loading

Novosti

Počeo štrajk u zadarskoj menzi: "Štrajkamo za princip, za plaću se želimo dogovarati"

Počeo štrajk u zadarskoj menzi:
18. lis 2020.

Ne želimo da nam se plaća određuje, za plaću se želimo aktivno dogovarati. Mi se ovdje sporimo oko plaće, ali ne na način da štrajkamo za novac, ne tražimo mi 10 % ili 20 % veću plaću, nego štrajkamo za princip, za plaću se želimo dogovarati, a ne da nam se ona određuje, istaknuo je Tomislav Kiš, predsjednik štrajkaškog odbora.

Djelatnici studentskih restorana u Zadru od jučer su u štrajku do ispunjenja zahtjeva ili do odluke Štrajkaškog odbora da se štrajk prekida.

Naime, pregovarački odbor sindikata prekinuo je pregovore s Agencijom za studentski standard u Zadru zbog neprihvaćanja prijedloga sindikata oko članaka 40. i 82. i prijedloga agencije koji su za radnike, kako objavljuju, ponižavajući i uvredljivi. Agencija predlaže da sistematizacija ne bude sastavni dio Kolektivnog ugovora, a sastavni dio sistematizacije je broj bodova za svako radno mjesto koji pomnožen s vrijednošću boda rezultira krajnjim iznosom plaće. Stavka sporna djelatnicima je vrijednost boda koja se izbacuje iz Kolektivnog ugovora te ju određuje Upravno vijeće Agencije.

Otvoreni za razgovore

- Ne želimo da nam se plaća određuje, za plaću se želimo aktivno dogovarati. Mi se ovdje sporimo oko plaće, ali ne na način da štrajkamo za novac, ne tražimo mi 10 % ili 20 % veću plaću, nego štrajkamo za princip, za plaću se želimo dogovarati, a ne da nam se ona određuje, istaknuo je Tomislav Kiš, predsjednik Štrajkaškog odbora.

Dodaje da su otvoreni za razgovore, poziva rektoricu Vican te tumači kako nema nikakvih manipulacija radnicima, što radnici mogu sami potvrditi.

- Kad se netko počne potpisivati iza institucije, to znači da se povlači i da nije u pravu, kazao je Kiš.

Biserka Sertić, članica Štrajkaškog odbora, iskazala je podršku i ostalih studentskih centara, čak i mogućnost tzv. štrajkova solidarnosti.

- Ne traže povećanje, ne traže kruha nad pogačom, traže samo pravo da u nekom trenutku mogu pregovarati, dati svoje mišljenje o tome koliko njihov rad vrijedi, rekla je Sertić.

Velida Matijević, sindikalna povjerenica Samostalnih sindikata studentskih centara u Zadru, složila se s izjavama prethodnika i ispričala da je dio ljudi izašao iz sindikata što otvara pitanje je li to bio slobodan izbor ili pak pritisak nadležnih.

- Mi nismo niža klasa, mi smo ljudi, dodala je Matijević.

Kiš je komentirao i angažiranje studenta u posluživanju današnjih obroka, smatra da je to loša poruka mladim ljudima da se ne treba boriti za svoja prava. K tome dodaje i neočitovanje Studentskog zbora.

Rektorica bez komentara

Izuzevši upravu koja u pravilu ne štrajka, od 26 djelatnika, 15 je u štrajku.

- Većina nas ovdje ima 1.850 bodova što daje neto plaću 3.960 kn, a one koje su na blagajni imaju 2.100 bodova što onda iznosi 4.800 kn. A pripremamo tople obroke za više od 1.200 studenata svakodnevno. Pristali bismo i na manje, vidimo situaciju, ali svima, od vrha do dna, a ne samo nama, rekla je Matijević.

Tanja Gulan, djelatnica studentskog restorana, na primjeru nove sjedalice pokazala je prilagođavanje novim radnicima, dok oni, kako kaže, nisu dobili nikad ništa što su tražili.

Rektorica Vican, koju smo kontaktirali vezano za ovaj štrajk, kazala je kako nema komentara.

U priopćenju Sveučilišta, kao osnivača Agencije za studentski standard, stoji da podržava demokratsko pravo djelatnika na štrajk, ali ga smatra neutemeljenim iz sljedećih razloga: budući da Agencija nije integrirana u Sveučilište, njezini djelatnici već ostvaruju veću plaću nego djelatnici sveučilišnih ustrojbenih jedinica; traže prava koja su znatno veća i opširnija od onih koja su regulirana Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, što bi moglo dovesti do neopravdanih neujednačenosti između djelatnika Sveučilišta u Zadru i Agencije; za vrijeme tzv. lockdowna, kad su studentski restorani bili zatvoreni, djelatnicima Agencije uredno su isplaćivane plaće.

Veći dio studenata nema mišljenje budući da, kako kažu, nisu dovoljno upućeni u problematiku.

Tekst je izvorno objavljen 17. 10. 2020. na web stranici portala Zadarski list pod naslovom: SVEUČILIŠNA MENZA: "Štrajkamo za princip, za plaću se želimo dogovarati".
Naslovna fotografija: Tomislav Kiš i štrajkaši u zadarskoj sveučilišnoj menzi (Zadarski list/Zvonko Kucelin)

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija