loading

Novosti

Otkazan prosvjed pirotehničara

Otkazan prosvjed pirotehničara
17. ruj 2019.

Obavještavamo Vas da je prosvjed pirotehničara koji je Novi sindikat najavio za 19.9. na Markovom trgu za sada otkazan. Do odluke o otkazivanju došlo je nakon konzultacije s članovima iz područja razminiranja, a temeljem činjenice da je nakon sastanka održanog u MUP-u došlo i do obvezujuće pisane potvrde načina rješavanja sva tri zahtjeva koja smo istakli kao razloge prosvjeda. Kako razloga za prosvjed u ovome trenutku nema, prosvjed je otkazan. U slučaju nepoštivanja napisanog i potpisanog, organizirati će se novi prosvjed.

HVALA SVIMA NA PODRŠCI I SPREMNOSTI NA SUDJELOVANJE U PROSVJEDU!

Podsjećamo, Novi sindikat najavio je prosvjed pirotehničara za četvrtak, 19. rujna, u 11 sati na Markovu trgu na kojem smo trebali tražiti zaštićenu minimalnu mirovinu, donošenje izlazne strategije te radno zbrinjavanje i osiguravanje posla za pirotehničare tijekom cijele godine.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da pirotehničari primaju mirovinu od 3500 kuna pa tražimo da se ona poveća na oko 5000 kuna, a budući da je riječ o 70 do 80 ljudi, to ne bi trebao biti prevelik izdatak za državni proračun.

Želimo da se to uredi zakonom. To nisu braniteljske mirovine, ali su jako blizu tome jer su zaslužene u uvjetima životne opasnosti. Pirotehničari žele i donošenje izlazne strategije jer bi Hrvatska trebala do 2026. biti očišćena od mina, tako da mladi pirotehničari nakon toga neće imati posla.

Napomenuto je da smo na sastanku s pomoćnicima ministra unutarnjih poslova, održanom neposredno prije konferencije za novinare, zatražili potporu za osnivanje međuresorne radne skupine s predstavnicima MUP-a, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija kako bi se riješili ti problemi. Jasno nam je da se strategija ne može donijeti u roku osam dana, ali odnos države prema pirotehničarima nakon odlaska u mirovinu nije korektan.

U MUP-u su podržali povećanje minimalca i osnivanje međuresorne skupine i prihvatili prijedlog da se dio posla razminiranja, koji je predviđen za iduću godinu, odradi još ove godine. Novi sindikat je poručio da su pirotehničari spremni na prosvjed, ali su ga spremni i otkazati budu li prihvaćeni njihovi zahtjevi i to bude zajamčeno u pisanom obliku, što se i dogodilo.

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija