loading

Novosti

Studijski posjet austrijskim organizacijama Südwind i Pro.ge

Studijski posjet austrijskim organizacijama Südwind i Pro.ge
28. ruj 2021.

Kao dio aktivnosti unutar EU projekta ZaRUP (Zadovoljan radnik-Uspješan poslodavac) posjetili smo dvije autrijske organizacije: nevladinu organizaciju Südwind i sindikat radnika u proizvodnji, poljoprivredi i rudarstvu PRO-GE.

S predstavnicima sindikata PRO-GE sastali smo se u ponedjeljak, 13. rujna. Prisutni su bili Gerald Kreuzer, predstavnik Odjela za tekstilnu industriju, Franz Stürmer, tajnik sindikata i Karl Orthaber, predstavnik Odjela za poljoprivredu i koalicije sindikata unutar PRO-GEa pod nazivom Sezonieri. Također smo upoznali voditeljicu međunarodnog odjela PRO-GE-a Martinu Schneller.

Koalicija Sezonieri okuplja radnike u poljoprivredi, koji su u Austriji većinom sezonci, pa je njihov rad bio jedna od glavnih tema sastanka, budući da se i projekt ZaRUP bavi problemima sezonskih radnika. Sezonieri izrađuje razne materijale za radnike na nekoliko jezika, između ostalog i na bosanskom/hrvatskom/srpskom. Materijale možete pogledati na njihovoj stranici: sezonieri.at/bs/

U nevladinoj organizaciji Südwind sastanak je održan u utorak, 14. rujna. Razgovaralli smo s Konradom Rehtilngom, glavnim direktorom Südwinda, Gertrude Klaffenböck, projektnom koordinatoricom za Clean Clothes kampanju i Stefan Grasgruber-Kerl, koordinatorom za kampanje. Glavni direktor Konrad Rehtilng upoznao nas je s radom cijele organizacije – Südwind se bavi raznim aktivnostima unutar polja međunarodnog razvoja, obrazovanja, okoliša, kulture i socijalnih pitanja. Stefan Grasgruber-Kerl upoznao nas je s njihovim radom u područku radničkih prava.

Razmijenili smo materijale i otvorili opcije za buduću suradnju.


Gerald Kreuzer i Franz Stürmer (PRO-GE)
 


Karl Orthaber, Martina Schneller i Geral Kreuzer (PRO-GE)


Marko Kadlik (Novi sindikat)
 


Martina Schneller i Geral Kreuzer (PRO-GE)


Tomislav Kiš, Mario Iveković, Marko Kadlik (Novi sindikat), Gertrude Klaffenböck (Südwind)


Stefan Grasgruber-Kerl (Südwind)


Gertrude Klaffenböck i Konrad Rehtilng (Südwind)

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija