loading

Novosti

Podrška portala Radnička prava i udruge BRID radnicama zadarske menze

Podrška portala Radnička prava i udruge BRID radnicama zadarske menze
11. stu 2020.

Radnice i radnici Studentskog centra,

portal Radnička prava i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju izražavaju podršku vašoj borbi za pravo da o svojoj plaći pregovarate, a ne da netko drugi po vlastitoj procjeni, bez vas, odlučuje o cijeni vašeg rada. Pravo da se plaća ne određuje jednostranim aktom poslodavca izboreno je u 19. stoljeću, a sada je pod napadom.

Svjesni smo koliko je važno imati potpisan kolektivni ugovor – pogotovo danas, kad su radnička prava konstantno pod napadom, kad se pod izlikom krize pokušavaju izvan snage staviti neke odredbe Zakona o radu, kad se Zakon nastoji maksimalno fleksibilizirati u korist poslodavca i time povećati nesigurnost u radnom odnosu - olakšati smanjenje prava i otpuštanje.

Mogućnost uređivanja plaće kroz kolektivni ugovor najbolja je zaštita od takvih malverzacija, no, Agencija za studentski standard, vaš poslodavac, zahtjevu se protivi i krši osnovno radničko pravo. K tome, u medije plasira neistinite informacije, pismo štrajkbrehera i na sve načine nastoji izvršiti pritisak na vas i blokirati štrajk – direktorica radi kao blagajnica, komercijalni direktor servira hranu, plaća se catering za studente, a one koji vas podržavaju poziva se na privatne razgovore kako bi ih se zastrašilo. Sveučilište u Zadru na njihovoj je strani. Vjerojatno ne žele potpisati kolektivni ugovor kako bi mogli manipulirati s vašim plaćama i tako vas držati na uzdi. Podržavamo Vaše napore da to spriječite!

Vaša borba – za zaštitu prava na pregovaranje o plaći – tiče se svih radnika. Oni koji ne podržavaju taj zahtjev rade sami protiv sebe i dozvoljavaju poslodavcu da gazi i njih i vas, studenti koji vas ne podržavaju slabe svoj budući radnički položaj. 

Ovim pismom želimo vam poručiti da stojimo iza vas i podržavamo vašu borbu. Također pozivamo i sve druge – radnike, studente, sindikaliste – na solidarnost. Podržite borbu radnica i radnika zadarske menze, pošaljite im poruku ili pismo podrške, posjetite ih ako ste u Zadru, napravite transparent, nemojte otići u menzu, uplatite u štrajkački fond. Zajedno smo jači!

Solidarno!

Podrška je objavljena na portalu Radnička prava 10. 11..

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija