loading

Novosti

Katarina Peović: Radnici zadarske studentske menze pod velikim su pritiskom poslodavca

Katarina Peović: Radnici zadarske studentske menze pod velikim su pritiskom poslodavca
09. stu 2020.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekla je u ponedjeljak da su radnici u zadarskoj studentskoj menzi, koji štrajkaju legalno i legitimno već 25. dan, pod velikim pritiskom poslodavca.

Direktorica Agencije za studentski standard i rektorica sveučilišta Dijana Vican proračunskim novcem plaćaju catering za studente i tako štrajk učinile bespotrebnim, ustvrdila je Peović na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Direktorica radi kao blagajnica, a komercijalni direktor servira hranu, to nije protuzakonito, ali je pritisak na radnike, rekla Peović.

Istodobno se, dodala je, radnicama prijeti i onemogućava ih se u ostvarenju sindikalnih prava - jer se o plaći pregovara, a nije jednostrani akt poslodavca pojasnivši da radnice traže sistematizaciju radnih mjesta, bodovanje radnih mjesta i obračun plaće u skladu s time.

One ne štrajkaju za veće plaće, nego za dostojan život, poručila je te napomenula da da zastrašuje i studente koji radnicima daju potporu.

Pozvala je premijera Plenkovića da se očituje o činjenici da se državni proračun koristi za razbijanje štrajka i o tome zašto se radnicima onemogućava legitimni zahtjev radnika samovoljom rektorice Vican. Pozvala je saborske zastupnike i sveučilišne radnike da se solidariziraju sa štrajkašima.

Tekst je izvorno objavljen na portalu ezadar 9. 11.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija