loading

Novosti

Radnici Falc Easta dobili svoju prvu bitku

Radnici Falc Easta dobili svoju prvu bitku
29. lip 2023.

Radnice i radnici obućarske tvornice Falc East iz Knjaževca u Srbiji započeli su štrajk za povećanje plaća i drugih materijalnih dodataka 2. lipnja 2023. godine, nakon niza neuspješnih pregovora. Štrajk je predvodio sindikat Sloga, reprezentativni sindikat u tvornici.

Nakon 11 dana (16. lipnja) štrajk je završen veoma važnom pobjedom za radnike Falc Easta, podružnice talijanskog Falca i dobavljača prestižnih svjetskih luksuznih modnih brendova, uključujući Balenciagu, Gucci (Kering Group), Burberry i Hogan (TODs Group). Radnici su izborili povećanje plaće od 10 posto, povećanje toplog obroka sa 150 na 200 dinara, i obavezu pregovora o drugim povećanjima od rujna.

Oko 80 posto radnika tvornice Falc East zarađivalo je vrlo niske plaće, blizu statističke linije siromaštva za Srbiju, odnosno jedva trećinu dostojanstvene plaće, prema izračunu CCC-a za 2021. Novac neophodan da nadomjesti osnovni kućni budžet zarađuju radeći jedan ili više dodatnih poslova.

Dogovor je postignut zahvaljujući mobilizaciji većine radnika predvođenih sindikatom Sloga, koji su smogli snage i hrabrosti eksponirati se, i pritom se odrekli 11 dnevnica kako bi pokazali da su uvjeti rada neodrživi.

Hrabru borbu knjaževačkih radnika podržale su brojne organizacije Clean Clothes kampanje koje su, osim što su poslale pismo podrške, kontaktirale brendove koji naručuju proizvode iz Falc Easta, i od njih zatražile da interveniraju u spor i osiguraju pozitivno rješenje.

Kao što je utvrđeno međunarodnim pravom, a što će kroz idućih nekoliko mjeseci biti uvedeno u europsku Direktivu o dužnoj pažnji za održivo poslovanje, luksuzni brendovi imaju odgovornost osigurati da radnici koji proizvode njihovu robu imaju dostojanstvenu plaću – odnosno, imaju odgovornost poštivati osnovno ljudsko pravo.

Za radnike koji se svakodnevno bore da spoje kraj s krajem dvotjedni štrajk nije jednostavan izbor, jer će plaća za lipanj biti gotovo upola manja. Zbog toga su CCC Italija i CCC Srbija s radnicima Falc Easta pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava kako bi pomogli umanjiti gubitak prihoda za 600 radnika koji su štrajkali. Isti zahtjev upućen je međunarodnim luksuznim brendovima, stvarnim poslodavcima radnika Falc Easta.

Hrabra borba radnika Falc East-a primjer je za sve radnike u Srbiji i Europi. Organizacije u mreži Clean Clothes Campaign nastavit će ih podržavati u borbi za dostojne uvjete rada, kao što će podržavati i borbe drugih radnika u globalnoj modnoj industriji, počevši od borbe za dostojanstvenu plaću.

Pobjeda iz Falc Easta poruka je da se ne mora trpjeti loše uvjete i da su solidarnost i ustrajnost preduvjeti pobjede. Povećanje od 10 posto na minimalnu plaću skroman je iznos u novčanoj vrijednosti, ali važno postignuće za budućnost radništva u Srbiji. To postignuće radnice i radnici Falc Easta platili su sa svojih 11 dnevnica, a na nama je da pokušamo da im makar nešto od toga nadoknadimo.

Cilj kampanje je skupiti dvije dnevnice u iznosu minimalne plaće za 600 radnica i radnika, što iznosi ukupno 2.208.000 RSD (18.836 eura).

230 (cijena radnog sata) x 8 (sati dnevno) = 1.840 RSD po danu po osobi
Jedna dnevnica za 600 ljudi: 1.840 RSD x 600 = 1.104.000 RSD
Dvije dnevnice za 600 ljudi: 1.104.000 RSD x 2 = 2.208.000 RSD

Pozivamo vas da donacijama podržite hrabre radnice i radnike Falk Ista putem platforme Donacije.rs i da zajedno pokažemo solidarnost u borbi za prava radnika i radnica!

 

 

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija