Odgovor na optužbe rektorice zadarskog Sveučilišta

27. lis 2020.

Predsjednik štrajkaškog odbora, Tomislav Kiš, odgovara na službeno očitovanje i optužbe Sveučilišta da se inicijatori štrajka služe manipulacijama i da nemaju pravo zastupati štrajkaše.

Zadarskoj javnosti

Nisam iznenađen pamfletom koji se pojavljuje na portalima u zadarskoj javnosti. Neću odgovarati na sve, osim na ono najosnovnije, čisto istine radi i gdje me se proziva na osobnoj razini. Manipulativne objede gdje se pišući polovicu istine želi stvoriti određeni zaključak - evo istine u cijelosti:

1. Priznajem da sam prekinuo kolektivne pregovore nakon što smo prošli kompletan tekst i sadržaj i kad smo konstatirali tri točke prijepora oko kojih se ne možemo dogovoriti, jer svako daljnje pregovaranje je prestalo imati smisla.

2. Priznajem da je na moju inicijativu završen proces mirenja (ne prekid jer se ono ne može prekinuti, nego samo uspješno ili neuspješno dovršiti), a i što sam mogao drugo učiniti nakon poruka s druge strane "To vam nećemo nikad potpisati?"

3. Priznajem da kao sindikalac profesionalac vodim brigu samo o jednom dijelu zaposlenika Agencije koji se od drugih razlikuju po tome što su sindikalni članovi. Druge nemam pravo zastupati.

I posljednje, ono najvažnije -

4. Gospođo Vican, mi se osobno nikad nismo upoznali, pa niti razgovarali. Vaš poziv za razgovor nisam nikad primio, ali priznajem da je istina da sam u tijeku kolektivnih pregovora rekao da pregovaram s upravom Agencije, koja je temeljem Zakona o radu jedina ovlaštena pregovarati, a da ne pregovaram sa Sveučilištem. To ću ponoviti i sada: pregovori s Agencijom - da, pregovori sa Sveučilištem u temi u kojoj ono nije socijalni partner - ne, razgovor sa Vama da. Za vrijeme štrajka bilo je nekoliko prilika kada smo se trebali sresti, ali Vi ste inzistirali da se sa mnom ne želite suočiti. Prva takva prilika bila je kada ste se sastali sa predstavnicima Studentskog zbora prošli tjedan. Iako ste Vi iznosili svoja stajališta o štrajku, odlučno ste odbacili mogućnost da se mene pozove kako bih predstavio razloge za štrajk i stavove radnika u štrajku. Nakon toga pozvali ste na razgovor sve radnike Agencije u štrajku, a izričito odbacili mogućnost da sa njima dođem na sastanak. Osim toga, cijelo vrijeme postavljate nelegitimno pitanje moje prisutnosti u štrajku jer međunarodno i hrvatsko zakonodavstvo daju radnicima pravo da sami biraju svoje predstavnike.

O ostalome svemu izrečenom i pokušaju optuživanja za sve i svašta neću reagirati jer nemam vremena, vodim štrajk.

Dodao bih još samo to da se kao sindikat borimo za socijalna prava svog članstva od kojih je temeljno pravo kolektivni ugovor s reguliranom visinom plaće. Molim vas lijepo, istine radi, da ne gledate oko sebe političke bijele miševe.

Naslovna fotografija: 057info