loading

Novosti

Pirotehničari poručuju: "Ako ne ispunite naše zahtjeve, doći ćemo na Markov trg u velikom broju!"

Pirotehničari poručuju:
11. ruj 2020.

Kako smo i najavili, jučer smo na Markovom trgu organizirali prosvjed na kojemu je sudjelovalo 60 pirotehničara iz nekoliko pirotehničarskih tvrtki. Razlog prosvjeda bio je neispunjenje zaključaka sa sastanka održanog u Ministarstvu unutarnjih poslova u u rujnu 2019., a povod otkazi za sedamdeset pirotehničara koji su sada na burzi i još barem toliko koji su radili iz mirovine, pa nisu registrirani.

Na prosvjedu smo opet ponovili naše zahtjeve:

1. da se osigura kontinuitet posla do kraja 2019. i u narednim godinama, sve do 1. 3. 2026. kad bi Hrvatska trebala završiti proces razminiranja

2. da se mirovina pirotehničara, koja sada iznosi oko 3000 kn, poveća na 5000 kn

3. da Vlada RH donese izlaznu strategiju, odnosno da se pobrine o pirotehničarima koji u trenutku završetka razminiranja neće imati uvjete za mirovinu

Upozorili smo da bi u sustavu razminiranja moglo doći do urušavanja ako Vlada i MUP nastave ignorirati naše zahtjeve. Mnogo je pirotehničara koji su zbog otkaza u teškoj egzistencijalnoj situaciji – u mnogim obiteljima radio je samo otac, jer je majka čuvala djecu dok je on na terenu. U nekim slučajeva otkaz su dobila oba supružnika. Mlađi pirotehničari su zabrinuti gdje će raditi ako i dalje ne bude posla i pitaju kakav je to apsurd da država prvo školuje ljude, a potom se ne brine za njih. Jednom kad veći dio ode iz sustava, teško će se vratiti, pa neće biti dovoljno iskusnih radnika koji će moći završiti proces razminiranja.

Vladajući ni jučer nisu pokazali interes za rješavanje problema – premijer Plenković nije se udostojao ni izaći i poslušati naše zahtjeve. Mi smo lobirali u tri kluba zastupnika U klubu lijevo-zelene koalicije sastali smo se s Katarinom Peović, klub SDP-a predstavljao je Arsen Bauk, a klub Domovinskog pokreta Milan Vrkljan. Oni su iskazali veće ili manje razumijevanje za probleme, i pritom obećali da će kroz otvaranje rasprava na sjednicama Sabora pokušati doći do rješenja. K tome, predstavnik SDP-a najavio je sazivanje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

U MUP-u smo se sastali s pomoćnikom ministra Damirom Trutom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Na sastanku se pokazalo da ministar ne razumije problem, jer je uvjeren da je osigurao dovoljno novčanih sredstava, „više nego i jednu godinu do sada“, i da to sve rješava. Nije mu jasno da nedostaje kvadrata za razminiranje, a također smo pokušali ukazati da „više novca“ ne znači i dovoljno. Zahtijevali smo da se osigura 45 milijuna kvadrata godišnje, kako bi svi imali posla i kako bi mogli pirotehničare koji su dobili otkaz vratiti na posao. Konačno, dogovoren je sastanak koji se treba održati u roku od dva tjedna, na kojem će biti prisutni predstavnici MUP-a, Novog sindikata i pirotehničari, uz dodatak poslodavaca, kako bi oni probali objasniti ministru da nisu krivi što nema posla.

Budući da naši zahtjevi nisu ispunjeni, bit ćemo u stanju pripravnosti – ako se sastanak ne održi u dogovorenom roku ili ako dođe do još otkaza doći ćemo na Markov trg u velikom broju, i puno glasniji nego jučer!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija