loading

Novosti

Vijesti sa stare internetske stranice Novoga sindikata

Vijesti sa stare internetske stranice Novoga sindikata
02. ožu 2019.

VIJESTI SA STARE INTERNETSKE STRANICE NOVOGA SINDIKATA

PIROTEHNIČARI IZBORILI NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR!

8. 7. 2013.

Večeras su nakon trinaestodnevnog štrajka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava završili pregovori pirotehničara i predstavnika HUP-a kojima je dogovoren prijelazni kolektivni ugovor do kraja godine. Prema novom kolektivnom ugovoru pirotehničari će biti plaćeni 13.000 kuna bruto za puni radni mjesec i 4.000 kuna bruto minimalne plaće za one mjesece kada ne rade, a od početka iduće godine iznos maksimalne bruto plaće povećat će se na 13.300 kuna uz dodatak od 0,5 posto na radni staž.

S poslodavcima 27 poduzeća koja su članovi HUP-a potpisan je sporazum kojim će se zahtijevati proširenje kolektivnog ugovora i na one tvrtke koje nisu članice HUP-a te zajedničko zagovaranje povećanja proračunskih sredstava za razminiranje.

Sklapanje kolektivnog ugovora s većim materijalnim pravima za pirotehničare dokaz je kako se uz ustrajnost, strpljenje i snagu složnog kolektiva može napraviti iskorak i izboriti bolje uvjete rada čak i u vremenu krize. Ovo, međutim, nije kraj - akcijama koje će uslijediti nastavljamo se boriti za daljnje podizanje prava radnika u djelatnosti razminiranja. 

                                                    

SUD ODBACIO TUŽBU HUP-a, PIROTEHNIČARI ULAZE U OSMI DAN ŠTRAJKA I OTVARAJU MEDIJIMA VRATA KAMPA

3. 7. 2013.

Nakon što je jučer, 2. srpnja na Županijskom sudu u Zagrebu odbačena tužba HUP-a kojom su poslodavci pokušali osporiti legalnost štrajka radnika u razminiranju, štrajk pirotehničara ulazi u osmi dan. Sud je odbacio tužbu poslodavaca prema čijem se tumačenju štrajk ne bi smio održavati u Zagrebu nego striktno na radnim mjestima pirotehničara, što su de facto minska polja diljem Hrvatske.

Jučer je u poslijepodnevnim satima u Uredu za razminiranje Vlade RH održan još jedan u nizu sastanaka štrajkaškog odbora s predstavnicima HUP-a na kojem nije došlo do pomaka u stajalištima poslodavaca. Poslodavci su ponovili ranije iznesenu ponudu da se usvoje odredbe iz starog kolektivnog ugovora, no pirotehničari ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem materijalnih prava i odbacuju tvrdnje HUP-a da je nemoguće održati poslovanje čak i uz isplatu plaća po starom kolektivnom ugovoru, jer kako je onda moguće da neki poslodavci uredno isplaćuju plaće koje su čak i veće od onih utvrđenih starim kolektivnim ugovorom, a i dalje normalno posluju?

Od srijede, 3. srpnja u 9 sati ujutro pirotehničari će otvoriti vrata svog kampa i s medijima podijeliti osobne razloge zbog kojih ustraju u štrajku te govoriti o egzistencijalnim problemima s kojima se moraju nositi uzdržavajući obitelji u uvjetima posvemašnje nesigurnosti svojih radnih mjesta.

                                                       

ZAPOČEO ŠTRAJK RADNIKA U RAZMINIRANJU

26. 6. 2013.

Danas se na Trgu Franje Tuđmana u Zagrebu u jutarnjim satima okupilo 306 pirotehničara iz cijele Hrvatske. Prosvjedna povorka je oko 11.30 krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je održana konferencija za tisak. Kao rezultat pritiska koji je stvorio prvi dan štrajka u djelatnosti razminiranja, za sutra u 10 sati najavljen je sastanak štrajkaškog odbora i Udruge poslodavaca na kojem će se razgovarati o sklapanju kolektivnog ugovora.

Štrajk se nastavlja i sutra. Pirotehničari će se u 9 sati ponovno okupiti na Trgu Franje Tuđmana, gdje će zajedno pričekati izvještaj štrajkaškog odbora.

 

NAJAVLJEN ŠTRAJK U DJELATNOSTI HUMANITARNOG RAZMINIRANJA

21. 6. 2013.

Danas je u Osijeku održan sastanak predstavnika Novog sindikata, Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i Samostalnog sindikata Hrvatske, na kojem je oformljen štrajkaški odbor koji će rukovoditi štrajkom radnika u djelatnosti razminiranja najavljenom za srijedu, 26. lipnja 2013. Nakon sastanka štrajkaškog odbora održana je i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici sindikata govorili o razlozima stupanja u štrajk, kao i o dugogodišnjem nezadovoljstvu radnika zaposlenih u razminiranju uvjetima u djelatnosti.

Štrajk je organiziran kao posljedica propalih pregovora za novi kolektivni ugovor na nacionalnoj razini, tijekom kojih nije usuglašen cijeli niz članaka vezanih uz plaće i ostala materijalna prava. Sindikati su nezadovoljni pristupom Hrvatske udruge poslodavaca procesu kolektivnog pregovaranja, a radnici 27 poduzeća koja su članovi HUP-a spremni su se do daljnjega štrajkom boriti za kolektivni ugovor u koji će biti ugrađena prava koja obiteljima zaposlenih u razminiranju osiguravaju egzistencijalnu sigurnost, a djelatnosti vraćaju zasluženi dignitet.

Pirotehničari i ostali radnici zaposleni u razminiranju s područja cijele Hrvatske u srijedu, 26. lipnja u 9 sati okupit će se na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu odakle će započeti s prosvjednim aktivnostima i poslati poruku poslodavcima da na rad bez kolektivnog ugovora neće pristati.   

 

Štrajk radnika CA

SVIM ZAPOSLENICIMA CROATIA AIRLINESA

17.5.2013.


Kao što vam je možda već poznato, način pregovaranja Uprave i sindikata HSPP i SKOZ-a je pokazao da Uprava ima nalog za učiniti sve da pogorša stanje i smanji mogućnosti opstojnosti naše firme.

Ovim načinom i razvojem događaja jasno je prikazano da smo svi predviđeni „za odstrel“. Dakle - SVI !!!

To što vi trenutno ne sudjelujete u ovim nastojanjima da se spasi firma, ne oslobađa vas odgovornosti za budućnost.
Samo ako i vi dignete glas protiv uništavanja firme ovakvim nestručnim vodstvom pod kojim god nazivom se prikazivao -bankrot, stečaj, rasprodaja obiteljskog srebra, imamo šansu za opstanak.

SVI SMO MI CROATIA AIRLINES!

 

Novi sindikat podržava ideju otkupa Imunološkog zavoda od strane građana

 

Novi sindikat podržava ideju grupe građana koja želi stvoriti uvjete za građanski otkup Imunološkog zavoda te se priprema za sudjelovanje u pripremi i realizaciji projekta otkupa budući da smatra da je sudjelovanje građana RH u vlasništvu i upravljanju Imunološkim zavodom kvalitetno rješenje u interesu građana i dosad jedina stvarna alternativa izglednoj predaji Imunološkog zavoda u ruke krupnog kapitala, kao i da je jedna od društvenih uloga sindikata da takve inicijative podrži i da u njima sudjeluje.

Inicijatori ideje – Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude, Đuro Lubura, Ivan Gašpar i Leo Bulat – objasnili su i predstavili ideju na sljedeći način:

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o prodaji Imunološkog zavoda iz Zagreba (IZ), trgovačkog društva od posebnog strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Radi se o posebnom dijelu zdravstvenog sustava iznimno važnom za zdravlje svakog građanina Republike Hrvatske jer je, među ostalim, proizvodio i potpuno sigurne krvne derivate koji jamče da se ni mi ni naša djeca ne možemo zaraziti sekundarnim infekcijama poput HIV-a, hepatitisa i sl. Pored toga, IZ posjeduje i iznimno vrijedne biološke materijale – primjerice, soj cjepiva Edmonston – Zagreb, najbolje svjetsko cjepivo protiv morbila (ospica) prema stavu Svjetske zdravstvene organizacije, koja nakon provedenih zajedničkih kliničkih istraživanja preferira cjepivo IZ, ali i druga pojedinačna i kombinirana virusna i bakterijska cjepiva. Upravo ta cjepiva velika su vrijednost i potencijalni 'mamac' raznim trgovcima i mešetarima koji gledaju isključivo vlastiti profit.

Iako smo stava da ovakvo trgovačko društvo mora trajno biti u vlasništvu države, kada je već donesena odluka o njegovoj prodaji, odlučili smo ga zaštititi na način da omogućimo svim građanima Republike Hrvatske biti njegovim vlasnicima. Stava smo da nije dopustivo da bilo tko ostvaruje profit na krvi dobrovoljnih davatelja.

U tu svrhu grupa građana je osnovala trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o. (OIB: 93610253794) koje se, među osam ponuditelja, u prethodnom postupku kvalificiralo za kupnju IZ. Uz osnovno trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o., osnovali smo i komanditno društvo posredstvom kojeg ćemo prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u IZ na način da svakom građaninu i poduzetniku omogućimo ulaganje koje će mu dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a cijeli poduhvat i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala. Komanditno društvo, kao društvo osoba, onemogućuje preuzimanje kapitalom jer svaki ulagač bez obzira na visinu uloga ima jedan glas. Na taj način omogućit ćemo da IZ ostane u rukama građana i poduzetnika te da obnovi svoju proizvodnju na trajnu korist svih nas i naše djece. Budući je IZ uz dobro vođenje visoko profitabilna kompanija, na ovaj način će isključivo građani-ulagači imati dugoročne financijske koristi od Imunološkog zavoda.

Ideja je u najkraćem roku u vlasničku strukturu Visia Croatica d.o.o. uvesti još 30-50 časnih ljudi koji bi svojim osobnim integritetom jamčili za poštenu provedbu projekta. Iznimno je važno napomenuti da članovi društva Visia Croatica d.o.o. (ovog trena gore pobrojanih pet ljudi, a kasnije daljnjih 30-50) nemaju niti će ikada imati bilo kakve financijske koristi koja proizlazi iz njihovih poslovnih udjela. Ukoliko žele ostvarivati financijsku korist mogu u budućoj fazi, kao i svaki drugi građanin, uplatiti svoj komanditni ulog za kupnju i ulaganje u Imunološki zavod. Članovi društva Visia Croatica d.o.o. imaju jedinu zadaću u ime svih ulagača biti odgovorni vlasnici te odabrati stručne i poštene ljude da upravljaju Imunološkim zavodom i nadziru ga.

Članove Novog sindikata na vrijeme ćemo obavijestiti o idućim koracima u realizaciji ovog projekta.  

 

Štrajk u Studentskom centru u Zagrebu

 

Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat radnika Studentskog centra u Zagrebu i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi započeli su u srijedu, 16. studenog u 6 sati štrajk radnika Studentskog centra u Zagrebu i to na svim lokacijama na kojima poslodavac provodi svoje poslovne aktivnosti.

Štrajk će trajati do ispunjenja štrajkaškog zahtjeva odnosno do potpisivanja usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora, a Novi sindikat pruža punu, solidarnu, prijateljsku i bezuvjetnu podršku štrajkaškom zahtjevu i svim štrajkaškim aktivnostima koje će se provoditi!

 

 

 

Potpisan Kolektivni ugovor u tvrtki Mungos razminiranje d.o.o.​

 

 Danas je u općini Okučani potpisan Kolektivni ugovor za pirotehničare tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. U Vijećnici Općine Okučani predstavnici sindikata zaposlenika trgovačkog društva Mungos razminiranje  potpisali su Kolektivni ugovor s direktorom trgovačkog društva Mungos razminiranje, Damirom Magdićem. Time je ujedno i okončan prosvjed pirotehničara ove tvrtke koji je trajao više tjedana . Potpisivanju ovog ugovora nazočili su Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić,  pomoćnica ministra Lidija Pelivan Stipetić, župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić,  načelnik općine Okučani Aca Vidaković i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Put prema granskom kolektivnom ugovoru

Prvi je ovo korak u rješavanju problema vezanih za struku razminiranja, a očekuje se i skoro potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kojim će biti obuhvaćeni svi pirotehničari, njih preko 600.

Predsjednik Novog sindikata  Mario Iveković istaknuo je kako ovaj Kolektivni ugovor smatra iznimno važnim ne samo za Mungose nego i za cjelokupnu djelatnost razminiranja.

''Zadnjih 15 godina česti su bili štrajkovi. Ovo je prvi put da se netko s visoke razine vlade osvrnuo na ovaj problem'', istaknuo je. ''Ove godine imali smo stupanje na snagu zakona kojim je pirotehničarima ograničena gornja kvadartura koju mogu razminirati. Kolektivni ugovor je drugi korak, a treći se nadam da će biti  potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Mi smo potpisali sporazum u kojem se ministar unutarnjih poslova obvezao da će nam pomoći da dođemo do toga. Zahvaljujemo na podršci. Mislim da imamo dovoljno vremena da te odnose uredimo'', kazao je Iveković. 

Budući da su svi pirotehničari zaslužili ovakve uvjete koje smo dogovorili za Mungose, Novi sindikat već slijedeći tjedan kreće s inicijativnom za sklapanje granskog kolektivnog ugovora u razminiranju, a očekujemo puno ostvarenje premijerovog i ministrovog obećanja i pomoći u skorim pregovorima za taj ugovor.

Podrška premijera Oreškovića i ministra Orepića

Premijer Tihomir Orešković  zahvalio je svima koji rade častan posao pirotehničara, te izrazio želju u uspjeh u rješavanju problema preostalog teritorija Republike Hrvatske koji se nalazi pod minama. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra kako je ovdje riječ o zaštiti javnog interesa. Prema riječima ministra Orepića Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. rujna ove godine ima cilj zaštititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji kroz taj posao na razne načine žele izvući novac. “Napominjem da u ovom trenutku imate oko 550 ljudi koji neposredno razminiravaju, a imate 47 firmi koje se s tim bave. Otprilike odnos jedan radi, dvojica crpe te ljude koji rade. Mi ćemo te odnose promijeniti i budite uvjereni dok sam ja tu, tako će to djelovati, ” zaključio je ministar Orepić.

                                                                                                    

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora, predstavnici Vlade i sindikata su obišli štand trgovačkog društva Mungos i Hrvatskog centra za razminiranje, a kojom prilikom su naši pirotheničari prezentirali opremu i podatke vezane uz protuminsku djelatnost u Republici Hrvatskoj.

 

Novi sindikat zahvaljuje svima koji su dali podršku pirotehničarima tijekom prosvjeda i višetjednog štrajka i svim medijima čije je kvalitetno izvještavanje doprinjelo širokoj podršci na svim razinama.

 

Sastanak Štrajkaškog odbora s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem

 

Nakon skoro tjedan dana štrajka pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o., Novi sindikat je organizirao prosvjed na Markovom trgu kroz koji zahtjeva uključivanje Vlade RH u rješavanje problema pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. , a prosvjed će trajati svaki dan od 10-14 sati na Markovom trgu i to sve do sklapanja kolektivnog ugovora. Prvog dana prosvjeda predstavnike Novog  sindikata i članove Štrajkaškog odbora primio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Nakon održanog sastanka s premijerom Oreškovićem, možemo zaključiti kako premijer podržava naš zahtjev za sklapanjem kolektivnog ugovora, a za sutra, 12.7. je najavljeno i obećano kako će ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić održati razgovor i sastanak s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) na kojem bi se mogla donijeti konačna i dugo očekivana odluka o rješenju ove situacije. Nakon prvog dana prosvjeda i održanog sastanka možemo reći kako imamo podršku Vlade, ali biti ćemo u štrajku i u prosvjedu s pirotehničarima na Markovom trgu sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše, Za Novi sindikat podrška je jedno, a potpisivanje kolektivnog ugovora je njezin konkretan i konačan dokaz.

Ipak, nadamo se da bi do toga potpisa moglo doći u utorak ili srijedu ili će se pak do tada vidjeti da postoji netko tko unatoč podršci Vlade smatra da može i dalje sprječavati potpisivanje kolektivnog ugovora. Stoga, ostajemo i sljedećih dana na Markovom trgu budući da usmena podrška još uvijek nije i potpisani kolektivni ugovor te smo i dalje u štrajku zbog kolektivnog ugovora i ispunjenja štrajkaških zahtjeva i nećemo posustati samo radi dobivanja usmene potpore ili izjava. Zahvaljujemo premijeru na podršci i vjerujemo da se u kratkom vremenu ona može pretočiti u potpisivanje kolektivnog ugovora od strane onih koji taj potpis trebaju dati. 

 

Demanti na priopćenje Hrvatskog centra za razminiranje

 

7.7.2016. na službenoj web stranici Hrvatskog centra za razminiranje objavljen je tekst s naslovom „Priopćenje HCR-a povodom štrajka dijela radnika društva Mungos razminiranje koji je organizirao Novi sindikat“ na koje Štrajkaški odbor oštro reagira iz razloga što su u tekstu navedene nepotpune, netočne i neistinite tvrdnje, te izneseni neutemeljeni zaključci. Obveza nam je ispravno informirati javnost i ukazati na brojne netočnosti iz priopćenja, osobito one vezane za tijek kolektivnog pregovaranja, organiziranje štrajka te zahtjev štrajka. U tekstu se navode podaci o ukupnom broju sindikalno organiziranih radnika u tvrtki Mungos razminiranje. Smatramo nedopuštenim da se u tekstu utvrđuje, secira i prezentira javnosti broj ukupno organiziranih radnika te sindikalno članstvo radnika kod poslodavca Mungos razminiranje.

Spornim držimo navode o sindikalnoj pripadnosti jer se time zloupotrebljava te krši privatnost članova Novog sindikata, a sve s očitim ciljem ocrnjivanja radnika koji štrajkaju. Nastavno, iako se u tekstu neopravdano špekulira o sindikalnoj organiziranosti kod poslodavca Mungos razminiranja, ne daju se potpune informacije kako se radi o reprezentativnim sindikatima. Naime, Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti donijelo je 31.10.2014. Rješenje prema kojemu se oba sindikata smatraju reprezentativnim za kolektivno pregovaranje s tim da je većinsko članstvo Novog sindikata iznosi 57,9%, a Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja 42,1%. Upravo ti podaci su jedino važeći i mjerodavni za tijek kolektivnog pregovaranja, te obvezuju poslodavca. Nepotpuni su navodi iz teksta da su predstavnici tvrtke Mungos s predstavnicima reprezentativnih sindikata kolektivno pregovarali jedino o visini plaće. Naime, točno je da se pregovaralo o sklapanju kolektivnog ugovora. Kolektivni pregovori su pokrenuti krajem 2014. godine, trajali su kroz 2015. godinu i polovicu 2016. godine. Dakle, pregovori su trajali preko 18 mjeseci, a prešućuje se činjenica da se radi zastoja u kolektivnim pregovorima u ožujku 2016. u posredovanje uključio i sam Hrvatski centar za razminiranje, te je isti faktično aktivno sudjelovao u procesu na strani poslodavca Mungos razminiranje. Ocjenjujemo neistinitima navode u tekstu kako je tijekom lipnja 2016. nakon neuspjelih pregovora kao znak dobre volje tadašnja direktorica Mungos razminiranja dignula plaće. Naime, nije se radilo o inicijativi ili dobroj volji direktorice kako se neistinito prikazuje, nego o posljedicama tvrdog stava direktorice koje je i dovelo do neuspješno okončanog postupka mirenja. 15.6.2016. je neuspješno okončan postupak mirenja koji je pokrenuo Novi sindikat.

Glavni zahtjev je „plaća pirotehničara u iznosu od 15.000,00 kuna bruto uz dodatak od 0,5% za radni staž“, što je u mirenju direktorica Amira Šafranić odbila u cijelosti, ali je nakon neuspjelog mirenja 21.6.2016. kao očiti pokušaj slabljenja organiziranja štrajka ipak dignula plaće i to putem izmjena Pravilnika o radu u koji dodaje i 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža. Zatim, u tekstu se navodi da se s izmjenama Pravilnika o radu do okončanja pregovora o plaćama usuglasio i Hrvatski sindikat humanitarnog razminiranja. Kada se navodi da se drugi sindikat usuglasio s izmjenama Pravilnika o radu, propušta se konstatirati da Novi sindikat nije imao nikakvih saznanja da je poslodavac u postupku izmjena pravilnika o radu, nego je o izmjenama saznao kada su iste već bile donesene i to putem emaila. Ostaje nejasnim zašto se članovima Novog sindikata nije dala jednaka mogućnost kod savjetovanja o plaćama. Nepotpuni su navodi u tekstu da je do štrajka došlo radi tvrdog stava Novog sindikata. Neprihvatljivo je da se u tekstu prešućuje da se radilo o dugotrajnim kolektivnim pregovorima. Ponavljamo, kolektivni pregovori su trajali preko 1,5 godinu, o čemu je HCR imao sva potrebna saznanja. U tom pogledu nejasno nam je minoriziranje razloga za pokretanje ovoga štrajka i sklapanje kolektivnog ugovora. Držimo spornim navode u tekstu da je HCR uvijek poticao i zagovarao kolektivno pregovaranje, dok s druge strane je razvidan indolentan stav kada se radi o pirotehničarima Mungos razminiranja koji zahtjevaju da se njihova prava iz rada, uključujući i plaću, urede kroz kolektivni ugovor. Napominjemo, da je u do sada najvećem štrajku u djelatnosti razminiranja (2013.) kojeg je organizirao Novi sindikat zajedno s druga dva sindikata koji djeluju u djelatnosti, Uprava Mungosa uz podršku i na poticaj HCR-a otežavala sudjelovanje pirotehničara Mungosa u tom štrajku, a one koji su ipak sudjelovali naknadno je kažnjavala umanjivanjem plaće tzv. hlađenjem. U tekstu se nadalje, kao dokaz neopravdanosti štrajka razmatra situacija u Hrvatskoj u kojoj djeluje 47 društava koja se bave poslovima razminiranja, te se iskazuje čuđenje da je Novi sindikat organizirao štrajk u Društvu gdje se uredno isplaćuju plaće i gdje su kako se navodi „najbolji uvjeti rada“.

Ta je činjenica neprikladna jer nije na HCR-u da procjenjuje da je za najbolje uvjete rada u tvrtki dovoljno „da se uredno isplaćuje plaća“. Kada se navodi da sustav protuminskog djelovanja „ne čini samo 30-tak radnika društva Mungos raziminiranje koji su članovi Novog sindikata“, propušta se navesti da je upravo Novi sindikat većinski sindikat u sustavu protuminskog djelovanja. U tom pogledu neprihvatljivo je da na strani vlasnika tvrtke Mungos razminiranje postoji bilo koja vrsta otpora za sklapanjem kolektivnog ugovora i definiranjem cijene rada pirotehničara, osobito što se radi o društvu koje je u državnom vlasništvu. Štrajk radnika tvrtke Mugos raziminiranje i zahtjev za plaćom u iznosu od 15.000,00 kuna bruto i 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža nije samo zahtjev 30-tak radnika društva Mungos razminiranje, nego je zahtjev koji podržavaju svi priotehničari u sustavu protuminskog djelovanja. Dakle, svi otpori kolektivnom pregovaranju i sklapanju kolektivnog ugovora u Mungos razminiranju osnažuju postojeće stanje to jest nižu cijenu rada i nepovoljnije uvjete rada kod svih ostalih cca 650 pirotehničara i cca 150 ostalih radnika u sustavu. Naime, ukoliko se ne mogu zaštititi uvjeti i cijena rada kroz kolektivni ugovor pirotehničara koji rade u tvrtki u državnom vlasništvu, kao što je to Mungos razminiranje, nije za očekivati da će biti volje da se to isto učini za radnike u privatnim tvrtkama.

Također, obveza nam je ponovo upozoriti javnost o kroničnom manjku volje na svim razinama koji u humanitarnom razminiranju „ne mogu“ ili „ne žele“ zaštititi prava i uvjete rada pirotehničara u sustavu protuminskog djelovanja kroz granski kolektivni ugovor. Pozivamo zainteresirane da nas kontaktiraju radi provjere informacija povezanih sa štrajkom radnika Mungos razminiranja.

 

Obavijest članovima i članicama Novog sindikata u Metrou

 

Prema dostupnim informacijama, Uprava radnicima na potpis nudi nove ugovore o radu u nepunom radnom vremenu.

Radnici moraju znati da je novi ugovor štetan, da ga nipošto nisu dužni potpisati i da zbog toga ne smiju trpjeti nikakve prijetnje ni sankcije.

Sve radnike i radnice kojima bude ponuđen novi ugovor o radu upućujemo da ga unatoč mogućim zastrašivanjima odbiju potpisati i da se što prije jave pravnoj službi svog sindikata na broj tel. 01 3024 244 ili mob. 091 3566 100.

 

 

ŠTRAJK PIROTEHNIČARA TVRTKE Mungos razminiranje d.o.o.

 

Ovaj štrajk je posljedica činjenice da je razminiranje na tržištu. Ovo je štrajk u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje, ali štrajk u kojem tražimo jedinstveni status i plaću za sve pirotehničare u Republici Hrvatskoj i nije usmjeren protiv nikoga već je usmjeren isključivo k ostvarenju dostojanstvene plaće pirotehničara iz našeg zahtjeva. Također, Novi sindikat je svjestan kako cijena razminiranja koja trenutno postoji na tom tržištu ne može dati ovu cijenu rada, međutim smatramo izrazito lošim pristupom to da ekonomska opravdanost ili neopravdanost bude mjerilo za plaću pirotehničara. Zato ovim štrajkom apeliramo da se prvo regulira status pirotehničara, da im se zajamči plaća u iznosu od 15.000 kuna bruto uz dodatak za minuli rad od 0,5% po godini radnog staža, a nakon toga pristupi regulaciji cijena u toj djelatnosti i konačno pristupi povlačenju cijele djelatnosti iz tržišne utakmice. S druge pak strane, vrlo objektivno sagledavajući financijsku situaciju odnosno iznos namijenjenog novca za razminiranje, smatramo da plaća može biti i veća od ove koju mi zahtjevamo kroz ovaj štrajk, međutim i udovoljavanje ovakvom našem zahtjevu zadovoljilo bi nas u potpunosti.

Štrajk u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje Mungos razminiranje d.o.o. započeo je u utorak u 8 sati, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, nesupješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15 tisuća kuna bruto.Štrajk se provodi isključivo zbog cijene rada te zbog činjenice kako uprava tvrtke Mungos nije pristala na povećanje plaća, odnosno da plaća bude 15 tisuća kuna bruto, a Novi sindikat smatra kako je takva plaća primjerenija za njihov svakodnevni stres i rizik na poslu koji rade. Temeljni zahtjev Novog sindikata je kako razminiranje ne može i ne smije biti predmet tržišne utakmice. Razminiranje se financira iz proračuna i fondova Europske unije, također preko proračuna i smatramo da RH ima pravo utvrditi cijenu rada. Poslodavci ruše cijenu razminiranja i kažu da nema novca za plaće, a Novi sindikat pita misli li netko da je 15 tisuća kuna bruto previše za taj posao i ljude koji svakodnevno ulaze u minska polja riskirajući život. Posljednjih godina su povećana stradavanja pirotehničara jer ulaze u sve opasnija područja, a ne zato što se manje pazi. Stoga smatramo da argument kako nema novaca za povećanja plaća jednostavno ne stoji jer je dostatan novac osiguran prema usvojenom nacionalnom planu razminiranja. Tvrtka Mungos je izuzeta iz postupka javne nabave i RH preko MUP-a i HCR-a utvrđuje cijenu projekata i razminiranja, no u ovakvim okolnostima ne možemo čekati izbore i formiranje nove vlade i odlučili smo krenuti u ugovaranje cijene rada već sada.

"Sve smo prošli tjedan pismeno upoznali sa stupanjem u štrajk, ali se nitko nije odazvao pozivu za pregovore. Kada nisu na različite načine uspjeli spriječiti štrajk, očito su već ranije odlučili da se našim zahtjevima ne udovolji. Uvjereni smo da korekcija plaća ne bi mogla uništiti poslovanje Mungosa. Nažalost već 15 godina nemamo Vladu koja bi riješila problem razminiranja. Što je najgore, ove je godine za razminiranje osigurano 500 milijuna kuna, dosad najviše, pa bi bilo novca i za veće plaće, oni se ponašaju tako neodgovorno", rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Tijekom štrajka, pirotehničari i Novi sindikat svakodnevno dobivaju podršku i od drugih sindikata i organizacija kojma se zahvaljujemo!!!

 

 

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNIKE TVRTKE Jadranska vrata d.d.

 

Potpisan je kolektivni ugovor u tvrtki Jadranska vrata d.d.  Sklapanjem novog kolektivnog ugovora se produžuje stari kolektivni ugovor koji ističe krajem godine, dok je novi s istom razinom prava potpisan do 31.12.2019. Dogovor je postignut u postupku mirenja do kojeg je došlo zbog odbijanja povećanja plaća u 2016. godini od strane poslodavca. Plaća je u konačnici povećana za 1%, počevši od 1.7.2016. s time da se povećanje od 1% za razdoblje 1.1. - 30.6. 2016. isplaćuje jednokratno. Utvrđeni su i kriteriji temeljem kojih će doći do automatskog usklađenja plaće, a ovisno o povećanju prometa s 1.1.2017. Također su dogovoreni pregovori oko kriterija za povećanje plaća u 2018. i 2019. godini. Napominjemo kako je kolektivni ugovor po pitanju dodataka na plaću zasigurno jedan od najboljih potpisanih u Republici Hrvatskoj-rad noću, rad subotom i prekovremeni rad 50%, rad nedjeljom 100%, 6 tjedana godišnjeg odmora za sve radnike i ostalo. Kolektivni ugovor su potpisali za poslodavca: članovi Uprave Wojciech Szymulewicz i Goran Manfreda, a za radnike: predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u Riječkoj luci Rusmir Cimirotić čiji članovi se sukladno posebnom sporazumu smatraju i članovima Novog sindikata. Potpisivanju su nazočili i članovi pregovaračkog odbora sindikata Veljko Ljubojević i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kao i članovi pregovaračkog odbora poslodavca.

         

 

Uputa članovima Novog sindikata u CHROMOSU

 

S obzirom na brojne upite o ukidanju naknade za prijevoz i topli obrok, obavještavamo vas da će navedene stavke svakako biti jedna od tema nedavno započetih kolektivnih pregovora u kojima će i po tom, ali i po svim drugim pitanjima sindikat striktno slijediti naputke svojih članova.

U međuvremenu vas želimo podsjetiti i upozoriti da ni u kojem slučaju ne potpisujete bilo koji dokument koji vam eventualno bude ponuđen od strane Uprave, nego da:

1. zaprimite ponuđeni dokument upisivanjem datuma preuzimanja i svojim potpisom na margini dokumenta,

2. odmah kontaktirate svog sindikalnog povjerenika Domagoja Juga na broj 091 4777 147.

 

Living wage as a fundamental human right-a living wage for garment workers in Europe

 

 

 Pozivamo vas da prisustvujete programu "Living wage as a fundamental human right-a living wage for garment workers in Europe" koji će se održavati 14. i 15. lipnja u Zagrebu.

Prvi dan, 14.6. organizirati ćemo prikazivanje filma "The true cost" na Cvjetnom trgu u 20,10 sati, a film govori o problemima radnika u tekstilu uzrokovanih današnjom modnom industrijom (brendova kao H&M, ZARA...) kao i o primjerima kako se i u uvjetima globalizacije proizvodnja može organizirati na zdrav i za radnike prihvatljiv način ( the fair trade). Drugi dan,15.6. isti film biti će prikazan u Europskom domu, Jurišićeva 1/1 (dvorana Bruxelles) nakon čega će se održati panel rasprava sa iznimno zanimljivim gostima.

Posebno želimo istaknuti dolazak na raspravu gospodina Ashima Roya, Glavnog tajnika sindikalne središnjice iz Indije ( The New Trade Union Iniciative) koja broji oko milijun članova,a koji je ujedno član središnjeg odbora inicijative Asian Floor Wage. U utorak, 14.6. će biti prilika za neformalni susret i razgovor s njim na Cvjetnom trgu, u jednom od kafića za vrijeme prikazivanja filma.

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu na ovo zanimljivo dvodnevno događanje. Vidimo se!

 

 

PROSVJED PIROTEHNIČARA U ZAGREBU U ORGANIZACIJI NOVOG SINDIKATA

 

12. svibnja 2016.

Novi sindikat organizirao je prosvjed pirotehničara koji se održao jučer,  11. 5. 2016. u Zagrebu. Na prosvjed se odazvalo više od 300 pirotehničara iz cijele države.

Prosvjed je počeo u 10 sati okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na prostoru oko spomenika bana Jelačića, a nakon toga se formirala prosvjedna kolona koja je krenula prema Markovom trgu.  "Vratimo dostojanstvo pirotehničarima", "Postani pirotehničar - najveći rizik za najmanju plaću", "Kolektivni ugovor spas za pirotehničare", "Koliko vrijedi život pirotehničara?", "Hoćemo raditi i od rata živjeti!", "Dok mi ginemo, vi zbrajate profit", "Košnja trave 10 kuna po metru kvadratnom razminiranje šikare 2,68 kuna po metru četvornom" neke su od poruka kojima su pirotehničari upozorili na probleme s kojima se suočavaju.

                                .                        

Nakon konferencije za medije na Markovom trgu, predstavnici Novog sindikata, unatoč traženju, nisu uspjeli dobiti termin za razgovor s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem, no primljeni su u Klub saborskih zastupnika Mosta nezavisnih lista koje su upoznali s problematikom u djelatnosti razminiranja. Dogovoren je i sastanak za idući tjedan na kojem bi trebali biti poznati konkretni prijedlozi u kojem pravcu će Most podržati zahtjeve pirotehničara.

Podršku prosvjednicima dale su i neke od stranaka Domoljubne koalicije, ali izražavamo žaljenje što nije došao nitko od predstavnika SDP-a i njihove bivše Vlade jer se očito osjećaju odgovornima za nastalu situaciju. Pirotehničari su razgovarali i sa zastupnicima Hrvatskih laburista, koji su također došli pružiti podršku i izrazili interes za rješavanje problema pirotehničara.

                                                                                                                     

Tijekom prosvjeda, istaknuli smo kako je potrebno brzo rješenje za situaciju pirotehničara kako bi se zaposili oni kojima prijeti gubitak posla te kako bi se riješio problem sigurnosti razminiranja i održivosti sustava, kao i pitanje što će biti s pirotehničarima kad posao razminiranja bude završen. Prosvjed nije bio usmjeren ni protiv koga, nego je bio izraz želje da oni koji trebaju rješavati probleme to i učine, jer se radi o ljudskim životima.

Na sastanku s Klubom zastupnika Mosta nezavisnih lista, obećan je maksimalan angažman s njihove strane. Zastupnici nisu odmah davali nikakva konkretna rješenja, ali će pomoći da se zakonodavnim putem što prije realiziraju naši zahtjevi.

Nakon izlaska iz zgrade Vlade i neuspješnog pokušaja dobivanja nužne pažnje od strane premijera, glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izvijestio je javnost kako smo upućeni na Ured premijera da zatražimo sastanak iako već dva puta nismo uspjeli.  “Kad idući put dođemo, moglo bi se dogoditi da dođemo u puno većem broju i ostanemo malo duže, dok nam se ne posveti pažnja”, rekao je Kiš Glavni tajnik Novog sindikata.

                                                                                                                      

Današnje prosvjedno okupljanje imalo je svrhu upozoriti da u Hrvatskoj Vlada treba vladati, a Sabor donositi zakone kojima bi se djelatnost razminiranja maknula s tržišta, jer je tržišna utakmica dovela do dampinških cijena,a one do toga da je zarada prije radnika i njegove sigurnosti. Osigurano je 509 milijuna kuna za razminiranje, postoje projekti i pirotehničari, no prijeti im da ostanu bez posla i završe na burzi, a za takvo nefunkcioniranje sustava kriv je neodgovarajući zakonodvani okvir i sustavu razminiranja prijeti raspad i slom.

 

 

                                                                                                                          

RAZLOZI PROSVJEDA PIROTEHNIČARA

Smatramo da je svrha razminiranja očistiti Hrvatsku od mina, na način da se radnicima u razminiranju osiguraju uvjeti rada koji će u potpunosti štititi sve radnike koji ulaze u minska polja i smatramo da je njihov rad na korist svim građanima.

Hrvatska pripada krugu od 24 zemlje u svijetu koje imaju najveći broj stradalnika, a od 1991. godine do danas u minski sumnjivim područjima stradalo je 1979 osoba, a od toga 511 osoba smrtno. 

-          77 % osoba je stradalo od minsko-eksplozivnih sredstava (MES-a)

-          22 % od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a)

-          1 % osoba je stradalo od nepoznatih ubojnih sredstava.

 

Za stradavanja u minskim poljima odgovoran je najćešće tržišni model javnog nadmetanja, odnosno javna nabava koja nije na korist radnicima u razminiranju niti čini obavljanje posla razminiranja sigurnim.

Radi se o poslovima koji kao takvi ne mogu biti podložni udarima tržišta, spekulativnom ponašanju, dampingu, odnosno grubim interesima profita, koji rušeći konkurenciju ujedno ruše i cijenu i kvalitetu rada pirotehničara te su izravan udar kako na sigurnost svih zaposlenih u sustavu razminiranja, tako i na građanstvo u cjelini.

Posao razminiranja, dakle, isključivo ovisi o pravilima javne nabave koja je obilježena damping negativnim modelima ponašanja u nadmatanju i dovela do nekontroliranih cijena u zadnjih nekoliko mjeseci (ispod 3,00 kune), a koje cijene ne mogu osigurati svoju svrhu da bi bile ekonomski prihvatljive, odnosno da bi se poslovi kvalitetno obavili i da bi se od poslova po toj cijeni mogle osigurati plaće pirotehničarima.

Nejasno je kako je na tržištu koje se pretežno financira sredstvima iz državnog proračuna moguće da su tvrtke iz protuminske djelatnosti nekontrolirano prolazile kroz procese predstečajnih nagodbi, odnosno da je na tržištu uobičajen trend da tvrtke prestaju s radom, a vlasnici koji na njima ostavljaju dugove osnivaju  nove tvrtke koje se bave razminiranjem.

Od navedenog tržišnog ponašanja - prestanka s radom i nastavka rada u novoosnovanoj tvrtki - štetu imaju pirotehničari koji rade u nesigurnim uvjetima (u strahu su za svoju plaću i egzistenciju,a sve u uvjetima rada na poslovima visokoga rizika), a te negativne posljedice trpi i država u cjelini jer se obično radi o izbjegavanju poreznih davanja što ne može biti prihvatljivo.

Nesporno je da djelatnost protuminskog djelovanja ne može raditi pod tržišnim uvjetima poduzetničkih sloboda, a osobito ne na način kako se to sada događa jer ovakvo stanje vodi u opasnost sve radnike s ovlastima za rad u minskim poljima, koji u uvjetima „trke za kvadratima“ ne mogu na kvalitetan način odraditi svoj posao što dovodi u opasnost i pirotehničare i građane.

Krajnje je vrijeme da se ova djelatnost makne s tržišta koje putem zakonskoga okvira javne nabave dogovara poslove u ovoj djelatnosti po kriteriju najniže cijene pa tako imamo danas bizarnu situaciju u kojoj su ponude najniže cijene u postupku javnog nadmetanja za poslove razminiranja često i niže od cijena iz postupka javne nabave za usluge košnje travnjaka ili kod javne nabave usluge čišćenja.

Takva se nemilosrdna pravila tržišne utakmice lome upravo preko leđa pirotehničara koji u trci za kvadratima radi nametnutog načina poslovanja od strane države, nažalost gube život.

Za nastalu situaciju  krivimo zakonski okvir koji nije prilagođen osnovnom cilju - osiguranju uvjeta rada pirotehničara te zaštita građana i omogućavanje sigurnosti tj. života bez opasnosti od mina.

 

Za nastalu situaciju prvenstveno krivimo državnu zakonsku regulativu, a to je Zakon o javnoj nabavi.

 Rješenja ovih gorućih problema vidimo u sljedećim točkama koje  su ujedno i naši zahtjevi:

1. Od Vlade tražimo da poslove razminiranja ukloni iz tržišne utakmice - dakle, bezuvjetno micanje razminiranja s tržišta – želimo i da Vlada izradi i uputi u zakonsku proceduru prijedlog zakona koji bi to omogućavao po hitnom postupku.

2. Zahtijevamo da se tvrtkama koie nemaju ugovorene poslove omogući ugovaranje poslova po HITNOM postupku.

3  Tražimo da se udovolji našem prijedlogu da Vlada sa sindikatima dogovori proširenu primjenu kolektivnog ugovora za granu humanitarnog razminiranja.

4. Omogućavanje i osiguravanje  najveće moguće sigurnosti rada pirotehničara.

 

 

PRVI SASTANAK SINDIKATA I UPRAVE U PODUZEĆU CHROMOS BOJE I LAKOVI d. d.

Danas se u prostorijama poduzeća Chromos boje i lakovi d. d. u Zagrebu održao prvi sastanak predstavnika Novog sindikata i uprave na kojem su obje strane predstavile svoj dosadašnji rad i strukturu svojih organizacija, razgovarale o mogućem početku kolektivnog pregovaranja u poduzeću i izrazile spremnost na suradnju.

 

 

Sindikalnu školu financijski podupire zaklada Rosa Luxemburg Stiftung.

 

 

Otvoreno pismo - zamolba za intervenciju Ureda predsjednice za spas Badela

 

Poštovana gospođo predsjednice Grabar-Kitarović,

S obzirom na alarmantno stanje u Badelu 1862 d.d. koje prijeti uništenjem i gašenjem ove renomirane zagrebačke, hrvatske i svjetski poznate tvrtke, prisiljeni smo obratiti Vam se u ime zaposlenika Badela 1862 članova sindikata iz te tvrtke koje naš – Novi sindikat zastupa.

U posljednje vrijeme zaposlenici Badela 1862 upozorili su nas na najnovije pokušaje Uprave tvrtke da neposredno pred parlamentarne izbore iskoristi posljednju mogućnost kako bi uništili tvrtku prodajući je strateškom partneru u neprijateljskom preuzimanju. Tom prilikom, prodajući i devastirajući Badel 1862, Uprava tvrtke u sprezi s političkim zaštitnicima iz još aktualne Vlade i nadležnih ministarstava želi iskoristiti posljednju mogućnost kako bi zaradila na provizijama prilikom prodaje tvrtke, bez obzira što će preko 500 radnika trajno ostati bez posla.

Ovo zaključujemo na temelju dvije, najnovije, poslovne odluke sadašnje Uprave Badela 1862:

Prvo: Uprava Badela 1862 započela je s davanjem otkaza radnicima tvrtke iz prodaje pravdajući se racionalizacijom poslovanja i restrukturiranjem, a pozadina je zapravo u tome što se najlikvidniji i ujedno temeljni segment tvrtke (financijsko poslovanje i naplata) želi prodati i ustupiti drugoj tvrtki izvan Badela kako bi se mogle dijeliti provizije i kako bi se omogućilo konačno gašenje tvrtke. Ogromnim naporima Novi sindikat ukazuje na nezakonite radnje, protivi se neopravdanom davanju otkaza dugogodišnjim zaposlenicima sektora domaće prodaje (koji rade na poslovima prodaje jakih alkoholnih pića, vina, bezalkoholnih gaziranih pića i trgovačke robe - neprekidno kod poslodavca od 7 do 35 godina) osobito iz razloga što poslodavac u zadnjih par godina u svim sektorima, osim sektora proizvodnje to jest na srodnim poslovima istovremeno zapošljava tridesetak novih ljudi (mahom iz Centar banke), sve mimo natječaja i bez savjetovanja s radničkim vijećem.

Drugo: Uprava Badela 1862, na čelu s kontroverznim menadžerom Ivom Markotićem (koji je do sad „sahranio“ nekoliko tvrtki) prije nekoliko dana odlučila je zadužiti tvrtku Badel 1862 i kreditno ju opteretiti. Novac od hipotekarnog kredita (oko 10 milijuna eura) proslijedili bi trećoj tvrtki koja bi „kupila“ Badel 1862. O tome bi Uprava Badela 1862 trebala donijeti odluku na sjednici u utorak 15. rujna 2015. Time bi otežali poslovanje novoj Upravi Badela, a novim financijskim opterećenjem dodatno bi se otežala pozicija Badela na tržištu.

Brojne protuzakonitosti i neregularnosti

Pod nejasnim obrazloženjem „postupka utvrđivanja zlouporabe prava“ prekinut je dana 29.7.2013.g. postupak predstečajne nagodbe i to na zahtjev Ministarstva financija – Porezne uprave  (Rješenje FINA, Regionalni centar Zagreb, Nagodbeno vijeće HR03, Klasa:UP-I/110/07/13-01/3325,Ur.br: 04-06-13-3325-320).

Otkazi radnicima i plan restrukturiranja je također protuzakonit, jer taj program nije odobren na Badelovim skupštinama, a radi se o planu kolektivnog viška radnika koji se bazira upravo na Planu financijskog i operativnog restrukturiranja iz postupka prekinute predstečajne nagodbe (web.str. Predstečajne nagodbe, FINA, RC Zagreb 17.3.2015.g.).

Isto tako, zabrinjavajuća je činjenica da na redovnim Badelovim skupštinama zadnjih nekoliko godina ni Uprave ni Nadzorni odbor nisu dobili razrješnice, ali nikakav postupak protiv njih nije pokrenut od strane vlasnika – Države kao ni od strane Državnog odvjetništva. Ovdje naglašavamo da se sve ove protuzakonite i neregularne radnje odvijaju s prešutnim odobravanjem Vlade Zorana Milanovića, s obzirom da je Badel 1862, nominalno u većinskom državnom vlasništvu.

I na kraju, spomenimo da se trenutno očekuje provođenje sudskih presuda koje bi razriješile status oduzetog vlasništva dioničarima i malim dioničarima, nakon čega donošenje ovakvih štetnih odluka više neće biti moguće. Nažalost, dok se čekaju parlamentarni izbori i provođenje pravomoćnih sudskih presuda, sadašnja Uprava odlučila je nanijeti maksimalnu štetu tvrtki Badel 1862.

Visoki trgovački sud tako je 10. 4. 2013. u pravomoćnoj presudi presudio da su odluke o restrukturiranju društva, opozivu i izboru NO-a, donesene na glavnoj skupštini Badela 1862 d.d. 25. 10. 2010. ništetne! Na osnovu ove pravomoćne presude mali dioničari očekuju presudu da je Vlada Republike Hrvatske protuzakonito ušla u vlasničku strukturu Badela 1862 d.d.

U međuvremenu je i Ustavni sud donio dva rješenja kojima se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti HANFA-inih odluka prema Badelu 1862 temeljem Ustava RH i Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Spasite Badel 1862 od uništenja!

Poštovana gospođo predsjednice, od Vas odnosno Vašeg Ureda, očekujemo da se slučaj Badela 1862 d.d. temeljito ispita i svi koji su sudjelovali u uništavanju tvrtke sa 150-godišnjom tradicijom primjereno kazne i odgovaraju za svoja nečasna djela. Badel 1862 d.d. ima proizvodni program i tržište; lider je u branši, pa je krajnje vrijeme da se  poduzmu svi potrebni koraci da tvrtka ponovno postane važan gospodarski subjekt u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Isto tako, molimo Vas da se Vašim ovlastima, autoritetom i statusom maksimalno zauzmete kako bi spasili tvrtku Badel 1862 od uništenja, a time i gubitak preko 500 radnih mjesta!

Unaprijed Vam se zahvaljujemo na pomoći i razumijevanju.

S poštovanjem,

za Novi sindikat

Mario Iveković, predsjednik

 

 

 

 

Potpisan kolektivni ugovor za poduzeće Lipovljani Lignum d.o.o.

 

7. 4. 2015.

Potpisan je kolektivni ugovor u drvnoprerađivačkoj tvrtki Lipovljani Lignum d.o.o. iz Lipovljana, poduzeću koje zapošljava oko 250 radnika i dio je međunarodne grupe Florian Legno. U novom kolektivnom ugovoru zadržana je razina prava iz prethodnog ugovora (uključujući pravo na božićnicu, uskrsnicu, regres i dar za djecu u maksimalnom neoporezivom iznosu), a osnovna plaća povećana je za 15 posto, što je osobito važno s obzirom da je granski kolektivni ugovor prestao važiti. KU je za Novi sindikat potpisao predsjednik Mario Iveković, a tekst ugovora možete pronaći u rubrici "Dokumenti".

 

Potpisan kolektivni ugovor za poduzeće Groblja Jastrebarsko

 

Danas je u prostorijama tvrtke Groblja Jastrebarsko d.o.o. potpisan kolektivni ugovor, koji smatramo važnim jer dokazuje da se i radnici malih poduzeća, ako se sindikalno organiziraju, mogu izboriti za regulaciju svojih prava i obaveza putem kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor je na strani Uprave potpisao direktor Aleksandar Stanić, a na strani Novog sindikata glavni tajnik Tomislav Kiš. Tekst kolektivnog ugovora možete pronaći u rubrici "Dokumenti".

 

 

Napad na sindikalna prava i slobode – stanje u Hrvatskoj

 

9. 3. 2015.                                                                                             

Od Regionalnog ureda za Europu Svjetske federacije sindikata (World Federation of Trade Unions - WFTU) zaprimili smo upit da ukratko ocrtamo stanje u Hrvatskoj vezano uz poštivanje sindikalnih prava i sloboda, s naglaskom na pravo na štrajk. U nastavku prenosimo odgovor.

Poštovani,

u odgovoru na Vaš upit o pravnom okviru i praksi vezanoj uz sindikalna prava i slobode u Hrvatskoj, osobito u dijelu koji se tiče prava na štrajk i zakonitosti štrajka, prije svega treba naglasiti da je u Hrvatskoj pravo na štrajk prepoznato kao temeljno pravo zaštićeno Ustavom RH, premda zakoni koji pobliže definiraju poziciju rada i sindikalnog organiziranja taj temeljni princip dovode u pitanje.

Naime, Ustav RH jamči univerzalno pravo na štrajk, dok Zakon o radu i Zakon o reprezentativnosti ne samo da to pravo ograničavaju na sindikate nego ga, kako ćemo obrazložiti u nastavku, u mnogim slučajevima ograničavaju isključivo na one sindikate koji su reprezentativni, ostavljajući na taj način značajan broj radnika bez mogućnosti da ostvare svoje ustavno pravo čak i u slučajevima najtežih kršenja njihovih radničkih prava.

Takva situacija proizlazi iz činjenice da Zakon o radu dopušta metodu štrajka praktički tek u dva slučaja: zastoju u kolektivnim pregovorima i neisplati plaća. Međutim, da bi uopće mogao doći u situaciju kolektivnog pregovaranja, sindikat treba biti ili jedini sindikat prisutan na razini za koju se pregovara (primjerice, u poduzeću ili grani), ili u svom članstvu treba imati barem 20 posto svih sindikalno organiziranih radnika na navedenoj razini. Ova je odredba definirana Zakonom o reprezentativnosti, koji je stupio na snagu 2012. godine uvodeći dodatnu diskriminaciju u zakonski sustav što se tiče ostvarivanja prava radnika na štrajk budući da brojnosti članstva pristupa kao najvažnijem kriteriju za sudjelovanje sindikata u kolektivnom pregovaranju i organiziranje štrajka. Time je ukinuta prethodna odredba, mnogo bliskija konvencijama 87 i 98 Međunarodne organizacije rada, koja je dozvoljavala pregovore i štrajk svakom sindikatu sposobnom da se izbori za prava svojih članova. Osim toga, novi Zakon o radu, usvojen 2014. godine, onemogućava sindikate da bez baze od najmanje pet članova u poduzeću imenuju zaštićenog sindikalnog povjerenika, čime se diskriminiraju radnici malih poduzeća, ali i dodatno priječi pravo na sindikalno organiziranje u cjelini.

U ovom kratkom pregledu dotakli smo se aspekata vezanih uz pravo na štrajk koje trenutno smatramo najproblematičnijima. Rado ćemo odgovoriti na sva dodatna pitanja ili komentare.

S poštovanjem,

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata

 

 

 

 

 

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija