loading

Novosti

Radnice Orljave: Dolazimo na Markov trg

Radnice Orljave: Dolazimo na Markov trg
12. lis 2022.

Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume i bivše radnice požeške Orljave danas su se sastali ispred Orljavinog dućana na Trgu presvetog Trojstva u Požegi kako bi se dogovorili o daljnjim koracima u borbi za otpremnine.

Novi sindikat uputio je pismo Vladi u kojem od njih traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine – još 5 bruto plaća u ukupnom iznosu od 450.000 eura za 172 radnice. U pismu smo tražili da Vlada organizira sastanak na temu Orljave i otpremnina.

Također, zajedno s Clean Clothes kampanjom, međunarodnom organizacijom koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, radimo na prigovoru na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca, koji ćemo uputiti njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Prigovor podnose Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a, zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje.

Da Olymp treba preuzeti odgovornost potvrdila je i Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi. U srpnju 2022. objavili su „Provjeru djelovanja modnog brenda“, izvještaj u kojemu analiziraju koliko je odgovorno ponašanje Olympa. U izvještaju su jasno ustvrdili da „Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine“ (str. 12. izvještaja dostupnog na linku: https://api.fairwear.org/wp-content/uploads/2022/07/BPC-OLYMP-BEZNER-KG-2022a.pdf).

Tražimo i uključivanje Vlade RH u slučaj tvornice Orljava. Budući da je iz postupanja Vlade RH očito da nema namjeru podržati radnice u ostvarivanju njihovog prava na otpremnine, izvlačeći se stečajnim zakonom koji u Hrvatskoj vlasnike abolira od obaveza prema radnicima, donesena je odluka da se 10. studenog 2022. organizira prosvjed pred zgradom Vlade, i zatraži ponovni sastanak s predsjednikom Vlade radi dogovora oko isplate preostalog dijela otpremnine.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija