loading

Novosti

Nakon dugih pregovora potpisan kolektivni ugovor Studentskog centra Šibenik

Nakon dugih pregovora potpisan kolektivni ugovor Studentskog centra Šibenik
01. tra 2019.

Studentski centar u Šibeniku je napravio veliki iskorak s kolektivnim ugovorom, ali i zadnjih nekoliko godina otkada je otvoren studentski restoran. Nakon toga povećao se broj zaposlenika, došli smo do 18 zaposlenih, a otvaranjem novog studentskog doma taj će broj porasti na preko 30. Od jedne male organizacije Studentski centar će narasti, a mi kao uprava smatrali smo da je potrebno bolje i kvalitetnije urediti materijalna prava za zaposlenike jer se promijenio opseg poslova i prihodi SC-a. Smatrali smo da postoji prostor za bolja materijalna prava radnika s ciljem da poslovanje SC-a prema studentima bude bolje i kvalitetnije. Nastao je konsenzus oko materijalnih prava radnika koji rezultira sklapanjem ovog kolektivnog ugovora. Sadržajno kolektivni ugovor za zaposlenike donosi povoljnija materijalna prava, što će rezultirati veći radnim elanom i sveobuhvatnijom uslugom – kazao je dekan šibenskog Veleučilišta Ivan Malenica koji je na čelu Upravnog vijeća Studentskog centra.

U kolektivnim pregovorima koji su trajali godinu i pol dana bili su predstavnici Studentskog centra i Novog sindikata i Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Republike Hrvatske. Sindikalisti su sredinom studenog najavljivali štrajk nezadovoljni tijekom pregovora, no Marijana Vrančić, sindikalna povjerenica šibenskog ogranka Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara, kazala je da su pronašli zajednički jezik s upravom SC-a.

- Kada smo zapeli u pregovorima reagirali smo, no našli smo zajednički jezik i uspjeli smo se dogovoriti na obostrano zadovoljstvo. Zadovoljni smo kolektivnim ugovorom, obzirom da se sprema velika investicija u Studentskom centru znali smo da moramo pristati na neke ustupke i mislim da smo našli zlatnu sredinu i da su zadovoljne i jedna i druga strana – kazala je Vrančić.

Nikola Kutleša, povjerenik podružnice Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara kazao je kako je riječ o prvom kolektivnom ugovoru u šibenskom Studentskom centru zbog čega su pregovori trajali nešto duže, no kazao je da se nada da će ovaj ugovor biti špranca za buduće.

- Šibenik se pomakao s materijalnim pravima, dignute su plaće. Formirana su pitanja dužine godišnjih odmora, podignute su plaće na razini 15 posto, a ako se bude dizala državna osnovica plaće, dizat će se i to. Plaće su išle gore, a Šibenik je imao jednu od najnižih plaća studentskih centara u RH tako da je svako povećanje je dobro došlo. U studentskim centrima uglavnom su zaposlenici iz ugostiteljskog dijela spektra, a ljudi fali u tom pogledu. Ove plaće trebaju ići još više gore, a to će pokazati vrijeme jer fali kuhara i konobara što je većina zaposlenika u studentskim centrima – kazao je Kutleša.

Najniža prosječna plaća kuhara prije kolektivnog ugovora bila nešto niža od 4 tisuće kuna, dok je najviša bila ravnatelja SC-a koja je iznosila oko 7.500 kuna. U šibenskom Studentskom centru 18 je zaposlenih, od toga je 14 članova sindikata, a kolektivni ugovor odnosi se na sve radnike i potpisan je na 2 godine.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata koji je pomagao u pregovorima kazao je kako je najvažnija stavka ugovora to što se plaće više ne mogu povećavati i smanjivati bez znanja radnika.

- Najbitnije je da je kolektivni ugovor iskorak, ne volim da se ono stanje u kojem smo bili zove pobunom jer se sve na razuman način riješilo i dogovorilo. Sistematizacija plaća sastavni je dio kolektivnog ugovora i više se ne mogu povećavati i smanjivati plaće bez našeg znanja i u radničkim su rukama – kazao je Kiš.

Darija Šare koja je prije dva tjedna preuzela funkciju vršiteljice dužnosti ravnateljice nakon što je Nella Slavica otišla na čelo NP Krka kazala je da je kolektivni ugovor izvrstan.

- Kolektivni ugovor je izvrstan jer je dostojanstvo radnika moralna obaveza svakog poslodavca i zato smo ga i potpisali – kazala je v.d. ravnateljice Studentskog centra Darija Šare.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija