loading

Novosti

Pravna podloga štrajka u zadarskoj Agenciji za studentski standard

Pravna podloga štrajka u zadarskoj Agenciji za studentski standard
04. stu 2020.

Radnice zadarske menze već 20 dana štrajkaju za osnovno radničko pravo – pravo na ugovaranje osnovice plaće i vrijednosti boda za obračun plaće kroz kolektivni ugovor. Uprava Agencije za studentski standard, poslodavca radnica, tom se zahtjevu protivi, jer želi o plaćama odlučivati sama. Čak osporava naše pravo na štrajk i propituje njegovu pravnu podlogu.

Pravo na reguliranje plaće kolektivnim ugovorom proizlazi iz članka 192.1. ZOR-a, koji kaže da kolektivni ugovor može sadržavati pravna pravila kojima se uređuju pitanja iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom – što plaća definitivno jest.

Članak 193. ZOR-a propisuje obvezu pregovaranja u dobroj vjeri – toga u ovom štrajku od strane poslodavca nema, jer negira osnovno radničko pravo propisano Zakonom o radu!

Sindikati su jedini socijalni partneri na strani radnika koji trebaju pregovarati u dobroj vjeri, stoga bi trebali biti ravnopravni poslodavcu, a ne ponižavani.

Članak 164.4. definira položaj predstavnika radnika u organu poslodavca (nadzorni odbor i sl.) – on treba imati isti pravni položaj kao i drugi članovi tog organa. Uprava Agencije kaže da se preko tog članka ostvaruje radnički pregovarački utjecaj pri određivanju plaće i nudi ga kao alternativu kolektivnim pregovorima sa sindikatom. Kažu da se sindikat bori samo za svoje članstvo, a da predstavnik radnika u organu poslodavca predstavlja sve radnike.

Jedini temeljem Zakona priznati socijalni partneri su sindikati i sindikalne udruge. Izabrani predstavnik radnika u organu poslodavca može u okviru tog tijela razgovarati o čemu hoće, ali to nije socijalno partnerstvo.

PRAVNA PODLOGA ŠTRAJKA U ZADARSKOJ AGENCIJI ZA STUDENTSKI STANDARD Radnice zadarske menze već 20 dana štrajkaju za...

Objavljuje Novi sindikatSrijeda, 4. studenoga 2020.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija