata?

U sklopu svog edukativnog karaktera, Novi sindikat svake godine organizira održavanje Sindikalne škole. Godišnje, kroz tri susreta, Sindikalnu školu pohađa oko 70 sindikalnih povjerenika i članova Novog sindikata i onih sindikata s kojima imamo uspostavljenu stabilnu partnersku suradnju. Sindikalne škole se svake godine održavaju između ožujka i lipnja, a sudionici su podijeljeni u dvije skupine; početnike i napredne.

POČETNA SKUPINA

Početna skupina sastoji se od približno 40 sindikalnih povjerenika i članova koji nemaju prethodno sindikalno obrazovanje. Ova skupina se sastaje dva puta, u trajanju od tri dana. Tijekom tih termina, stručni tim Novog sindikata, sudionike upoznaje s osnovama sindikalnog organiziranja i kolektivnog pregovaranja, daje stručni uvid u najvažnije aspekte radnog prava, predstavlja ključnu ulogu sindikalnog povjerenika i radničkog vijeća te sve važne metode i primjere sindikalnog organiziranja, podučava o ulozi sindikalizma, tumači principe financiranja sindikata i daje uvid u metode sindikalne borbe. . Naši polaznici pozitivnim ocjenjuju i radionice koje se održavaju u sklopu Škole, a radionice pružaju polaznicima mogućnost da kreativno izraze sve one teme koje su u teorijskom djelu Škole usavršili.

NAPREDNA SKUPINA

Jednom u godini dana,kroz  tri dana održavamo Sindikalnu školu za one polaznike koji su prijašnjih godina sudjelovali na Sindikalnoj školi kao početnici. U sklopu programa Škole, za ovu skupinu polaznika pripremamo rasprave i radionice na kojima polaznici, na temelju stečenih znanja od prije, razvijaju modele međusobnog povezivanja i podrške. Također sudionici razgovaraju o budućim perspektivama sindikalnog pokreta u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini.

Ovakav pristup Sindikalne škole, kroz predavanja, radionice i rasprave, vidljivo pomaže sindikalnim članovima u stjecanju teoretskih i praktičnih znanja o različitim aspektima radnog prava što uvelike pomaže u sindikalnom djelovanju. Umrežavanje sindikalnih članova iz različitih tvrtki, grana i djelatnosti doprinosi boljem shvaćanju sindikalizma i njegovom jačanju. Upravo ta veza i suradnja naših članova rezultira pozitivnom sinergijom, u smislu podizanja kapaciteta tih članova i njihovih organizacija/podružnica i važan je korak u izgradnji društvenoj pokreta koji je sposoban oduprijeti se i promijeniti sadašnje stanje velike neravnoteže između rada i kapitala. Ponosni smo što Sindikalnom školom doprinosimo tomu da se naši članovi vrlo dobro snalaze u zagovaranju svojih radničkih i socijalnih prava, ali da su usto vrlo motivirani za aktivizam i podršku sindikalnom pokretu u cjelini.

Sindikalna škola Novog sindikata pruža dragocjen izvor informacija
 za planiranje i organiziranje buduće borbe,
 jer predviđa i ističe probleme koji mogu slijediti u budućnosti radničke borbe,
širi kapacitete važne za učinkovit svakodnevni terenski rad,
a međusobni kontakti među sindikalistima,
radnicima i aktivistima su temelj za sve buduće izazove i akcije koje su pred nama!