loading

Novosti

Okrugli stol: Za dostojanstvenu plaću radnika i obvezujuću korporativnu odgovornost

Okrugli stol: Za dostojanstvenu plaću radnika i obvezujuću korporativnu odgovornost
29. lip 2020.

Sutra u 10 sati predstavljamo rezultate istraživanja o uvjetima rada u industriji odjeće u Hrvatskoj i raspravljamo o načinima poboljšanja uvjeta. Istraživanje je pokazalo da intervjuirani radnici zarađuju tek 32 posto od iznosa procijenjene dostojanstvene plaće i 63 posto od praga siromaštva – njihove su plaće malo iznad minimalca.

Što niske plaće znače za radnike i u kakvim uvjetima rade; što je dostojanstvena plaća i kako je ostvariti; zašto velike modne tvrtke i brendovi za koje se proizvodi unutar industrije moraju biti odgovorne za uvjete u kojima radnici rade; kako obvezati korporacije da poštuju radnička prava neka su od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor.

PROGRAM

10 sati: Predstavljanje rezultata istraživanja o uvjetima rada u hrvatskoj tekstilnoj industriji, provedenog prema jedinstvenoj metodologiji globalne mreže Clean Clothes Campaign (CCC).

Istraživanje je rađeno u četiri tvrtke koje se bave proizvodnjom odjeće za poznate modne brendove kroz razgovor s 38 radnica i radnika, a bavi se razlikom između plaće koju radnici primaju (najčešće minimalca) i plaće koju bi trebali primati (dostojanstvena plaća, living wage), radnim uvjetima u istraženim tvornicama, stanjem radničkih i ljudskih prava i zaštite na radu i problemima sindikalnog organiziranja. Također, pozivamo domaće i svjetske brendove da preuzmu odgovornost za radnička i ljudska prava (Mandatory Human Rights Due Dilligence) u njihovom proizvodnom lancu.

Rezultate predstavljaju: Ana Vragolović, istraživačica i Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

11:00 sati: Rasprava

Na okruglom stolu raspravljamo o mogućnostima poboljšanja uvjeta rada u tekstilnoj industriji i šire – što je dostojanstvena plaća i kako je ostvariti; zašto velike modne tvrtke i brendovi za koje se proizvodi unutar industrije moraju biti odgovorne za uvjete u kojima radnici rade; kako obvezati korporacije da poštuju radnička prava. Rasprava uključuje i predlaganje rješenja o mogućnostima donošenja jedinstvenog zakona na razini Europske unije, koji bi kompanije obvezao na poštivanje ljudskih i radnih prava (Mandatory Human Rights Due Dilligence Law) i u skladu s time, osiguravanjem dostojanstvene plaće.

U raspravi sudjeluju i eksperti Clean Clothes kampanje, mreže nevladinih organizacija i sindikata koja se na globalnoj razini zalaže za poboljšanje radnih uvjeta i ljudskih prava u industriji odjeće i za dostojanstvenu plaću. Riječ je o novom standardu zajedničkog djelovanja sindikata i udruga civilnog društva. Kampanju “za čistu odjeću” započele su nevladine udruge u Nizozemskoj prije tridesetak godina, a Clean Clothes kampanja sve glasnije ukazuje na brandove koji koriste “prljavu proizvodnju” – rad u lošim uvjetima u kojima se štedi na radnicima, krše ljudska i radna prava, zagađuje okoliš. CCC javnim kampanjama kupce upozorava na takvu nečistu industriju globalnih brendova. Novi sindikat sudjeluje u aktivnostima mreže.

Sudionici rasprave:
Agnes Jongerius, nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu
Tatjana Vlasić, savjetnica pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske za promicanje ljudskih prava
Bojana Tamindžija, aktivistica za ljudska prava iz udruge Centar za politike emancipacije, Srbija
Marija Todorovska, aktivistica za ljudska prava iz udruge La Strada, Makedonija
Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata

Moderatorica: Danica Juričić Spasović, komunikacijska savjetnica

Mjesto i vrijeme: 30. lipnja 2020, utorak, u 10:00 sati
Dvorana Matice hrvatskih sindikata, Ulica Florijana Andrašeca 18A, Zagreb

Okrugli stol moguće je pratiti i putem video streama: https://www.youtube.com/channel/UCI6qZdo7thOyXUq2ZxXuMMA

Što je DOSTOJANSTVENA PLAĆA? U odnosu na minimalnu plaću kao preventivu siromaštva, dostojanstvena plaća ne uključuje samo prehranu i plaćanje režija, nego bi trebala omogućiti radnicima unutar standardnog radnog tjedna od max. 48 sati zaradu dovoljnu za, osim spomenutog, zdravstvenu skrb, školovanje djece, prijevoz, prikladnu odjeću i obuću, konzumiranje minimalnih kulturnih sadržaja i nešto ušteđevine. Sve veće iseljavanje radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske također je problem uzrokovan nedovoljnim plaćama koje u Hrvatskoj ne mogu osigurati dostojan život. Dostojanstvena plaća garantirana je člankom 55. Ustava Republike Hrvatske: “Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život”.

Što je GLOBALNA KORPORATIVNA ODGOVORNOST? Proizvodnja u mnogim sektorima danas ima izrazito međunarodni karakter (npr. tekstil, hrana, elektronika, automobilska industrija), stoga stare metode uređivanja radno pravnih odnosa i kontrole poštivanja radničkih prava više ne mogu zadovoljiti potrebe i zaštitu temeljnih ljudskih i radničkih prava. Tvrtke i brandovi u međunarodnim opskrbnim lancima moraju biti odgovorni za poštivanje ljudskih i radničkih prava zaposlenih u industrijama u kojima djeluju bez obzira radi li se o tvrtkama koje neposredno zapošljavaju (klasični poslodavac) ili se radi o naručitelju određenoga proizvoda (npr. brandu) koji posredno ima značajan utjecaj na politiku plaća i radne uvjete.

Okrugli stol organiziran je uz potporu Zaklade Friedrich Ebert, te sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru projekta "Filling the Gap: Achieving Living Wages Through Improved Transparency".

Facebook event:
https://www.facebook.com/events/656107765246849/

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija