loading

Novosti

Prekinut štrajk u Belišću; Uprava i Novi sindikat postigli su dogovor u devet točaka

  • Aliquam mattis laoreet quam in pellentesque
  • Etiam consectetur condimentum facil ut lectus diam
  • Maecenas vestibulum ullamcorper nulla et volutpat
  • Cras sodales sapiensit amet tempus quam
  • Ut id odio vitae felis maximus consequat non a dolor
15. ruj 2018.

Nakon gotovo dva tjedna u štrajku radnika tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće, oni su se jučer ujutro vratili na svoja radna mjesta i nastavili rad. Rezultat je to uspješnih pregovora Novog sindikata koji je zastupao radnike i Uprave tvrtke koja je pristala na sve radničke zahtjeve, ali i odustala od tužbe protiv radnika zbog koje je jučer u 9 sati bilo održano i prvo ročište na Županijskom sudu u Osijeku. Kako su se istom prigodom i Uprava i Sindikat odrekli prava na žalbu, predmet se smatra okončanim.

Na sastanku predstavnika Novog sindikata s predstavništvom Uprave, koje su činili Anja Wendling, Sven Nieper i direktor tvrtke Zoran Pepić, postignut je dogovor i potpisan sporazum o prekidu štrajka. Glavni zahtjev štrajkaša, povećanje osnovice plaće, ispunjen je. To za radnike znači povećanje osnovne plaće koja sada može rasti po stupnjevima napredovanja, počevši od minimalca za radnike koji su tek zaposleni pa do 6. grupe, čija će osnovica biti 5000 kuna. Uz to, plaća može rasti dodatno kao i prije jer sustav stimulacija ostaje onakav kakav je bio, tj. iznos stimulacija se ne smanjuje u korist plaće, što je bio prvotni zahtjev. Nova plaća počinje se isplaćivati 1. listopada.
Novi sindikat izborio je da radnik može raditi samo dvije subote u mjesecu, a druge dvije samo ako na to pristane. Povećan je i broj dana godišnjeg odmora za radnike roditelje, kao i dodatak za rad subotom, naknada za bolovanje i iznos prigodnih nagrada (božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu).
Naši štrajkaši izborili su da im se plate tri dana štrajka, a poslodavac je odustao od tužbe za nezakoniti štrajk na Županijskom sudu u Osijeku. Ova izborena prava vrijede za radna mjesta na kojima su zaposleni članovi Novog sindikata. O daljnjem poboljšanju zahtjeva Novi sindikat nastavit će pregovarati u nastavku kolektivnih pregovora za nekoliko tjedana.

Želimo da ovaj štrajk bude i poziv na organiziranje radnicima i drugih tvrtki u Belišću i cijeloj Slavoniji, jer radnici Leistritza pokazali su da se za bolje uvjete rada vrijedi i može izboriti. 
 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija