Poziv na prosvjed pirotehničara

06. ruj 2019.

Pozivamo pirotehničare na prosvjed koji će se održati 19. rujna na Markovom trgu. Najvažnije teme ( i zahtjevi)  ovoga prosvjeda su: manjak posla, opći status pirotehničara,  izračun mirovina ( tražimo zaštićenu minimalnu mirovinu za sve pirotehničare),  status stradalih pirotehničara,  izlazna strategija za pirotehničare nakon završetka procesa razminiranja u Republici Hrvatskoj ( tražimo radno zbrinjavanje onih kolega koji nemaju uvjete za mirovine), zahtjevamo konačno jasan nacionalni plan razminiranja.

Podsjetimo, sve je manje nerazminiranih i opasnih površina u Hrvatskoj. Iz MUP-ova Ravnateljstva za civilnu zaštitu hvale se da je u ovoj godini razminirana veća površina nego u prošloj, no prema procjenama sindikata u rujnu bi 500-tinjak pirotehničara moglo biti bez posla. "Najveći razlog što natječaji ne izlaze kontinuirano, to je jedan od najvećih problema za pirotehničare jer smo plaćeni po broju radnih dana", govori Angel Arsov, naš sindikalni povjerenik za razminiranje. Iz Ravnateljstva za civilnu zaštitu ističu kako je ova godina bolja od prošle- u prvih 7 mjeseci razminirana su 24 i pol četvorna kilometra, a lani je u istom razdoblju razminirano 19,8 četvornih kilometara. Preostalih  2,7 četvornih kilometara iz tog natječaja razminirat će se u idućih 60 dana. Smatraju da problem nije u natječajima za poslove nego u poslodavcima, a poslodavci u sustavu razminiranja pak upozoravaju da će možda morati i otpuštati radnike. "Strahujemo od smanjenja plaća i najavljujemo prosvjed ako nas MUP i ministarstvo nastave ignorirati", poručuje Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.Za razminiranje su trenutačno otvorena tri postupka javne nabave, potkraj listopada planira se početi i projekt Velebit na kojem bi se tijekom 5 godina razminiralo 16 četvornih kilometara površine. No, pirotehničari i Novi sindikat upozoravaju da je tijekom zime na Velebitu gotovo nemoguće raditi. Ovo je samo jedan od problema zbog kojih će se prosvjedovati 19. rujna na Markovom trgu.

Slikovni rezultat za pirotehničari

Poziv na prosvjed pirotehničara