loading

Novosti

EU parlament: Prema novoj direktivi o korporativnoj odgovornosti

EU parlament: Prema novoj direktivi o korporativnoj odgovornosti
02. lip 2023.

Clean Clothes kampanja i Novi sindikat pozdravljaju Izvješće Europskog parlamenta o Direktivi o dubinskoj analizi korporativne održivosti (Corporate Sustainability Due Diligence), koje je jučer odobreno političkom većinom (366 glasova za, 225 glasova protiv i 38 suzdržanih). Izglasano Izvješće označava važan korak prema obvezivanju kompanija na odgovornost prema radničkim pravima u svom dobavnom lancu.

Prije mjesec dana obilježili smo 10. godišnjicu urušavanja zgrade Rana Plaza u Bangladešu u kojem je poginulo najmanje 1138 tekstilnih radnica i radnika, a tisuće su ozlijeđene. Ova strašna tragedija uništila je živote tisuća radnika i njihovih obitelji.

Tragedija je skrenula svjetsku pozornost na eksploataciju u industriji odjeće i potrebu za uvođenjem korporativne odgovornosti. Unatoč obećanjima o promjenama, dobrovoljne obveze koje su preuzele neke kompanije nisu bile dovoljne da značajnije promijene živote tekstilnih radnica i radnika.

Radnici, građani i civilno društvo diljem svijeta posljednjih nekoliko godina traže zakon koji bi zaštitio radnike, zajednicu i okoliš u cijelom svijetu, a kompanije smatrao odgovornima za negativne posljedice njihova poslovanja.

Tekst Izvješća izglasan jučer pokazuje volju Europskog parlamenta da se bori za poštivanje ljudskih prava i okoliša u cijelom svijetu. Članovi Europskog parlamenta poboljšali su početni prijedlog Europske komisije i kasniji Opći pristup Vijeća u nekoliko elemenata.

Trenutna verzija teksta zahtijeva od većeg broja kompanija provođenje dubinske analize u svom dobavnom lancu i kod poslovnih suradnika, prema međunarodnim standardima Ujedinjenih naroda (UN) i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Tokom procesa dubinske analize kompanije će morati obratiti pozornost na širi raspon ljudskih i radnih prava, što uključuje prava definirana konvencijama Međunarodne organizacije rada (ILO) o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu te o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, kao i pravo na dostojanstvenu plaću.

Od tvrtki bi se tražilo da procijene na koji način njihovi poslovni modeli i prakse određivanja cijena mogu prouzročiti štetu radnicima, a na taj način bi se moglo dokazati da loše kupovne prakse (npr. preniske cijene za narudžbe) za posljedicu imaju mnoga kršenja prava. Također, neke proceduralne prepreke s kojima se susreću žrtve korporativnog zlostavljanja bit će uklonjene. 

Međutim, žalimo što je Parlament odustao od uključivanja mapiranja lanca vrijednosti i uvođenja obveze transparentnosti kompanija kao dijela dubinske analize. Sveobuhvatan proces identifikacije rizika trebao bi uključivati mapiranje i otkrivanje pojedinačnih dobavljača – kako bi znali gdje kompanije imaju proizvodnju. 

K tome, usprkos bezbrojnim izvješćima o neuspjesima socijalnih revizija koje kompanije ponekad provode u tvornicama (i koriste kao navodni dokaz vlastite socijalne odgovornosti, a zapravo maskiraju kršenja prava), Izvještaj Parlamenta ipak daje previše pažnje takvim inicijativama. 

Također smo zabrinuti zbog drugih ograničenja teksta Izvješća, npr. izostanka prebacivanja tereta odgovornosti na kompanije.

Milijuni radnika koji se bave proizvodnjom odjeće diljem svijeta svaki dan doživljavaju napade na pravo na slobodu udruživanja, zdravlje i sigurnost na radu i dostojanstvene place. Zbog toga je krajnje vrijeme da Europska unija počne mijenjati način na koji posluju kompanije unutar nje.

Idući korak nakon jučerašnjeg glasanja su pregovori triju institucija EU. Pozivamo suzakonodavce – Komisiju i Vijeće – da slijede primjer Parlamenta i ugrade ključna poboljšanja u konačnu verziju zakonodavnog teksta.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija