loading

Novosti

"Želimo da nam visina plaće bude u kolektivnom ugovoru, a ne da o njoj odlučuje tko hoće!"

20. lis 2020.

Zadarski studenti tihom akcijom podržali su štrajk djelatnika u zadarskoj menzi gdje 15-ak zaposlenika Agencije za studentski standard prosvjeduje kako bi se u Kolektivni ugovor uvrstili vrijednost i broj bodova, što znači mogućnost pregovora o plaći. Tomislav Kiš, organizator štrajka i sindikalni tajnik Novog sindikata koji daje potporu Samostalnom sindikatu zaposlenih u studentskim centrima kaže kako je ponižavajuće i uvredljivo da visinu plaće određuje Upravno vijeće Agencije, a ne kolektivni ugovor:

“To je totalno nelogično i nerazumno. To je klasični pokušaj ponižavanja ljudi, da im se određuje plaća kako netko hoće, a da se s njim o tome uopće ne želi razgovarati. To je primjer totalnog kršenja socijalnog dijaloga. Ako netko ne želi da u tom kolektivnom ugovoru ne bude plaća, kome onda on treba?      

Istaknuo je kako u kolektivnom ugovoru mora biti i sistematizacija, odnosno da se plaća određuje zbrojem broja bodova i vrijednosti boda. „I da se o tome ne odlučuje bez naše suglasnosti“, istaknuo je Kiš. No nije samo borba za kolektivni ugovor okosnica ovog štrajka. „Gaze nam se ljudska prva, gaze nas jer smo obični pomoćni radnici. Dosta je bilo!“ rekla je u naš mikrofon jedna od radnica iz studentske menze Velida Matijević ujedno i sindikalna povjerenica. Otkrila nam je kako su radnice iz kuhinje nemali broj puta slane u polje u tvz. „Bašticu“ na berbu jabuka, a slane su čak i da čiste razno razne privatne apartmane. Naravno, besplatno:

Slani smo okolo. Slani smo da radino po njivama, po berbama, jedno vrijeme i po tuđim kućama. Ne smijemo ništa reći jer smo samo pomoćne radnice, tko smo mi da nešto kažemo. Poručeno nam je da mučimo i da radimo. Dosta nam je da nam netko netko drugi određuje visinu plaće, naravno uvijek prema dole, dok se drugima plaće dižu.”

Uz njih su kažu i studenti, što su pokazali i jučer kad su u znak podrške na stolu ostavljali bombom i tako pokazali na čijoj su strani. SDP-ova gradska vijećnica, Danijela Vukoša uputila je pismo podrške radnicama i radnicima u studentskoj menzi u Zadru. Ističe kako su štrajkom pokazali hrabrost ne dopustivši rektorici Dijani Vican da odlučuje o njihovim pravima kao da ne postoje. „Borite se za svoje pravo na kolektivno pregovaranje i pokazali ste da imate kičmu“, poručila je Vukoša. Sindikat kaže kako će sa štrajkom ići sve do ispunjenja zahtjeva.

Tekst je izvorno objavljen 19. 10. 2020. na portalu Noviradio.hr pod naslovom: "ŠTRAJK U STUDENTSKOJ MENZI: Želimo da nam visina plaće bude u kolektivnom Ugovoru, a ne da o njoj odlučuje tko hoće!"

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija