loading

Novosti

Prisilno zadržavanje članova u sindikatu

Prisilno zadržavanje članova u sindikatu
14. pro 2023.

U sindikalnoj praksi nailazimo na problem da neki sindikati zadržavaju članove "na silu": onemogućuju im da dođu do ispisnice, nitko ne preuzima odgovornost za iščlanjenje i sl. U takvom slučaju radnici mogu uputiti pisani nalog poslodavcu da prestane odbijati od plaće sindikalnu članarinu, i poslodavac je dužan poštovati želje radnika. 

To nam je potvrdio odgovor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike:

"Poštovani,

Što se tiče tumačenja članka 189. Zakona o radu na koji se poziva poslodavac odbijajući da po izričitom nalogu radnika prestane oduzimati od plaće sindikalnu članarinu u korist određenog sindikata, mišljenja smo da takvo postupanje nije utemeljeno na Zakonu. Predmetni članak propisuje da je osnovni preduvjet za postojanje zakonske obveze poslodavca za  obračunavanje i ustezanje članarine od plaće prethodna pisana suglasnost pojedinog radnika.  Stoga poslodavac koji je  direktno od radnika obaviješten o tome da  takva prethodna suglasnost više ne postoji, nije više dužan tu članarinu obračunavati i ustezati od plaće, niti je dužan čekati nalog sindikata, s obzirom da se radi o izvornom pravu radnika.

Nastavno, poslodavac koji je obaviješten o tome da suglasnost radnika više ne postoji odnosno da se takva suglasnost uskraćuje i sindikatu i poslodavcu te jasni nalog da u korist sindikata prestane ustezati članarinu od plaće radnika, dužan je postupiti po nalogu radnika, ne ulazeći u unutarnje odnose radnika i sindikata, a  nastavi li s uskratom članarine od plaće radnika unatoč nalogu i volji radnika, postoji mogućnost odgovornosti za štetu.

Što se tiče problema u odnosima između članova sindikata i tijela sindikata, riječ je o strogo unutarnjem pitanju no mišljenja smo da, u opisanom slučaju nema zapreke da član sindikata koji neuspješno traži ispisnicu, svoju volju za prestankom članstva može izraziti na druge načine, primjerice pisanim putem, na službeni e- mail sindikata, sindikalnog povjerenika ili predsjednika sindikata ili preporučenom pošiljkom. U svakom slučaju, svaki član sindikata ima u skladu s člankom  184. Zakona o radu pravo na sudsku zaštitu u slučaju povrede svojih prava utvrđenih ili drugim pravilima udruge."

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija