loading

Novosti

Ako u Mladosti božićnice ne budu 2500 kuna pokrećemo sudske tužbe! Neka pročitaju kolektivni ugovor

Ako u Mladosti božićnice ne budu 2500 kuna pokrećemo sudske tužbe! Neka pročitaju kolektivni ugovor
24. stu 2022.

Nakon što je Trend jučer objavio da od gradskih tvrtki samo u Mladosti još ne znaju koliki će iznos božićnice isplatiti svojim zaposlenicima, danas je oštro reagirao Novi sindikat, većinski u toj tvrtki. Ako ne dobiju zaposlenici Mladosti božićnicu od 2.500 kuna, pokreću sudske tužbe.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, bio je predsjednik pregovaračkog odbora za kolektivni ugovor koji je u Mladosti potpisan prije manje od mjesec dana. Čudi ga kako nam je iz Mladosti rečeno da još ne znaju iznos božićnice.

– Naravno da me čudi takva izjava, pretpostavljam da je to dao netko tko je prilično neozbiljan ili kratke pameti. Zbog toga jer smo 27. listopada, znači niti mjesec dana, potpisali kolektivni ugovor u kojem, u čl. 95, decidirano stoji da radniku pripada pravo na poseban dodatak koji je isplativ do 20. prosinca svake godine u iznosu od 50 posto neoporezivog dijela – to je, po novom, 5.000 kuna – ali ne manje od 1.500 kuna, kazao je Kiš.

Pojasnio je i zašto je u ugovoru taj iznos od 1.500 kuna.

– Neoporeziv dio se dizao, a sve što se dizalo, može se i spustiti. To je zaštitna mjera. Karikiram, rječnikom naših političara kada nešto opravdavaju: ako dođe do pandemije COVID-a 26, do rata u Afganistanu… onda se događa svašta pa možemo doći u takvu ekonomsku situaciju da se taj neoporeziv dio smanjuje pa se on može smanjiti da 50 posto neoporezivog dijela bude ispod 1.500 kuna – zato je to zaštitna mjera, da ne može ispod toga, objasnio je Kiš.

U kolektivnom ugovoru stoji i već spomenutih 50 posto neoporezivog iznosa koji je od ove godine 5.000 kuna. Pa je, po Kišu, matematika jasna.

– To je 2.500 kuna. Istu takvu odredbu imamo i za regres. Isplaćeno je 1.500 kuna pa možemo pitati što je s 1.000 kuna razlike? Možemo i to početi potraživati ukoliko budu dolazile ovakve informacije dolazile iz Mladosti. Stvarno me čude, rekao bih i da me ljute, ali onda misliš: zašto da te ljute, ne znaju što rade, izjavio je Kiš.
Sve je jasno, zaključio je, pa poručio:

– Ukoliko se netko drzne od direktora gradskih tvrtki, direktor Mladosti ili netko drugi, da se počne ponašati kao nekakav agregator – to je novi izraz iz novog Zakona o radu koji je sada u proceduri – mi ćemo utužiti svaku lipu. Bili bi to procesi koji se putem kolektivnog ugovora lako dobivaju i onda ćemo postaviti pitanje tko je odgovoran za sudske troškove?

U Mladosti, po njegovim riječima, Novi sindikat je većinski sindikat i ima 40-ak članova. Vjeruje da će kolektivni ugovor ipak biti poštivan, a onda i zaposlenicima isplaćene božićnice od 2.500 kuna.

 

Tekst je izvorno objavljen 23. 11. 2022. pod naslovom Novi sindikat: Ako u Mladosti božićnice ne budu 2.500 kuna, pokrećemo sudske tužbe! Neka pročitaju kolektivni ugovor!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija