loading

Novosti

Sastanak u Ministarstvu rada

Sastanak u Ministarstvu rada
22. svi 2018.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava danas je održan prvi sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava napravilo je sveobuhvatnu analizu mirovinskoga sustava, kao podlogu za pripremu cjelokupnog paketa mirovinskih zakona s ciljem ostvarenja pozitivnih pomaka u mirovinskom sustavu koji će u konačnici rezultirati boljim položajem umirovljenika.

Paket mirovinskih zakona ići će u redovnu saborsku proceduru, dva čitanja, a stupit će na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, u javnosti poznat kao beneficirani staž, dio je tog paketa. Beneficirani staž utemeljen je u cilju zaštite radnika zaposlenih na osobito teškim i za zdravlje i radnu sposobnost štetnim radnim mjestima te zaštite osiguranika – osoba s invaliditetom.

Zakonom je obuhvaćeno 95 radnih mjesta i 11 zanimanja, odnosno oko 25.000 osiguranika.

Svrha izmjene ovoga Zakona koji je donesen 1999. godine je prilagodba beneficiranog staža tehnologijama 21. stoljeća.

U tom cilju stručnjaci medicine rada i zaštite na radu Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu izradili su stručnu studiju nakon neposrednog uvida uvjeta na radnim mjestima, prethodne analize raspoloživih elaborata o procjeni rizika na temelju koji su pojedina radna mjesta utvrđena kao radna mjesta s beneficiranim stažem, analize podataka o bolovanjima radnika koji obavljaju teške poslove i podataka o profesionalnim bolestima  i ozljedama na radu te ostvarenim invalidskim mirovinama.

Ministar Pavić, na početku sastanka, naglasio je da neće biti administrativnog ukidanja, smanjenja, ali ni uvođenja novih radnih mjesta i zanimanja u staž osiguranja s povećanim trajanje, već će se proces provoditi na temelju stručne dokumentacije i zakonom propisanog postupka.

Za sve one koji smatraju da su uvjeti na njihovim radnim mjestima ili zanimanjima osobito teški i za zdravlje i radnu sposobnost štetni, pozivamo da dostave poticaj i propisanu stručnu dokumentaciju Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava koje će pribaviti stručno mišljenje o osnovanosti zahtjeva.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija