loading

Novosti

Broj štrajkaša u Belišću raste, radnici dobili podršku iz Karlovca

Broj štrajkaša u Belišću raste, radnici dobili podršku iz Karlovca
11. ruj 2018.

Radnici karlovačke tvrtke za proizvodnju vatrenog oružja HS produkt, članovi Novog sindikata danas su, 11. rujna, došli podržati štrajkaše u Belišću koji štrajkaju već devet dana. Podršku su došli pružiti i neki građani Belišća a ukupno se ispred porte tvrtke Leistritz okupilo stotinjak ljudi zajedno sa pedesetak štrajkača. Na okupljanju su bili prisutni sindikalni povjerenici obje tvrtke te su zajedno s radnicima razgovarali o problemima i zaključili da su njihovi problemi isti – svuda su plaće niske, radni uvjeti loši, a o kolektivnim ugovorima se ne može razgovarati. Prvi puta je u Belišću organizirana ovakva akcija, a Novi sindikat će nastaviti raditi na međusobnom povezivanju radnika što je ujedno i jedna od naših glavnih misija.

Osim podrške na terenu, pismenim putem radnike su podržali i REGIONALNI INDUSTRIJSKI SINDIKAT (RIS) te SINDIKAT KABINSKOG OSOBLJA ZRAKOPLOVA (SKOZ)

Podsjetimo, Uprava je štrajk u Leistritzu proglasila nezakonitim i podigla tužbu protiv nas na temelju nejasnih optužbi, a na jučer održanom ročištu na Županijskom sudu u Osijeku kao dopunu tužbi i svojim nesuvislim tvrdnjama dodali su jednu novu – jedan od razloga nezakonitosti jest to što štrajk nije prijavljen Gospodarskom socijalnom vijeću – još jedan sulud razlog, iz kojega se jasno vidi neznanje, budući da takva obaveza u zakonu ne postoji. Drugo ročište zakazano je za petak, 14. rujna, u 9 sati.

Današnja akcija solidarnosti iznimno je važna – radnici su najjači kad su međusobno povezani i samo na taj način mogu pobijediti kapital koji je itekako dobro povezan i preko granica. Moral među štrajkašima je visok i oni neće posustati dok ne izbore ispunjenje svojih zahtjeva, jer se bore za ono što zaslužuju – plaće kojima će si moći priuštiti normalan život, bez egzistencijalnih briga, i za dostojanstvene uvjete rada, čime bi se spriječilo daljnje pustošenje i uništavanje Slavonije, zbog prisilnog iseljavanja kvalitetnih radnika i njihovih obitelji. Radnici poručuju da će se protiv pokušaja slamanja štrajka boriti zajedništvom i slogom, što je njihovo najjače oružje.

Pozivamo sve radnike i sindikate da iskažu solidarnost s radnicima Leistritza i podrže njihovu borbu!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija