loading

Novosti

Podrška štrajku učitelja i profesora

Podrška štrajku učitelja i profesora
15. lis 2019.

Novi sindikat podržava zahtjeve sindikata iz sustava školstva i njihov štrajk kao temeljno pravo radnika da se uz pomoć svojih sindikata izbore za pravednije uvjete rada. Žalosna je činjenica da su učitelji i profesori potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koje obavljanju. Poštovane učiteljice i učitelji, profesorice i profesori, želimo da vaše sindikalne aktivnosti urode plodom te da uspijete ojačati svoj dignitet i dostojanstvo kroz štrajk diljem Republike Hrvatske.

Aktualni cirkularni štrajk prosvjetnih radnica i radnika ušao je u deseti dan. Unatoč prijetnjama sudske zabrane, unatoč Vladinim metodama pritiska, odaziv štrajku u osnovnim i srednjim školama diljem zemlje i dalje je izrazito visok. Od početka štrajka 10. listopada, odaziv po županijama u prosjeku iznosi oko 80 posto. Očito je da radnici ne odustaju od svog zahtjeva: povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto.

Svaki štrajk iznimno je vrijedno i bogato iskustvo tijekom kojega se radnici zbližavaju, ali i tijekom kojega se uvijek javljaju nove ideje i šire horizonti radničke borbe. Ovaj štrajk vrijedan je svakog poštovanja – izrazito je uspješan i jak s obzirom na postotak ljudi koji u njemu sudjeluje, neovisno o tome jesu li sindikalno organizirani ili ne. Prosvjetni se radnici ne bore samo za novčana sredstva, već ih smeta i nešto drugo. Iz premijerove ponude dizanja osnovice od 6,12 posto za sve javne službe iščitava se pokušaj da se još jednom podijeli sindikalna scena, tj. da se protiv prosvjetnih radnika okrenu svi drugi radnici javnih službi. I to po sistemu – vašim štrajkom vi nama onemogućavate da nam se podigne plaća. Sada je prilika da se Vladi pokaže sindikalno jedinstvo. To može biti najava štrajka solidarnosti, to mogu biti prosvjedi potpore prosvjetnim radnicima koji pokazuju da su u svojoj borbi hrabri i ustrajni. To je vrijedno sindikalne solidarnosti. Sada je vrijeme da policija, vojska, carinici, vozači javnog prijevoza, komunalni radnici, zdravstveni radnici, radnici u vrtićima itd., ali i radnici u privatnom sektoru pokažu solidarnost s prosvjetnim radnicima.

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija