loading

Novosti

Novosti iz Leistritza

Novosti iz Leistritza
31. kol 2020.

Zbog smanjene aktivnosti u avio-industriji, uzrokovane pandemijom koronavirusa, tvrtka Leistritz iz Belišća, koja se bavi obradom pogonsko–turbinskih lopatica za avione, nema dovoljno posla, stoga mora otpuštati radnike. No, zahvaljujući kolektivnom ugovoru izborenom štrajkom u rujnu 2018. Novi sindikat mogao je pregovarati o uvjetima otkazivanja ugovora o radu i vraćanja na posao, kao i zaštititi dio radnika od otkaza.

Predstavnici poslodavca njemačke tvrtke Leistritz turbinske komponente obavijestili su nas o manjem opsegu posla zbog manje aktivnosti u avio-industriji, kao i da planiraju otpustiti dio radnika. Državne mjere za očuvanje radnih mjesta nisu im dovoljne, rekli su, jer imaju jako malo narudžbi, no namjera im je zadržati tvornicu zbog investicije, a uz nju 22 radnika od 80.

Iako je situacija loša, Novi sindikat je inzistirao da se napravi nekoliko stvari prije otkazivanja:

1. da se utvrdi na kojim radnim mjestima postoji višak radnika
2. da se izvrši bodovanje u skladu s kolektivnim ugovorom i prema tome napravi lista viška (npr. bodovi za socijalni status, učinak)
3. da se kriteriji za otkazivanje ujedno koriste kao kriteriji za novo zapošljavanje kad narudžbe počnu ponovno stizati
4. da se od otkaza izuzmu sindikalni povjerenik i članovi Radničkog vijeća

Gore navedeno dogovoreno je kroz aneks kolektivnog ugovora, koji ima istu duljinu trajanja kao i ugovor. Kad poslodavac bude ponovno tražio radnike, morat će prvo zapošljavati one s utvrđene bodovne liste, koji su već bili zaposleni na traženom radnom mjestu. Poslodavac je o sporazumu obavijestio radnike na skupu održanom 13. 8., osim toga, rekao je da su svi uvjeti propisani Kolektivnim ugovorom ili Zakonom o radu zadržani te da će otpuštenim radnicima biti isplaćena propisana otpremnina.

Dodali bismo da u ovoj situaciji postaje još jasnija važnost sindikalnog organiziranja i kolektivnih ugovora. U štrajku u rujnu 2018. izborili smo povećanje osnovice plaće (i uredili niz drugih materijalnih prava), zbog čega će radnicima biti isplaćene veće otpremnine i naknada na burzi će biti veća. Također, da kolektivni nije potpisan, ne bismo mogli voditi ni pregovore o uvjetima otkazivanja, a osim navedenog, zaštitili smo našeg sindikalnog povjerenika i članove radničkog vijeća.

Nadamo se da će kriza što prije završiti i da će se avionska industrija oporaviti, te da će firma uskoro ponovno zapošljavati radnike.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija