loading

Novosti

Podsjetili smo Vladu na obećani sastanak o problemima u sektoru razminiranja

Podsjetili smo Vladu na obećani sastanak o problemima u sektoru razminiranja
20. kol 2020.

Uputili smo mejl Vladi, tj. predsjedniku Andreju Plenkoviću i predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zvonimiru Frka-Petešić, s kojim smo se sastali 4. 8. 2020. Do danas nemamo nikakva saznanja da se bilo što u Vladi ili nekom od ministarstava dešavalo po pitanju rješavanja problemima radnika u humanitarnom razminiranju, stoga smo ih podsjetili da je probleme potrebno što prije riješiti. 

PREDMET: Sastanak na temu rješavanja problema zaposlenih u humanitarnom razminiranju u RH

Poštovani,

04.kolovoza ove godine održali smo u Vladi RH sastanak sa predstojnikom Ureda predsjednika Vlade gosp. Zvonimirom Frka-Petešić te iskoristili priliku da Vladu RH upoznamo sa trenutnim problemima zaposlenih u djelatnosti humanitarnog razminiranja u Hrvatskoj. Da ponovimo, trenutno najveći problem je nedostatak posla do kraja ove godine, uzrokovan vjerojatno propustima u pripremi projekta CARDS, a radi čega je 58 pirotehničara već primilo otkaze ugovora o radu (taj proces po našem mišljenju ugrožava i realizaciju postojećih planova razminiranja). Osim toga već godinu dana nema pomaka u rješavanju problema niskih mirovina pirotehničara, iako je MUP obećao formiranje radne skupine radi što kvalitetnije izrade prijedloga mogućeg rješenja. I na kraju, već više godina predlažemo izradu izlazne strategije za djelatnost razminiranja s obzirom na to da prema planovima MUP-a već u 2025. godini prestaje potreba za razminiranjem u današnjem obliku. Smatramo da bi odgovoran pristup bio iznalaženje rješenja za zapošljavanje pirotehničara i ostalih djelatnika u razminiranju na drugim poslovima nakon što se razminiranje Hrvatske dovrši, na način da se za radnike i poslodavce u djelatnosti omogući prekvalifikacija i obavljanje drugih poslova i djelatnosti.

Budući da do danas nemamo nikakva saznanja da se bilo što u Vladi ili nekom od ministarstava dešavalo od dana sastanka do danas, a da je 04. kolovoza dogovoreno da će se u ovom tjednu održati novi sastanak sa mogućim prijedlozima rješenja, molimo Vas da nas što prije obavijestite o poduzetim radnjama i Vašem viđenju dinamike rješavanja gore navedenih problema.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija