loading

Novosti

"Ovim štrajkom ste vi, kuharice, pomoćne kuharice, servirke na traci pokazale hrabrost."

19. lis 2020.

Danijela Vukoša,  gradska vjećnica SDP-a  Zadar, uputila je pismo podrške djelatnicima zadarske menze u štrajku.

"Velida, Beti, Dušanka, Tina, Tanja, Giovana, Nel, Ivanka, Mara, Jadranka, Vesna, Sanda, Rosa, Danijela i Sanja,

pokazale ste da možete podnijeti sve ali nepravdu i omalovažavanje ne. Ovim štrajkom ste dokazale da se morate same izboriti za svoja prava jer, na žalost, nitko drugi to neće učiniti umjesto vas. Vi se borite i zahtijevate samo ono što su radnici i radnice izborili/izborile  prije 120 godina i za ono što vam Država svojim propisima danas, 2020. godine garantira – pravo na kolektivno pregovaranje. Samo to.

Ovim štrajkom ste vi , kuharice, pomoćne kuharice, servirke na traci pokazale hrabrost ne dopustivši rektorici Dijani Vican, prof. dr. sc. da odlučuje o vašim pravima kao da ne postojite. Iako vas bole leđa, pokazale ste da imate kičmu.

Poništavajući vaša prava, rektorica Vican je pokazala  da ste za nju nevidljive. I jeste, jer joj zidovi Sveučilišta zaklanjaju pogled. Pokazala je da je  za nju nevidljiv i nepotreban sindikat, isti onaj čija je bila istaknuta članica od 1991.- 2000. godine. Zašto je rektorica Vican bila skoro 10 godina u sindikatu ako ne zna da kolektivno pregovaranje proizlazi iz Zakona o radu? 

U debelim pravilnicima i statutima Sveučilišta sigurno piše da ono treba biti širitelj progresivnih ideja i zaštitnik jednakosti među ljudima.  Međutim, svojim stavom o pravu na kolektivno pregovaranje, rektorica Vican vodi Sveučilište unatrag.

Vi ste pokazale da su sindikalno udruživanje i radnička solidarnost jedini put u borbi za naša prava.

Danijela Vukoša,  gradska vjećnica SDP-a  Zadar

Pismo je izvorno objavljeno na portalu Zadarski.hr 19. 10. 2020.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija