loading

Novosti

Štrajk radnika u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu

Štrajk radnika u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom  savezu
30. lip 2018.

Počeo je štrajk radnika Hrvatskoj ferijalnog i hostelskog saveza, asocijacije omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma. Štrajk organizira Novi sindikat, a razlog štrajka je odbijanje pregovaranja o novom Kolektivnom ugovoru, odnosno planirani outsourcing radništva.Osim što ima ranija dugovanja prema radnicima, Uprava na čelu s Katarinom Miličević, prošle je godine otkazala Kolektivni ugovor i odbila pregovarati o potpisivanju novog.

U travnju smo krenuli u postupak mirenja tijekom kojeg je Uprava uporno odbijala bilo kakav razgovor, pri čemu valja napomenuti da je s godinama radnicima dodatno smanjivala prava i primanja – osnovice, koeficijente i sl. Konačno, radnici HFHS-a došli su do toga da su postali najjeftinija radna snaga u turističkoj djelatnosti u Hrvatskoj.  Kap koja je prelila čašu jest odluka Uprave od prije desetak dana, prema kojoj su sve radnice u službi čišćenja, te domara, od 1. srpnja odlučili outsourcati u privatnu tvrtku Superčisto d.o.o., koja se navodno nalazi u vlasništvu rođaka jednog od članova Uprave. Mi ovdje imamo spremačice koje rade u HFHS-u preko 35 godina, i one se odjednom tjeraju u novu firmu, vrlo sumnjive kvalitete, koja ima 7 do 9 zaposlenih, a našli smo im i jednu radnicu zaposlenu na crno.

Hrvatsko zakonodavstvo to dopušta, radnici su danas potpuno nezaštićeni od ovakvih poteza. Kao odgovor na ignoriranje Uprave oko dugova i kolektivnog pregovaranja, te odluku o outsourcingu, pokrenuli smo štrajk u dva hostela gdje imamo članstvo – Zadru i Zagrebu. To su ujedno i ključni objekti HFHS-a s najvećom zaradom. S obzirom da su svi radnici od sutra zaposlenici nove firme, oni će sutra i prekosutra obavljati poslove, ali će već od ponedjeljka Novi sindikat tvrtki Superčisto d.o.o. najaviti štrajk solidarnosti radnika tvrtke Superčisto prema radnicima HFHS-a, i oni će od utorka opet sudjelovati u štrajku.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez je organizacija čiji korijeni sežu u socijalističku Jugoslaviju unutar koje je djelovao kao društvena organizacija zadužena za odmor i rekreaciju djece i mladih. U procesu pretvorbe i privatizacije, određena klika preuzela je upravljanje nad ovom organizacijom u obliku privatne udruge, i to bez uložene kune. Novi sindikat je prvi Kolektivni ugovor u firmi sklopio prije desetak godina, ali se on ubrzo počeo kršiti od strane Uprave. Počeli su rasti dugovi prema radnicima, a nova Uprava postavljena 2015. postavila se izrazito bahato i odbila uopće razgovarati o rješavanju spomenutog duga.

Rekli su nam da tužimo ako želimo, bili su uvjereni da su u pravu. Međutim, sudski postupci ih polako demantiraju jer radnici dobivaju presude različitih iznosa, od 20.000 do 50.000 kuna. Također, od outsourcinga nema nikakve uštede, ovakav potez nema ekonomsko niti poslovno opravdanje u obliku uštede budući da se mora osigurati i provizija za novog poslodavca. Budući da je tvrtka zaglavila u raznim kreditima iz prethodnih godina, bojimo se da možda planiraju rasprodati nekretnine i imovinu, na što imaju pravo iako nisu uložili ništa. Godinama loše posluju, naši članovi su na to i upozoravali. Imaju hostel u centru Zagreba, novi objekt u Zadru, ali posluju s gubicima u Rijeci. Ne znamo kako posluju ostali hosteli u Puli, Dubrovniku, Lošinju itd., ali poslovati s gubitkom u današnjem vremenu razvoja turizma, na takvim lokacijama, zaista je žalosno.

Radni uvjeti u HFHS-u zadnjih godina sve su teži budući da radnici moraju odraditi sve više posla za sve manje plaće, a na sve argumentirane pritužbe da se krši Kolektivni ugovor, članovi Uprave su im odgovarali sa – ako ti se ne sviđa, daj otkaz. Primjerice, 2015. im nisu bile isplaćene četiri plaće, za što su na kraju jedva dobili minimalce.

Šire gledano, štrajk radnica i radnika Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza značajan je i kao štrajk u turizmu – visoko profitabilnoj grani ekonomije unutar koje domaći i strani poduzetnici godišnje zbrajaju ogromne zarade pojačanim izrabljivanjem radnika kojih, posljedično, u Hrvatskoj ima sve manje. Također, važno je i da se štrajk odvija usred turističke sezone kada su mogućnost i doseg radničkog pritiska najveći. Već je današnja paraliza jednog zagrebačkog i zadarskog hostela za vrijeme sezone manifestacija moći koju radnici imaju u svojim rukama, budući da je u Upravi zavladala panika te su krenuli prijetiti angažiranjem vanjske radne snage. Prema tome, osim što se bore na vlastitim radnim mjestima, radništvo HFHS-a i Novi sindikat ovim štrajkom ujedno krče put i pokazuju novi smjer u kvalitativnom razvoju radničkog pokreta u Hrvatskoj – prema borbi u turizmu.

Stoga, neka za ovaj štrajk čuju radnice i radnici diljem Jadranske obale – u hotelima, apartmanima, hostelima, restoranima, kafićima, brodogradilištima, prijevoznim tvrtkama, trgovačkim centrima i drugim objektima na moru.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija